hirdetés
hirdetés

Fejlődés

11 mondat, amit soha ne használj a munkahelyeden, ha jót akarsz…

Van néhány mondat, amit soha ne ejts ki a szádon a munkahelyeden, ha jót akarsz magadnak. Ezek a kifejezéseknek különleges hatalommal bírnak. Rendkívüli képességük van arra, hogy rossz színben tüntessenek fel. Még akkor is, ha igazak.

A legrosszabb, hogy nem szívhatod vissza őket, ha már egyszer kicsúsztak. És nem a nyelvbotlásokról, a poénmentes viccekről vagy a politikai állásfoglalásokról van szó. Hidd el, ezeken kívül más módokat is találhatsz, hogy pár perc alatt elásd magad. Gyakran a halk megjegyzések okozzák a legnagyobb kárt. Teljesen mindegy, milyen tehetséges vagy, vagy mit értél el eddig, vannak olyan kifejezések, amik azonnal törlik az eddig rólad kialakult képet, és örökre negatív megvilágításba helyeznek. Olyan romboló következményekkel járhatnak, amik teljesen tönkre tehetik a pályafutásodat. Hány hasonló karriergyilkos mondatot hallottál az irodában?

1. “Ez nem igazságos. Ez nem éééér.”

Na és? Az élet sem mindig igazságos, ezt mindenki tudja. Ha ezt mondogatod, azzal azt sugallod, hogy az életnek tisztességesnek kellene lennie. Ez a felfogás naivitást, éretlenséget sugározhat. Ha nem akarsz rossz fényben feltűnni, ragaszkodj a tényekhez, fogalmazz építően és mellőzd az értékelést. (A főnököd is könnyebben szót ért, ha így fogalmazol.: Észrevettem, hogy Évának adta azt a nagy projektet, amit magamnak reméltem. Elmondaná, mi vezetett ehhez a döntéséhez? Szeretném tudni, miért gondolta, hogy én nem vagyok megfelelő. Így dolgozhatnék még a szükséges képességek fejlesztésén.)

2. "Ezt eddig is így csináltuk.”

Ez a mondat nemcsak azt tükrözheti, hogy lusta vagy, hanem azt is, hogy ellenállsz a változásoknak. A főnöködnek is szöget üthet a fejébe, hogy miért nem próbálsz meg magadtól változtatni, javítani a folyamatokon.

3. “Nem probléma.”

Ha valaki szívességet kér, vagy megköszöni a segítséged, soha ne mondd válaszul, hogy nem probléma. Ezzel azt érezteted, mintha a kérés igenis probléma lenne. A kolléga pedig úgy érezheti, hogy rád kényszerít valamit. Inkább fejezd ki azt, hogy szívesen segítesz. Például így: örömömre szolgál, hogy megtehetem, vagy örülök, hogy segíthetek. Apró játék a szavakkal, de hatalmas hatással lehet az emberekre.

4. "Azt gondolom.../ Lehet, hogy ez egy buta ötlet, de.../ Feltehetek egy hülye kérdést?...”

Ezek olyan passzív jelentéssel bíró kifejezések, amik azonnal elrontják a hitelességed. Még akkor is, ha utána kiváló ötletekkel állnál elő. Ha kimondod őket, úgy tűnhet, hogy nem bízol eléggé magadban, ami a hallgatóságodat is bizalmatlanná teszi.

Ne legyél saját magad kritikusa. Ha nem vagy biztos abban, amit mondasz, senki más sem lesz. Ha valóban nem tudsz valamit biztosan, az sem szégyen. Ilyenkor válaszolhatsz így is: Jelenleg nem rendelkezem elég információval a témában, de utánajárok és felkereslek.

5. "Egy perc és kész…”

Ez olyan benyomást kelt, mintha nem értékelnéd eléggé a munka komolyságát, és egy perc alatt összecsapnád. Ehelyett inkább mondd azt, hogy nem fog sokáig tartani. Ne éreztesd, hogy sokkal hamarabb befejezhető a feladat, mint valójában. Csak ha tényleg meg tudod oldani 60 másodperc alatt.

6. "Megpróbálom...”

Arról árulkodik, hogy nincs elég önbizalmad a feladat megoldásához. Nem hiszed el, hogy képes vagy rá. Ha valaki kér tőled valamit és nem vagy biztos magadban, inkább ajánlj neki egy másik alternatívát. De ne mondd, hogy megpróbálom. Ez úgy hangzik, mintha nem akarnál beleadni apait, anyait, hogy tényleg megvalósítsad. Ne csak próbáld!

7. "Lusta, inkompetens, balfék”

Semmilyen helyzetben se tegyél gonosz megjegyzést a kollégádra. Ha lenne valóság alapja, akkor felesleges, mivel úgyis mindenki tudja. Ha nincs, akkor viszont te fogsz tuskónak tűnni. Minden munkahelyen dolgoznak inkompetens emberek, bizonyára mindenki tudja is, hogy kik azok. Ha nem áll hatalmadban segíteni rajtuk vagy elbocsátani őket, akkor semmit sem nyersz, ha közvetíted a hiányosságaikat. Ez bizonytalan kísérletnek tűnik arra, hogy magadat jobb színben tüntesd fel.

8. "Ez nincs a munkaköri leírásomban.”

Ez a szarkasztikus mondat úgy hangzik, mintha csak a minimális erőkifejtést lennél hajlandó megtenni a fizetésedért.
Ha a vezetőd olyan munkára kér, ami nincs benne az eredeti feladatkörödben, a legjobb lépés, ha elvégzed a feladatot. A későbbiek során viszont érdemes beszélgetést kezdeményezned a főnökkel a cégben betöltött szerepedről, illetve arról, hogy igényel-e frissítést a munkaköri leírásod. Ezzel lehetővé teheted, hogy egy megértésen alapuló felettes-beosztott viszony jöjjön létre köztetek, melyben világosak a szabályok: mi a te feladatod, és mi az, amivel nem neked kell foglalkoznod.

9. "Nem az én hibám.”

Jó nem sülhet ki abból, ha másokat hibáztatsz. Legyél mindig számon kérhető. Kudarcaidért vállald a felelősséget. Ha úgy érzed, nem a te hibád, adj objektív, hiteles magyarázatot a történtekről. Ragaszkodj a tényekhez. Hagyd a főnöködre és a kollégáidra a végső következtetést, arról, hogy ki a hibás. Ha ujjal mutogatsz másokra, a kollégáid felelőtlen embernek gondolnak majd. Sokan inkább elkerülik a veled való közös munkát, megint mások pedig egyből téged fognak hibáztatni, ha valami rosszul sül el.

10. "Nem tudom.”

Ez a kifejezés azt sugallja, nem akarod, nem is fogod kivitelezni a feladatodat. Ezért senki sem szereti hallani. Ha valóban nincsenek meg az adott munkához szükséges készségeid, alternatív megoldásokat kell kínálnod. Inkább hangsúlyozd, amit tudsz. Például a “nem tudok sokáig bent maradni” helyett mondd azt, hogy “be tudok jönni korán reggel”.

11. "Utálom ezt a melót.”

Az utolsó dolog, amit az ember hallani akar a munkahelyén, ha valaki panaszkodik, mennyire utálja a munkáját. A panaszkodókra negatív címkét ragasztanak, mert csak lehúzzák a többieket. A vezetők hamar kiszúrják a csoportot bomlasztó elemet. Azt is tudják, hogy lelkes helyettesekért sem kell messze menniük.

A fenti kifejezéseket érdemes kiiktatni a szókincsünkből. Ez nem olyan könnyű, mivel egy részüket nem tudatosan használjuk, de rendkívül hasznos lehet…

Forrás:Forbes.com

Vitéz Veronika
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra cégvezetőknek, értékesítési vezetőknek, értékesítőknek, kommunikációs szakértőknek, politikusoknak, és mindenkinek, akinek a munkája részét képezi, hogy meggyőzzön másokat, értékesítsen valamit: terméket, szolgáltatást, ötletet vagy önmagát.

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! 10 alkalmas képzés péntekenként: 10 oktatási nap + konzultációs lehetőség! 2021. októbertől!

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.

A HRPWR.HU és az Üzlet & Pszichológia szaklap bemutatja a VIII. HR szakmai randit.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Végső nevezési határidő: október 15.

hirdetés