hirdetés
hirdetés
hirdetés

Első benyomás ereje

4+1 apróságnak tűnő dolog, ami rengeteget elárul a személyiségről

Ha két ember találkozik, pillanatok alatt felmérik egymást, és eldöntik, hová sorolják a másikat. Ennek a néhány pillanatnak döntő jelentősége van az állásinterjún, egy üzleti megbeszélésen, de gondolhatunk itt akár az első randira is. Az első találkozás során elsősorban olyan értékekre vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire megbízható, intelligens, kedves a másik fél, és kezdeti benyomásainkat apró jelek megfigyelésével szerezzük. Vannak bizonyos látszólag lényegtelen, hétköznapi gesztusok, mozdulatok, amelyek sokkal többet elárulnak rólunk, mint gondolnánk, ezeket tekintjük át az alábbi cikkben.

Az alábbi listát a Karrier Plusz állította össze.

1. Pontosság

A motivált és összeszedett személyiség mindig pontos, mert egyrészt igyekszik minél jobban gazdálkodni az értékes idővel, másfelől tiszteletben tartja a másik felet, aki feltehetően szintén nem szereti vesztegeteni az idejét. Azonban nem szabad sommásan elítélni a notórius későket, mert lehet, hogy nem léha emberek, csupán az úgynevezett B személyiségtípusba tartoznak, akik visszafogottabbak, lassúbbak, nem stresszelik magukat, mert kisebb jelentőséget tulajdonítanak az egyes dolgoknak (és emiatt kevésbé hajlamosak a szívbajra – az elméletet két kardiológus dolgozta ki).

2. Hová nézünk, amikor iszunk

Aki a pohárba vagy a bögrébe néz, amikor iszik, a kutatások szerint általában introvertált, éntudatos, idealista és egyszerre csak egy dologra koncentráló típus. Aki ivás közben kinéz a pohár vagy a bögre pereme mögül, arra valószínűleg nagyobb hatással van a környezete, extrovertált és környezettudatosabb. Azok viszont, akik ivás közben becsukják a szemüket, alighanem valamilyen problémával küzdenek, ezért a vigasztaló tevékenységre koncentrálnak.

3. Körömrágás, bőrtépés

Ez ügyben megoszlanak a vélemények. Egyes szakemberek szerint a körmét rágó, bőrét tépkedő személy neurotikus szenvedéllyel önmagát marcangolja, mert súlyos gondok nyomasztják. Mások viszont úgy vélik, ez a destruktívnak tűnő tevékenység annak a jele, hogy az illető perfekcionista, soha nem elégedett a teljesítményével, s az ebből fakadó feszültséget vezeti le ily módon.
 
4. Milyen gyakran kapunk a telefonunkhoz

Egy friss kutatás szerint aki azonnal a mobiljához kap, amint néhány másodpercnyi idő kínálkozik rá (például sorbanállás, tömegközlekedés közben), az valószínűleg érzelmileg nem eléggé stabil személyiség, ezért mindig új impulzusra van szüksége, hogy feldobódjon. (Ugyanez vonatkozik azokra, akik folyton a postaládájukat vagy a Facebook-profiljukat ellenőrzik, hogy jött-e újabb üzenet, csak ez kevésbé feltűnő.)

4+1. Szemkontaktus

Ez az emberek közötti személyes kommunikáció alfája és omegája, tehát végül ugyan, de korántsem utolsósorban említjük. A szemkontaktus hiánya csupa rossz dologra utalhat: alacsony önértékelés, dekoncentráltság, gyenge akarat. Általában igaz, hogy a gyakran és szívesen szemkontaktust létesítő személyek extrovertáltabbak, magabiztosabbak és társadalmilag aktívabbak, mint akik inkább lesütik a szemüket. A túl intenzív, erőltetett szemkontaktus viszont agressziót jelezhet (ezt még az állatvilágból örököltük), illetve a hazug emberek is szívesen merednek áldozataik szemébe, így próbálva meggyőzőbbek lenni.

Bővebb listáért kattints az eredeti cikkre, melyet itt olvashatsz el!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés