hirdetés
hirdetés
hirdetés

Számoljunk le a kínos pillanatokkal!

5 tipp, mellyel garantáltan javíthatod a névmemóriádat!

2018 december, céges karácsonyi party. Másfél óra beszélgetés és két pohár pezsgő után bevallom a kollégámnak, akivel 6 éve dolgozom együtt, hogy nem tudom, hogy hívják. Mentségemre szóljon, hogy másik csoportban dolgozik és zéró kontakt van köztünk, na de mégis. Egyébként Gábor.

2019 július. Egy szépségszalonban már 10 perce beszélgetek egy kedves csajszival, mire kibököm, hogy amúgy olyan ismerős nekem, nem találkoztunk-e már valahol. Rám néz és annyit mond: “Ildi. Hát kollégák vagyunk.” Azt hihetnéd, hogy ezt nem lehet fokozni, de nekem sikerül, amikor a pillanatnyi #atomburn után a homlokomra csapok, hogy HÁTBASZKITÉNYLEG, a kár osztályon dolgozik, megvaaaaaaaaan, hát te vagy Szabó Andi – örülök magamnak.

És nem, nem Szabó Andi volt a neve. Sem Szabó, sem Andi. #FACEPALM

2019 december, céges karácsonyi party. (Kitaláljátok? :D) A mellettem álló kollégám megnyeri a rulettversenyt, a hostess lány hozzám fordul suttogva, hogy mondjam már meg a szerencsésnek a nevét, megírná az oklevelet. Örülök magamnak, hiszen ezúttal BIZTOSRA tudom (könnyű megjegyezni, mert egy sütemény), úgyhogy bediktálom. Fél óra múlva jön hozzám Bence (ezt jól tudtam!), hogy amúgy az ő neve NEM Zacher, hanem Zecher. Well, itt legalább már csak egy betűt tévedtem.

Na és ekkor jött el a pillanat, hogy elhatároztam, hogy keresek egy olyan módszert, amivel a neveket/arcokat TUTIRA meg tudom jegyezni. Minden más megy, hát itt az ideje belátni, hogy ez nem (oké, nagyon nem). Így találtam rá a 4x-es amerikai memóriabajnok, Nelson Dellis módszerére, imádni fogjátok Ti is.

Íme, az 5 lépés:

1. Figyelj oda!

Igen, sokszor már itt elhasalunk. Sok az inger, a zaj, az ember és hát azt pedig már tudjuk a kutatásokból, hogy az ébren töltött időnk 47%-ában az agyunk NEM a jelen pillanatban, hanem vagy a múlton vagy valamilyen jövőbeli dolgon jár. Szóval…  a nulladik lépés, hogy amikor valaki bemutatkozik és a kezét nyújtja, Te odafigyelsz, megnézed a szeme színét és nem csak arra a pillanatra vársz, hogy végre mondhasd a saját nevedet.

 2.     Keress egy tipikus jegyet!

Az általános tanács az, hogy érdemes nem változékony jellemzőt felkapni (pl. szemüveg vagy fülbevaló), de Nelson szerint BÁRMI, ami megragadja a figyelmedet, még ha az éppen a szemüveg is, jobb a semminél. Anyajegy, haj, egy karakteresebb szemöldök, akármi, ami lehetőleg az arcon van és azonnal feltűnik.

3. Társíts hozzá képet!

Oké, tehát épp kezet fogtok, gyorsan ki is választottad A tipikus vonást, majd elhangzik…a név. Tudod, amit szeretnénk megjegyezni. Na ezt a nevet most társítod egy képpel, ami lehet vicces, CSAK neked értelmes, és teljesen groteszk is, úgysem kell senkivel megosztanod. Szilvia? Beugrik egy szilva. András? Na nekem erről a pandúr szó ugrik be, és a pindúr pandúrok. Kristóf? Az öltönymárka (asszem). János? A borzasztó redbull reklám. Márti? A mártír szó. István? A király = korona. Külföldi nevekkel ugyanígy.

3.     Vond össze őket!

És most történik a CSODA. Belátom hogy egy pici gyakorlás szükséges, de ez tényleg működik. Mivel az agy csilliószor könnyebben jegyez meg képeket, illetve bármit, aminek jelentése van (még ha az egy teljesen elvetemült kép is, pl. Szilvi, akinek a megkülönböztető jegye a nagyon vékony szemöldöke, és elképzelem, hogy egy szilvaszínű szemceruzával megvastagítom. Vagy Márti, akinek rövid szőke haja van és elképzelem, hogy mint egy mártírnak egy glóriát fonunk a rövid szőke hajából. Vagy István, akinek minimum 28-cal több foga van, mint hajszála és elképzelem, hogy a korona megcsúszik a tükörsima buksiján stb), mint számokat vagy neveket, ezzel a módszerrel tényleg meg tud kötni az információ.

5. Ismételj!

Opcionális, de melegen ajánlott lépés, főleg, hogy ha még fogtok találkozni vagy bármi más okból kifolyólag egyszerűen “érdemes” megjegyezni embered nevét. Mindenki szereti a sajátját (helyesen…) hallani, így ha beszélgetés közben egyszer-kétszer a nevén szólítod beszélgetőpartnered, az neki is jól fog esni és Neked is segíteni fog, hogy rögzüljön, aminek rögzülnie kell.

Kaslik Ildikó, business coach & habit designer
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés