hirdetés
hirdetés
hirdetés

Pszichológiai biztonság

6 csapatépítési tanács a Google topvezetőjétől

Paul Santagata, a Google iparági vezetőjének – tanulmányokkal is alátámasztott – állítása szerint, a jól teljesítő csapatok mindegyikénél felfedezhető egy közös dolog: mégpedig a pszichológiai biztonság. Mit is takar ez pontosan? 

A pszichológiai biztonság azt jelenti, hogy a munkafolyamatok során megengedett a (normális mértékű) kockázatvállalás, a vélemény szabad kinyilvánítása, a kreativitás és a szabad szárnypróbálgatás. Ezáltal olyan pozitív érzelmek alakulnak ki a munkatársakban, mint a felettes és az egymás iránti bizalom, a magabiztosság, az inspiráció. Ezek pedig mind tágítják az elmét, szélesítik a látókört és segítenek felépíteni a csapatszintű pszichológiai, szociális és fizikai erőforrásokat. Mindez humorral fűszerezve még változatosabb gondolkodást eredményez, ami végül – vigyázat! - kreativitáshoz vezet. Ha a munkahely tartogat ugyan kihívásokat, de a légkör mégsem fenyegető, akkor fenn lehet tartani az efféle biztonságérzést. Ez a csapatsiker egyik titka!

De mégis hogyan teremtsük meg ezt a pszichológiai biztonságot akár egy csapatban, akár egy tárgyalás alatt? Úgy, hogy követjük Santagata tanácsait! Azaz:

1.      Együttműködően, ne ellenfélként közelítsd meg a konfliktusokat!

Mi emberek legalább annyira utálunk veszíteni, mint amennyire szeretünk győzni. Tehát, arra kell törekedni, hogy mindegyik fél győztesen kerüljön ki a konfliktusból. Santagata ilyenkor például hasonló kérdéseket tesz fel a win-win kimenet érdekében: Hogyan érhetjük el közösen a kívánt eredményt, úgy, hogy mindenki érdekelt legyen?

2.      Bújj egy kicsit a másik bőrébe!

A Google topvezetője minden nehezebb tárgyalás előtt emlékezteti a csapatát arra, hogy a tárgyalópartner is ugyanolyan ember, mint ők, és neki is az a célja, hogy boldogan távozzon. Santagata ezért végigvezeti embereit az alábbi önvizsgálati pontokon:

-          A tárgyalópartneremnek is van meggyőződése, perspektívája, nézete, ugyanúgy, ahogyan nekem is.

-          Ennek az embernek a reményei, aggodalmai és sebezhetőségei hasonlítanak az enyémekre.

-          Neki is vannak barátai, családja és talán gyermekei is, akiket szeret, akárcsak én az enyéimet.

-          Ez az ember elismerést szeretne, szeretné azt érezni, hogy értékelik őt és a szakértelmét, akárcsak én.

-          Ő is békére, örömökre és boldogságra vágyik, ahogyan én is.

3.      Várd meg a szavaidra adott reakciókat, és tervezd meg a következő lépést!

Tárgyalás, konfliktus, vagy akár egy egyszerű beszélgetés esetén is gondold át előre, hogyan fog reagálni a hallgatóságod az üzenetedre. Ez segít majd megbizonyosodni arról, hogy beszélgető partnered véletlenül sem értette félre és értékelte személye elleni támadásnak a tőled hallottakat. Santagata megbeszélés előtt mindig megkérdezi magától: „Ha nekem ez és ez az álláspontom, mik lehetnek a lehetséges ellenvetések? És én hogyan reagálnék ezekre? Azt tanácsolja, „figyeld a beszélgetést egy harmadik személy szemével, hogy feltárhasd az álláspontod gyengeségeit, és ezek alapján gondold át az érveidet!”

Önellenőrző kérdések:

-          Mi az én álláspontom?

-          Mely háromféle módon reagálhatnak a hallgatóim?

-          Hogyan fogok válaszolni a fenti három esetben?

4.      Cseréld le az ujjal mutogatást kíváncsiságra!

Konfliktus esetén soha ne hidd azt, hogy a probléma minden egyes részletét ismered és az összes tény birtokában állsz. Inkább kérdezz! Tárjátok fel együtt, érzelmek nélkül, tényszerűen, de részletekbe menően a nehézségeket. Kérj megoldást! Azok az emberek, akik felelősek a probléma kialakulásáért gyakran a kezükben tartják a kulcsot a megoldáshoz is. Kérdezz direkten rá! Például: „Mit gondoltok, mit kellene tennünk?” „Mi lenne az ideális számunkra?” „Hogyan tudlak ebben támogatni titeket?”

5.      Kérj visszajelzést!

Vita, konfliktus, megbeszélés, előadás stb. esetén tedd fel csapatodnak az alábbi kérdéseket:

-          Mennyire voltak érthetőek az elmondottak?

-          Mi működött és mi nem az előadásodban?

-          Milyen érzés hallani az átadott üzenetet?

-          Hogyan tudnád mindezt még hatékonyabban prezentálni?

Ha visszajelzést kérsz, azzal modellezed, hogy még egy vezető is tévedhet, emellett emeled a beosztottak beléd vetett bizalmát.

6.      Mérd a pszichológiai biztonságot!

Santagata időnként megkérdezi a csapatát, mennyire érzik magukat érzelmileg biztonságban, és hogyan tudnák ezt a biztonságérzetet fokozni. Erre kérdőíveket is összeállítanak, melyekben ilyen kérdések szerepelnek: „Mennyire magabiztosan vállalod a hibáidat, ha előre tudod, hogy nem kapsz majd értük negatív kritikát?”

 

 

Vitéz Veronika
a szerző cikkei

(forrás: www.hbr.org)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, idéntől nemzetközi kreatívigazgatók is a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Hosszabbított nevezési határidő: 03.20.

A Magyar Instagram Körkép 3.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése. Március 21., 09:00

Post-iteken túl: jobb működés, üzleti eredmények, innováció. Service design workshop a DDB szakmai támogatásával április 6-án

Ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! A verseny shortlistesei és nyertesei pontszerzők a Kreatív PR Toplistán! Nevezési határidő: 2018.04.06.

Ismét saleskonferencia április 12-én az Üzlet&Pszichológia és a Kreatív szervezésében.

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Április 20. 09:00

Rendezvényünk célja, hogy jövőbe mutató, már itthon is elérhető, a munkát valóban megkönnyítő gyakorlati megoldásokat mutasson be a közönségnek. Jöjjön el, ismerkedjen a jövőjével május 18-án a Müpában!

hirdetés