hirdetés
hirdetés
hirdetés

Amikor szavainkat döbbent csend fogadja…

12 mondat, amit ki ne ejts a szádon munka közben

Soha nem jó érzés, ha kimondunk egy mondatot, amit utóbb a reakciókat látva legszívesebben visszaszívnánk. A munkahelyen azonban egyenesen katasztrofális következményekkel járhat egy meggondolatlan megjegyzés. Az alábbiakban 12 olyan teljesen hétköznapi megszólalást tekintünk át, amelyek kiejtésével akaratlanul is hatalmas rombolást vihetünk végbe a munkahelyi társas kapcsolatainkban.

Nemrég megírtuk, mik azok a mondatok, amelyeket egy jó vezető sohasem ejt ki a száján – az alább írtak azonban minden munkavállalóra vonatkoznak. A Headway Capital által összeszedett listában a tiltólistás mondatok mellett megoldási javaslatokat is találunk – ezek kicsit formálisnak tűnhetnek ugyan, és valószínűleg egyikünk sem akar az Apple Sirijéhez hasonló stílusban beszélni a munkahelyén, de arra jók, ha ellenőrizni akarjuk, mi az, amit valójában kommunikálnunk kellene, a magunk emberibb módján és egyedi megfogalmazásában.

1. Ez nem az én gondom.

Miért ne mondd? Mindannyian hallottuk már ezt a mondatot, és amikor éppen számtalan dologgal zsonglőrködünk egyszerre, könnyű eltolni magunktól annak a felelősségét, amiről úgy érezzük, nem tartozik ránk. Sajnos viszont ettől önzőnek tűnhetünk fel a többiek szemében, és olyan ember benyomását kelthetjük, aki nem igazán csapatjátékos.

Mit mondj helyette? Azt javaslom, ebben az ügyben fordulj …-hoz (név behelyettesítendő).

 2. De hát mindig is így csináltuk!

Mért ne mondd? Az emberek általában félnek a változástól, és noha a tapasztalat értékes, ez önmagában még nem elég kifogás arra, hogy ne változtassunk. Ha ezt mondod, rugalmatlannak és makacsnak tűnhetsz, aki csak az útjában áll a változásnak.

Mit mondj helyette? Ez egy másfajta megközelítés – el tudod mondani nekem, miért jobb ez, mint amit most használunk?

 3. Nem maradt semmi, amit tehetnék.

Miért ne mondd? Néha tényleg úgy érezzük, hogy tehetetlenek vagyunk egy adott helyzetben, különösen ha már kimerítettünk minden lehetőséget. Azonban a vereség beismerésénél sokkal messzebbre vihet minket, ha elsajátítunk egy „Meg tudom csinálni!” attitűdöt.

Mit mondj helyette? Kicsit elakadtam, tudnál nekem segíteni az új lehetőségek felfedezésében?

 4. Egy perc lesz az egész!

Miért ne mondd? Kevés dolog van, ami tényleg csak egy percig tart – csakhogy amikor idegesen toporog a kolléga, hajlamosak vagyunk belecsúszni a hibába, hogy megnyugtassuk őt és magunkat is. Ugyanakkor a sietségnek, sürgetésnek nem sok értelme van.

Mit mondj helyette? Térjünk vissza erre x idő múlva!

 5. Ennek semmi értelme!

Miért ne mondd? Mindannyian összezavarodunk időnként, de az elhamarkodott következtetések levonása helyett ilyenkor érdemes tekintetbe vennünk a lehetőséget, hogy talán csak mi nem értettük meg, miről van szó. Ahelyett, hogy negatívnak tűnnénk, törekedjünk arra, hogy megértsük, amit a másik mond!

Mit mondj helyette? Bizonytalan vagyok ebben – el tudod magyarázni, miért jobb ez a megoldás?

 6. Tévedsz!

Miért ne mondd? Ez a mondatocska akaratlanul is kicsúszhat a szánkon – a baj vele csak az, hogy a kimondásával lábbal tiporjuk a munkahelyi etikettet, és jó pár embert felhúzhatunk vele. Érdemes tehát egy diplomatikusabb megközelítést választani.

Mit mondj helyette? Nem értek egyet azzal, amit mondasz, ezért és ezért: ... Mit gondolsz erről?

 7. Bocsánat, de …

Miért ne mondd? Ritkán kérünk szívből bocsánatot, és a bocsánatkérést gyakran mentegetőzés követi. Ez pedig sajnos elveszi az erejét a bocsánatkérésünknek.

Mit mondj helyette? Elnézést kérek a … miatt. Ezután … (így és így) fogom csinálni.

 8. Azt hittem, …

Miért ne mondd? A hibák könnyen becsúsznak, és bizony gyakran a rossz kommunikációval okolható az egész. Szóval jobb, ha nem bocsájtkozol feltételezésekbe, hanem előre tisztázod, hogy pontosan mi is az, amit tenned kell.

Mit mondj helyette? Le tudnád írni pontosan, kérlek, milyen elvárásoknak kell megfelelnem?

 9. Én mindent megpróbáltam!

Miért ne mondd? Már az iskoláséveinktől kezdve mindig mindenhol arra tanítottak minket, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt. De amikor a minden tőled telhető nem bizonyul elégnek, akkor ezt érdemes egyfajta leckeként felfogni, amiből tanulni lehet.

Mit mondj helyette? Mit tudnék legközelebb jobban csinálni?

10. Ezt és ezt kellett volna tenned …

Miért ne mondd? Felidegesedve mások hibáira mutogatni könnyű – mégsem a legjobb megközelítés, ha pellengérre állítjuk mások hibáit vagy (rosszabb esetben) a személyüket, és hibáztatjuk őket. Próbáljunk meg konstruktívabbak lenni!

Mit mondj helyette? Ez nem működött – ezt és ezt ajánlom helyette a következő alkalomra …

 11. Lehet, hogy tévedek, de …

Miért ne mondd? Támadt egy (remek) ötleted, csakhogy hiányzik hozzá az önbizalmad, és attól félsz, hogy a többiek elutasítják majd az ötletedet. Ne értékeld le magad, és mondd el egyenesen az embereknek azt, amit gondolsz!

Mit mondj helyette? Van egy ötletem…

 12. Nem volt rá időm.

Miért ne mondd? A nap soha nem áll elég órából, és a prioritásaink igen gyakran kerülnek összeütközésbe egymással. Sokkal jobb proaktívnak lenni, és előre kijelölni az időt, amikorra a feladat kész lesz – inkább, mint hogy amiatt kelljen magyarázkodnunk, miért késtünk vele.

Mit mondj helyette? Ekkorra és ekkorra tudom elvégezni a feladatot.

Ha pedig mégis kicsúszott a szádon valami, amit utólag megbántál, akkor gyorsan helyrehozhatod a dolgot 3 lépésben:

- Kérj bocsánatot!

- Mutass rá, mi az, amit nem akartál mondani / tenni.

- Mondd el, mi az, amit valójában mondani / tenni szerettél volna.

(forrás: LinkedIn Business)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés
hirdetés