hirdetés
hirdetés
hirdetés

Vészcsengő

4 gyanús jele annak, hogy ideje hanyatt-homlok menekülni az új munkahelyedről

15 év egy munkahelyen? Vagy esetleg több? Biztos vagyok benne, hogy neked is nagyon kéne keresgélned a baráti körödben olyan embert, aki ilyen hosszú időt eltöltött egy cégnél. A statisztikák, felmérések szerint az átlagos idő, amit egy munkavállaló eltölt egy munkáltatónál, kb. 3–5 év. Ezen tendenciák mellett elkerülhetetlen, hogy az ember néha ne „nézze be” a munkahelyváltást. Na de mik is az árulkodó jelek, illetve mit tehetünk, ha már megszereztük rémálmaink munkahelyét? És a másik oldalról, HR-esként mire kell ügyelnünk: milyen kép ne terjedjen el lehetőleg a cégünkről?

HappyHunter blog összeszedte a figyelmeztető jeleket.

1. Nagyon te kellesz, azonnal!

Becsapós, mert elsőre jól tud esni az elismerés, de ha elhangzik, hogy akár „már ma délután is munkába állhatnál”, ráadásul a tapasztalati szintedhez kicsit magas bérigényedet is alku nélkül megkapod, akkor ott azért lehet valami susmus. Az a legbiztosabb, ha nem úgy állsz hozzá, hogy ez életed egyetlen lehetősége, és nyitott szemmel jársz, hátha szembe jön valami testhezállóbb pozíció.

2. Főnök = Dementor

Az interjún persze egy végtelenül kedves embert ismertél meg, de az első kávészünetben rögtön kiderül, hogy a többi kolléga már nem így látja a dolgot. Ráadásul ha személyesen megjelenik az irodában, elég fagyos lesz a hangulat, és a jókedvet is elszívja az emberekből. Harry Potter nevű munkatársunk pedig mindeközben ájultan fekszik a padlón.

3. A legrutinosabb „senior” is 2–3 éve érkezett

A nagy fluktuáció sosem jó jel, de amikor a legtapasztaltabb kolléga is csak 2–3 éve tevékenykedik a cégnél, már kezdhetünk is gyanakodni, hogy valami nem kerek… A legstresszedzettebb munkavállalók is általában új lehetőségek felé kezdenek kacsingatni néhány év után. Ha nincs legalább egy „öreg róka” a cégnél, akkor az egy komoly jelzés. Figyelj erre!

4. S**tload of work és te, a kakukktojás

A szakmai kérdésekben mindig más a véleményed, és valahogy sosem jó, amit csinálsz? Látványosan különbözöl a csapatod többi tagjától? Gondolok itt a stílusra, az életmódra vagy a munkához való hozzáállásodra. Ráadásul azon kaptad magad, hogy 3 ember munkáját végzed, és senki sem segít vagy tehermentesít, plusz még csak nem is időszakos a dolog? Akkor ez egy markáns jel, hogy nem jó helyen vagy.

Ezen jeleket valamelyikét tapasztalva persze még nem kell azonnal rohanni a következő munkahelyre. Viszont, ha a fentiekből van, ami teljesül, és mindemellett azt érzed, hogy nem élvezed, amit csinálsz, netalántán gyomorgörccsel indulsz el reggelente, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy a próbaidő végén kulturáltan elbúcsúzol a helytől és az emberektől.

HR-esként, vezetőként pedig a következő tanulságokat érdemes levonni a fentiekből: ügyeljünk a céges hangulatra, és arra is, hogy senkinek ne kelljen folyamatosan, hosszú távon túlóráznia! Továbbá fektessünk nagy energiákat a megtartásba, ugyanis ha ezt nem tesszük meg, az előbb-utóbb az újonnan felvett munkavállalóinknak is fel fog tűnni  és rosszabb esetben az ő idő előtti távozásukhoz is vezethet.

Farkas Viktor, Researcher, Jobsgarden
a szerző cikkei

(forrás: Jobsgarden)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés