hirdetés
hirdetés

Szép álmokat!

6+1 tipp a pihentető alváshoz

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre vándorol a tekintetük. Nem véletlen, hogy az elmúlt években több kutatás is vizsgálta a modern számítógépes eszközök kék fényének alvásra gyakorolt hatásait.

Mi az a kék fény?

Kék fénynek nevezzük a 400 és 500 nanométer közötti hullámhossztartományba eső sugarakat. A modern számítógépes eszközök és mesterséges fényforrások (monitorok, kijelzők, fénycsövek stb.) zöme ilyen kék fényt bocsájt ki. Míg őseink csak a napfényből jutottak kék fényhez, addig mi zárt térben is lényegében bárhol, bármikor szembesülhetünk vele.

Hogyan hat a kék fény?

Az emberi szervezet tobozmirigyében termelődik a melatonin nevű hormon, melynek mennyisége napközben kevés, de szürkület után beindul a termelődése, ennek köszönhetően álmosodunk el estefelé. Sokáig tartotta magát a vélekedés, hogy a kék fény negatív hatással van a cirkadián ritmusunkra, hiszen megzavarja a melatonintermelést, élénkítő hatásával pedig nehezíti az elalvást. 

Ám a Manchesteri Egyetem kutatói tavaly a Current Biology folyóiratban tették közzé friss kutatási eredményüket, mely szerint lehetséges, hogy a kék fény mégsem késlelteti annyira az elalvást, mint ahogy eddig gondoltuk. Az egereken végzett kutatásukból ugyanis kiderült, hogy a kék szín gyengébben hat, mint az ugyanolyan erősségű sárgás színárnyalatok. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a kijelző sárgás színe a nappal illúzióját kelti az agyban, azaz azt, hogy még nincs itt az elalvás ideje, ugyanakkor a kék szín a szürkületet idézi, vagyis azt, hogy itt az ideje aludni. Tehát erre alapozva ők azt tanácsolják, hogy estefelé használjunk hidegebb fényeket, nappal pedig melegeket.

Láthatjuk, hogy a kék fény pozitív és negatív hatásairól megoszlanak a vélemények. Ám az biztos, hogy a nyugodt, regeneráló alvás feltételeit minden este érdemes megteremteni magunknak, ebbe pedig nem fér bele a kijelzők, vibráló fények bámulása, legyenek azok bármilyen színárnyalatúak! 

6+1 tanács a jó alváshoz

1. 22 óra előtt már legyünk ágyban és aludjunk 8 órát.

2. Lehetőség szerint mindig ugyanabban az időpontban feküdjünk le aludni és reggelente ugyanakkor keljünk fel.

3. Lefekvés előtt kerüljük a bőséges étkezéseket, valamint ne igyunk kávét, teát, kólát vagy alkoholt.

4. Az érzelmileg megterhelő beszélgetéseket ne estére időzítsük, mert a felkavaró gondolatok gátolhatják az elalvást.

5. Hálóhelyünk legyen csendes és sötét.

6. Szellőztessünk ki és állítsunk be kényelmünknek megfelelő hőmérsékletet.

7. Amennyiben a napi ritmusról és az alvásról többet szeretne megtudni, keresse Matthew Walker Miért alszunk? (Why We Sleep) magyarul is megjelent könyvét.

A cikk a Budai Egészségközpont szomnológus szakorvosának közreműködésével készült.

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a HRPWR.HU ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 4.0 online szakmai konferencia szeptember 24-én.

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés