hirdetés
hirdetés
hirdetés

Google Search az irodában

7 dolog, amire soha, de soha ne keress rá a munkahelyi gépen

Valószínűleg senki sem akar az irodai tanmese főszereplőjévé válni – azé, amelyik arról szól, hogy kirúgták, mert lebukott, miközben a meeting kellős közepén valami oda nem illőre guglizott rá. Vezetőként, munkaadóként pedig érdemes lehet a cikkben említettekhez hasonló keresési tevékenységekre odafigyelnünk a munkavállalóinknál – és nem utolsósorban saját magunk számára is megfogadni az alábbi tanácsokat.

Nem árt észben tartanunk, hogy amit a munkahelyi gépen csinál a dolgozó, az nem marad rejtve a vezetőség előtt – azaz ha akarják, bármikor ellenőrizhetik, mivel is foglalkozott annyira elmélyülten munkaidőben. Ezért aztán jól tesszük, ha munkavállalóként odafigyelünk minden egyes keresésükre, kattintásunkra és kiküldött e-mailünkre, akárcsak a megosztott személyes adatainkra, beleértve az internetes vásárlást, a közösségimédia-tevékenységünket, az e-mailjeinket és az általunk meglátogatott weboldalakat.

A legtöbb esetben az előzmények törlése sem ment meg minket: az IT ugyanis általában képes ettől függetlenül monitorozni a számítógép-használatot, és a kétes kereséseinkre csak nagyobb figyelem vetülhet attól, ha látszik, hogy megpróbáltuk elrejteni őket.

A fentieket észben tartva nézzük meg, mi mindenre nem érdemes rákeresni azokról az eszközökről, amelyeket a munkavégzéshez használunk!

1. A saját cégünkkel kapcsolatos szigorúan titkos információ

„Ha tudatában vagyunk annak, hogy bizonyos dolgokat szándékosan titkosítottak, akkor ne kezdjünk el nyomozgatni ezek után a saját szakállunkra" – figyelmeztet Michael Kerr, nemzetközi hírű üzleti előadó, tanácsadó és bestsellerszerző. Az IT-részleg kétség kívül felfigyel majd minden egyes kísérletünkre, amellyel megpróbáltunk betörni az elzárt területre.

2. A mellékkeresetünkkel kapcsolatos weboldalak

Ha a főállásunk mellett itt-ott lecseppen egy kis mellékes, az nagyon jó, de igyekezzünk ellenállni a kísértésnek, hogy már a munkaidőnkben elkezdjünk foglalkozni vele.

 „Ha másodállásunk van, vagy csak egy kis mellékes keresetünk, legyünk különösen elővigyázatosak azzal kapcsolatban, hogy olyasmire keressünk rá munkaidőben, ami nyilvánvalóan nem a főállásunkhoz kapcsolódik" – figyelmeztet Kerr. – „Számos munkavállalót rúgtak már ki azért, mert a saját mellékesükkel kapcsolatos tevékenykedésen kapták rajta őket munkaidőben.” Emellett ma már egyre több kutatási eredmény támasztja alá hogy a multitasking károsan befolyásolja a termelékenységet, és a stressz megnövekedéséhez vezet – vagyis mindenki jobban jár azzal, ha szétválasztja az egyes tevékenységeit, és egyszerre csak az egyikkel foglalkozik.

3. Álláskereső oldalak – különösen ha egy fő versenytárshoz köthetők

Soha, de soha ne használjuk a munkahelyi gépet arra, hogy új állás után nézzünk rajta! Ez komoly kockázatot jelent még akkor is, ha rendkívül elégedetlenek vagyunk a jelenlegi helyünkkel. Nemcsak azonnali felmondáshoz vezethet egy ilyen lépés, de további problémák is adódhatnak az ilyen keresésekből, amelyek a biztonsággal, az adatok bizalmas kezelésével és a versenytilalmi megállapodásokkal kapcsolatosak.

4. Bármi, ami a randizáshoz vagy a párkapcsolatokhoz köthető

Tina Nicolai karrier-specialista azt tanácsolja a munkavállalóknak, hogy legjobb, ha teljesen elfelejtik a szerelmi életükkel kapcsolatos kereséseket olyankor, amikor a munkahelyi gépükön dolgoznak. Vagyis semmi „felszedés, online randi vagy kapcsolatfelvétel… röviden: ami személyes, azt felejtsük el”.

5. Partiszervezés, nyaralás vagy esküvő témájú weboldalak

Nicolai hozzáteszi, hogy a magánjellegű elfoglaltságaink megtervezése is ebbe a kategóriába tartozik. Szóval ne a munkahelyen kezdjünk alapos kutatásba az esküvők, partik vagy nyaralások szervezését illetően. Legjobb, ha a Pinterestet is csak a munkaidő vége után nyitjuk meg, akárcsak azokat az alkalmazásokat, amelyek segítségével meghívókat küldhetünk ki.

6. Pornó és egyéb "nem helyénvaló" weboldalak

Ez ugyan nyilvánvalónak tűnhet, számos munkavállalónak a jelek szerint mégsem az – vagy lehet, hogy igen, mindenesetre mégsem riadnak vissza attól, hogy ilyesmire keressenek rá.

Michael Kerr szerint több mint 300 000 pornó témájú keresésre derítettek fényt a brit parlamenti irodákból – de felmérések szerint tanárok sem riadnak vissza ilyesmitől az iskolai laptopon.

7. A túlzásba vitt keresés általában véve kerülendő

Az emberek többségét nem azért fizetik meg, hogy végtelenítve szörföljön a neten.

Kerr szerint érdemes átgondolnunk, általában véve mennyi időt töltünk egy-egy webes kereséssel munka közben, és milyen gyakran kezdünk guglizásba. „A legtöbb munkaadót nem érdekli, ha egy alkalmazott egy gyors pillantást vet a tegnap esti sporteredményekre, vagy rápillant a részvények alakulására. Az azonban már más megítélés alá esik, ha fény derül rá, hogy a nap nagyobbik részét a következő nyaralás megtervezésével töltötte a munkavállaló."

A munka-magánélet egyensúlya megtartásának szempontjából is fontos, hogy ne keveredjen túlságosan a kettő, habár nyilván vannak olyan munkakörök is (mint például az újságíróé), ahol a folyamatos keresés a munka részét képezi – de ahol nem ez a helyzet, ott érdemes minél inkább törekedni az egyensúly megtartására, mivel ebből a munkaadó és a munkavállaló egyaránt profitál.

Újabb kérdéseket vet fel a home office (ha ez munkahelyi géppel történik) és a rugalmas munkaidő kérdése. A home office felvetette biztonsági kérdésekről már mi is írtunk korában itt.

(forrás: Business Insider)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés