hirdetés
hirdetés
hirdetés

Okosodj!

25 mindennapi tevékenység, ami felpörgeti az agyadat

Mit tegyünk, ha úgy érezzük, felforrt az agyunk a nagy melegben, és már gondolkodni sem vagyunk képesek? Vagy ha csak úgy általában véve nem forog az agyunk, lomhának és ötlettelennek érezzük magunkat, pedig valahol mélyen érezzük, hogy ennél azért többet is kihozhatnánk magunkból? Íme 25 fogás, amit beépíthetsz a mindennapjaidba, hogy az agyad nagyobb fordulatszámra kapcsoljon.

A gyűjtés egy, a Quorán feltett kérdésre ("Te mit tennél azért, hogy minden nap egy kicsit okosabb légy?) adott legjobb válaszokat tartalmazza. A válaszolók szerint mindezek kipróbált módszerek arra, hogy okosabb emberekké váljunk, jobban vágjon az agyunk és több új ötlet pattanjon ki a fejünkből. Ha olvasóink is kipróbálják őket, kíváncsiak vagyunk az eredményekre is!

1. Állj elő minden nap 10 ötlettel!

Törd a fejed, mindegy, hogy min! Lehet az a világbéke elérése vagy forgatókönyv-ötletek, a lényeg, hogy megdolgoztasd az agyad és a képzelőerődet. Ha nem vigyázol, a végén még akár egy startup-ötlet is kipattanhat a fejedből.

2. Olvass újságot!

Remek alkalom véleményformálásra, tájékozódásra és a látszólag összefüggést nélkülöző dolgok közti összefüggések meglátására. Ezen kívül remek beszédtémával is szolgál, ha sok újságot olvasol.

3. Játszd az ördög ügyvédjét!

Fogj valamit, amit a közelmúltban tanultál, és alakíts ki vele kapcsolatban egy egyedi, kevéssé kézenfekvő véleményt. Próbáld meg a véleményedet bizonyítékokkal alátámasztani, de légy nyitott a véleményed megváltoztatására is, ha annak ellentmondó tényekre lelsz. Ha ezt minden nap megismétled, sokat fejlődhetsz a kreatív gondolkodás terén.

4. Olvass el egy fejezetet egy regényből vagy egy nonfiction könyvből.

Erre mindig lehet időt találni: akár sorban állás vagy utazás közben… A célod legyen heti egy könyv kiolvasása. A moly.hu vagy a Goodreads.com kitűnő oldalak, ahol vezetheted az olvasmányaid listáját, olvasóközösségre lelhetsz, és nyomon követheted, mit érdemes olvasni. A regényekkel fejlesztheted azt a készségedet, hogy képes legyél átvenni mások nézőpontját, a nonfiction könyvek pedig arra jók, hogy bevezessenek egy új témába, legyen az politika, pszichológia vagy bármi más.

5. Tévébámulás helyett nézz oktatóvideókat!

Szórakoztató és hasznos oktatóvideókat találhatsz például a Khan Academy oldalán vagy a TED Talkok között, de a SmarterEveryDay. Youtube-csatornát is ajánljuk. Ezek a videók rendszerint könnyen emészthető és befogadható formában tálalják az információt, így ezeket akkor is nézheted, amikor fáradt vagy olvasni.

6. Iratkozz fel olyan feedekre, ahol mindig érdekes információkra bukkanhatsz!

Kövess olyan embereket például Facebookon és Twitteren, akik érdekes, friss hangot képviselnek: ezzel biztosíthatod, hogy mindig valami új infó jöjjön veled szembe, amikor rápillantasz az üzenőfaladra. Ha például a tudomány és technológia legújabb híreiről szeretnél értesülni, jó szívvel ajánljuk a "I F------ Love Science" Facebook-oldalt.

7. Minden nap csekkold a kedvenc „tudástáraidat”!

Például a Quorát vagy szakmai blogokat. Ez nagyon egyszerű feladat, hiszen ezekre a helyekre mások gyűjtik össze a téged érdeklő dolgokat, neked már csak át kell futnod őket, hogy kielégíthesd tudáséhségedet.

8. Oszd meg másokkal is azt, amit tanultál!

Ha vitatkozni kezdtek a témáról, azáltal új tudásra és friss nézőpontokra tehetsz szert. Magyarázat közben ráadásul te magad is mélyebben elmerülsz a témádban, és igazi mesterévé válsz. A tudásmegosztásnak nem muszáj személyesen történnie: akár blogot is indíthatsz a téged érdeklő témáról.

9. Készíts két To-Do listát: egyet a munkával kapcsolatos készségekről, amikre a közeljövőben szeretnél szert tenni, és egy másikat azokat a dolgokról, amiket hosszabb távon a jövőben szeretnél elérni.

Mindkét esetben döntsd el, mi az, amit meg szeretnél tanulni, gyűjts hozzá forrásokat, ahonnét tanulhatsz, és aztán minden nap tanulj is – a listáidat például a Google Docsban vezetheted. A hosszú távú célok esetében írd le azokat a kisebb lépéseket, amelyek elvezetnek majd a célodig, és aztán ezek elérésén dolgozz.

10. Vezess „Mit vittem véghez ma” listát.

Minden nap végén írd le, mit teljesítettél aznap. Ez jó érzéssel tölt el, segít reflektálni arra, hogy mennyire voltál produktív, és ötleteket adhat ahhoz, hogy esetleg hogyan szervezd újra a másnapi teendőlistádat.

11. Írj egy „Amit abba kell hagynom” listát!

Ebben az időrabló tevékenységeidet sorold fel – így könnyebb lesz megszabadulni tőlük. „A sikeres és a nagyon sikeres emberek közt az a különbség, hogy a nagyon sikeres emberek majdnem mindenre nemet mondanak” - mint arra Warren Buffett rámutatott.

12. Írd le, amit tanulsz.

Ezzel nemcsak emlékezni fogsz arra, hogy mit tanultál meg, de motivációt is nyersz a további tanulásra: jobban fogsz igyekezni ugyanis akkor, ha tudod, hogy a nap végén le kell majd írnod, amit tanultál.

13. Stimuláld az agyad!

Ezt remekül el lehet érni egy reggeli kocogással, ami közben például gondolkodhatsz nehéz döntéseken, vagy feldolgozhatod az új információt.

14. Vegyél online leckéket!

Amint arról már itt írtunk korábban.

15. Beszélgess valakivel, akit érdekesnek találsz!

Ne félj akkor se megszólítani, ha nem ismeritek egymást. Kérdezd meg tőle, mi érdekli, és hogyan talált rá az érdeklődési körére. Néha a legtöbbet olyan emberektől tanulhatjuk, akiket alig ismerünk.

16 Tölts időt nálad okosabb emberekkel!

Törekedj arra, hogy mindennap kávézz vagy sétálj egyet valakivel, aki inspirál. Mindig légy alázatos, és állj készen a tanulásra. Kérdezz annyit, amennyit csak bírsz!

17. Ha felmerül benned egy kérdés, ne habozz kideríteni rá a választ.

Ne halogass! Kövesd a kíváncsiságodat, kutass, nyomozz, derítsd ki.

18. Fejleszd a szókincsedet szótanuló app segítségével!

Akár idegen nyelven, akár az anyanyelveden – használj valamilyen olyan appot, amellyel napi egy (vagy idegen nyelven akár tíz) új szót megtanulhatsz.

19. Csinálj valamit, ami megrémiszt!

A komfortzónánkból való kilépés mindig segít abban, hogy tegyünk előre egy-két lépést a bölccsé válás útján. Próbáld ki a nyilvános beszédet, vagy lépj kapcsolatba valakivel, akit csodálsz. Minden nap épp csak egy kicsit told kijjebb a határokat.

20. Fedezz fel új városrészeket!

Ha éppen nem is tudsz elutazni, fedezz fel egy új területet ott, ahol élsz. Találkozz új emberekkel, és tanulj meg valami újat a világról.

21. Játssz „észjátékokat”!

Például sakkozz, játssz Scrabble-t, rakj ki egy puzzle-t, vagy sudokuzz.

22. Tölts egy kis időt azzal, hogy nem csinálsz semmit.

Ha egy ideig csak csöndben üldögélsz, az segít inspirációt gyűjteni, és reflektálni a napodra.

23. Vágj bele valamilyen produktív hobbiba!

Valamibe, amin minden nap dolgozhatsz egy kicsit, például köss, horgolj, írj vagy zenélj.

24. Alkalmazd is, amit tanultál!

Ha például megtanultál egy új hangszeren játszani, tegyél róla, hogy a gyakorlatban is minél gyakrabban kamatoztathasd ezt az új képességedet (például lépj be egy amatőr zenekarba) A tevékenységen keresztül történő tanulás az egyik leghatékonyabb módja az elméd pallérozásának.

25. Eddz, és étkezz egészségesen!

Kerüld a nehéz ételeket és az alkoholt. Ha úgy érzed, fogytán az energiád, tegyél egy sétát! Minél több vér áramlik az agyunkba, annál jobban teljesítünk. Az olyan nagy gondolkodók, mint Mahatma Gandhi vagy Charles Darwin, híresek voltak arról, hogy előszeretettel tettek hosszú sétákat. Kövesd a példájukat!

(forrás: Business Insider)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés
hirdetés