hirdetés
hirdetés

Diszkrimináció

3 hajmeresztő mondat, ami elhangzott az állásinterjún

A koronavírus sok házaspárt ráébresztett arra, ki végzi otthon a munka oroszlánrészét, emellett pedig a munkáltatóknak is világossá vált, hogy női munkavállalóik nem csak a tőlük kapott feladatokat oldják meg. Sajnos sok nő vált munkanélkülivé ezalatt a pár hónap alatt, akik most aktívan keresnek egy másik helyet, ahol megbecsülést, elfogadást, és tiszteletet kapnak. Mik azok a hátrányok, amik egy nőt érnek egy férfival szemben az interjún? Juhászné Ráthgéber Réka Lifestyle & Business coach, a Válts Pozitívan Blog írójának vendégcikke – azoknak a munkáltatóknak címezve, akik szerint semmi probléma nincs a cikkben idézett mondatokkal. Reméljük, egyre kevesebben vannak ilyenek!

Igaz, nem szabadna különbséget tenni női és férfi munkavállalók között, de sajnos a mai világban ezt lehetetlen elkerülni. Gondoljuk csak arra, hogy hány munkáltató kérdezi meg a leendő alkalmazottól, hogy mikor szeretne gyereket vállalni, illetve, ha van már, akkor van-e olyan a környezetében, aki egy esetleges betegség során tud vigyázni a csemetére. Ennek nagyon nem így kéne működnie, de ez a két kérdés úgymond „megszokott” egy interjún. Vannak azonban olyanok okok, amik egészen elképesztőek még a fent említetthez képest is.

1. „Túl vékony/túl férfias a hangja ahhoz, hogy ügyfelekkel dolgozzon.”

A megjelenésen lehet változtatni, sőt még a viselkedésen is, de az ember a hangszínével már annyira nem tud játszadozni, és valljuk be, felesleges is. Nagy valószínűséggel nem ez lesz az ok, amiért egy partner nem a te céged választja, mert az adott női kollégának túl vékony, esetleg túl férfias a hangja, úgyhogy ezt a problémát el is engedheted. Ha volt már példa hasonlóra a cégben, akkor pedig egyszerűen egy másik kollégának add a projektet, addig, amíg az adott beszállítóval/ügyféllel nem találkozik az új „fura” hangú kolléga. Lehet, hogy elsőre megtalálják a közös hangot, és annyira szimpatikus lesz a számára, hogy nem is akar majd mással dolgozni. Felesleges előre aggódni.

2. „Ez a munka nem nőnek való.”

Valószínűleg azért jelentkezett az adott nő, mert képes elvégezni a feladatot. Manapság már nem csak a férfiak lehetnek mérnökök vagy IT-sok, ugyanúgy meg tudják tanulni bármelyik szakmát a nők is. Ha az álláshirdetésben fel van tüntetve a nehéz fizikai munka, és egy nő ennek ellenére jelentkezik, az biztosan azért van, mert végzett már hasonlót. Nézd meg az önéletrajzát, kérj referenciát, és máris kiderül, hogy mennyire van otthon a szakmájában. A kritikus hangok meg ne érdekeljenek, láttunk már a történelem során csodákat.

3. „Nem adott egyértelmű választ a családi helyzetével kapcsolatban.”

Ahogy fent említettem, nem szabadna megkérdezni egy nőt sem arról, hogy szeretne-e gyereket, esetleg van-e már neki, de sokan ilyenkor azt szokták válaszolni (még ha tudják is, hogy nem igaz), hogy nincs tervben. Ez ugye elég sok mindent takar, és a munkáltató számára ez gyakran egy negatív pont, máris hátrébb csúszott a jelölt a listán, legyen akármennyire megnyerő az önéletrajza. Igen, a kiválasztás hosszadalmas folyamat, igen, ha valaki betanul és véletlenül teherbe esik, az kiesés a cégnek, és igen, lehet, hogy 3 év után nem fog visszatérni, de ugyanennyi probléma lehet egy férfival is, csak ebbe nem gondolnak bele a munkáltatói oldalon. Ha szimpatikus a női jelentkező, és csak ez az egyetlen hátránya, akkor gondold át, hogy a cégednek és a csapatnak mi lenne a jó. Akár külső segítséget is kérhetsz coach vagy pszichológus személyében, hiszen ők pártatlanul tudnak neked útmutatást adni.

Azt szokták mondani, hogy ne ítéljük meg a könyvet a borítója alapján. Ismerd meg a jelentkezőidet, akár több körön keresztül, és dönts aszerint, hogy melyikük lenne a legalkalmasabb a pozícióra nemtől függetlenül.

További hasonló bejegyzésekért kattints a szerző blogjára vagy Facebook-oldalára!

Juhászné Ráthgéber Réka, Lifestyle & Business coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!

hirdetés