hirdetés
hirdetés

Kánikula

5 légkondiszabály, ami pontot tesz a klímaháború végére

Ismerős helyzet? Kinn tombol a nyár, bent az irodában pedig – képletesen szólva és valóságosan is – hűvös, szinte fagyos a levegő? A munkatársak jószerint egymás kezéből kapják ki a légkondi távirányítóját, és mindig akad, aki megfázásáért, vállfájdalmaiért a klímát okolja. Nem is alaptalanul. A HR Doktor segítségével most áttekintjük, mennyire indokolt a „légkondi-para”!

Nem mindenki örül felhőtlenül a munkahelyi klímaberendezés használatának, gyakran alakul ki vita a hőfok beállítása körül. Van, aki legszívesebben 16 fokra állítaná, hogy legalább a munkahelyre beérve fel tudjon frissülni a kinti tikkasztó hőség után, más vállkendőt, pulóvert, sőt, vállra borítható gyapjútakarót használ a normál hőfokra hűtött irodában is, hogy ne betegedjen meg miatta. És valóban, ahogy egyre általánosabbá válik a légkondi használata a lakásokban, autókban és a közintézményekben, munkahelyeken is, úgy szaporodik azon esetek száma, amikor különböző meghűléses betegségeket, gyulladásokat, mozgásszervi fájdalmakat vált ki a légkondi nem megfelelő használata. Hogyan kerülhetjük el az ezzel kapcsolatos feszültséget, illetve az esetleges egészségkárosító hatásokat?

Így állítsd be az irodai légkondit

A munkaegészségügyi előírások kitérnek a munkahelyeken biztosítandó hőmérsékletre is, az irodai, ülő-, szellemi munkát végzők számára fűtésszezonban 20–22 Celsius fokot írnak elő (erről korábban ebben a cikkben írtunk bővebben). Hogy a nyári hőségben mennyire ajánlatos hűteni a helyiséget, arra abból következtethetünk, hogy melegnek a rendszeresen 24 foknál magasabb hőmérsékletű munkahely számít, ahol a dolgozóknak óránként legalább öt perc plusz pihenőidő is jár. A munkáltató feladata a munkavállalók komfortérzetét és a teljesítményét leginkább elősegítő hőmérsékletet és megfelelő szellőzést biztosítani a munkahelyeken. A klímaberendezés elhelyezésénél ügyelniük kell arra, hogy az ott dolgozókat ne érje extrém hőhatás, és az üzemeltetése közben ne szennyezze a helyiség levegőjét. A rendszeres tisztítással, a szűrők előírás szerinti cseréjével megakadályozható, hogy kórokozók szaporodjanak el a készülékben.

A légkondicionálók beállításánál követendő alapszabály, hogy a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség ne legyen több hat-nyolc foknál. Így például, ha kint 32 fok van, bent ajánlatos 24 fokra hűteni a hőmérsékletet, ez kellemesen frissít, de még nem okoz meghűlést, egészségkárosodást.

Ne nevezzük hisztinek a klíma okozta megbetegedéseket!

Ha a klímaberendezés túl alacsony hőfokra van beállítva, ha túl nagy a különbség a benti és kinti levegő hőmérséklete között, vagy ha a készülék valakire hosszasan „ráfújja” a kiáramló hideg levegőt, annak az ízületei, izmai fájdalmasan merevvé válhatnak, egyes szervei áthűlhetnek, fogékonyabbá válhatnak a különböző gyulladásos megbetegedésekre.

A hideg miatt ugyanis az érintett testrészen a hajszálerek összehúzódnak, a véráramlás, azzal a sejtek, szövetek oxigénellátása romlik. Nem a túlérzékeny kollégák hisztije tehát, hanem tény, hogy a légkondi túlzott használata sokféle megbetegedést, nyak-, váll-, térd- és derékfájdalmakat, hólyag- és veseproblémákat okozhat. Mivel a hideg levegő kiszáríthatja a nyálkahártyákat, légúti hurutokat, szemszárazságot, kötőhártya-gyulladást is kiválthat, felerősítheti az allergiás tüneteket is.

Ha nincs rendszeresen, megfelelően tisztítva a klíma, elszaporodhatnak benne a baktériumok, vírusok és gombák is, akár a súlyos legionárius-betegség és a szisztémás gombafertőzés is kialakulhat.

Fő a kompromisszum: 5 tipp a meleg helyzet enyhítésére

  1. A helyiségben tartózkodók állapodjanak meg egy időtartamban, ami alatt megfelelően lehűl a szoba, utána kapcsolják ki.
  2. Ha valaki túlérzékeny a klímára, időzítse erre a hűtés idejére az ebéd- vagy kávészünetét.
  3. A munkaállomásokat, az íróasztalokat úgy állítsák, hogy senkit ne érjen közvetlenül a hideg légáramlat.
  4. Legjobb a munkaidő kezdete előtt elvégezni az iroda levegőjének lehűtését.
  5. Aki hajlamos a meghűlésre, illetve előfordulnak hát- és vállfájdalmai, tartson egy kabátkát, pulóvert bent az irodában, amit elővigyázatosságból felvehet azokon a napokon, amikor a legnagyobb intenzitással használják a légkondit.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés