hirdetés
hirdetés
hirdetés

Jóllét

10 munkakör, ami súlyos depressziót okozhat

Bármilyen munkakörben dolgozzunk is, a stressz és az eredményeképpen kialakuló depresszió elérhet bennünket. De van néhány olyan munkakör, ahol a dolgozók fokozottan vannak kitéve a depresszió veszélyének a lelki egészségre gyakorolt erős nyomás miatt – épp ezért a depresszióra hajlamosaknak nem ajánlott ezekben a pozíciókban elhelyezkedni. Ezeket a munkaköröket vette sorra az Everyday Health cikke.

Általánosságban véve a depresszió kialakulásának fokozott kockázatával járnak azok a munkakörök, amelyek eleve stresszesek, keveset fizetnek, és/vagy alacsony társadalmi megbecsültség jár velük. Bármely munkakör depresszióba taszíthat, ami nem illik hozzánk, de az alábbi 10 munka fokozott kockázattal jár mindenki számára.

1. Idős- és beteggondozó

Egyes felmérések szerint az idős- és beteggondozók 10,8%-a szenved depresszióban, amivel ez a foglalkozás érte el a legrosszabb eredményt. Nem is csoda, hiszen igen megerőltető és érzelmileg megterhelő munkáról van szó, ami ráadásul nem is jól fizetett. Kutatások azt is kimutatták, hogy a gondozói munkát végzők körében a depresszió a leggyakoribb, lelki egészséget érintő probléma.

2. Vendéglátóipari munka

Goromba vendégek, alacsony fizetés és az együttérzést nélkülöző főnökök jellemzik ezt a területet, és járulnak hozzá a vendéglátásban dolgozók veszélyeztetettségéhez a depresszió tekintetében. Az amerikai NSDUH (National Survey on Drug Use and Health – Kábítószer-fogyasztásra és Egészségre Vonatkozó Nemzeti Felmérés) adatbázisának adatai szerint az ételt előkészítő és felszolgáló munkatársak állnak a második helyen a depresszióveszélyeztetettség tekintetében. Az adatok szerint a teljes állásban ezen a területen dolgozók több mint 10%-a élt át komoly depressziót életében.

3. Szociális munka

A mások lelki egészségével történő folyamatos foglalkozás noha igen hálás munka lehet, egyúttal nagyon stresszes is, és hatalmas kihívások elé állítja az ebben a munkakörben dolgozókat a saját érzelmi egészségüket tekintve. Az NSDUH adatai szerint a szociális munkások 9,6%-a szenvedett már életében komoly depresszióban.

4. Egészségügy

A nagyon hosszú munkaórák és a stresszes munkakörülmények felelősek elsősorban az egészségügyi dolgozók depressziójának kialakulásáért. A valóság nemigen hasonlít az „orvosos” tévésorozatok csillogó világához, épp ezért ez a munka korántsem való mindenkinek. Felmérések szerint nemcsak a depresszió tekintetében állnak hasonló helyen az egészségügyi dolgozók, mint a szociális munkások, de az orvosok körben az átlagpopulációnál magasabb az öngyilkosságok aránya is.

5. Művészetek

Bizonytalan bevétel, magányosan töltött munkaórák és az elfogadottság hiánya – mindezek hozzájárulnak a depresszió kialakulásához a művészeknél: az NSDUH adatai szerint összesen 9,1%-os körükben a depresszió kockázata.

6. Tanítás

Noha a művészeti tevékenységhez hasonlóan ez a foglalkozás is nagy megelégedettség-érzéssel tölthet el, mégis az oktatásban dolgozók 8,7%-át veszélyezteti a komoly depresszió. Ennek okai az alacsony fizetés, a stresszes szülők, a rosszalkodó gyerekek és a megterhelő adminisztráció.

7. Irodai munka

Noha a csapatmunka jó móka lehet, az irodai munka gyakran unalmas, az itt dolgozók úgy érezhetik, a munkájuk sehová sem vezet, parkolópályára kerültek a karrierjükben, valamint a gyakran túl nagy elvárások és a kontroll teljes hiánya (amihez a bizonytalan gazdasági helyzetben még hozzájárulhatnak a cég jövőjével kapcsolatos aggodalmak) is magyarázza, hogyan került az irodai munka a lista 7. helyére 8,1%-os depressziókockázattal.

8. Karbantartó

Alacsony bérek, szabadtéri munka gyakran rossz időjárási körülmények között, és általában véve rossz, nehéz munkakörülmények jelenthetik a magyarázatot arra, hogy a karbantartóknál miért 7,3%-os a depresszió kockázata az NSDUH adatai szerint.

9. Könyvelés, pénzügyi tanácsadás

Jelentős stresszt okoz a tudat, hogy valaki más vagyonának sorsáért vagyunk felelősek. Emellett a hosszú munkaórák és a hibázástól való félelem is növelik a depresszió kialakulásának kockázatát, ami így 6,7%-os az adatok szerint.

10. Sales

A magas kockázat és a fokozott stressz a magyarázata annak, hogyan kerülhetett bele a sales a TOP10-be – noha (mint mindenhol) itt is érvényes, hogy a munkavállaló stressz-szintjét jelentősen csökkenti, ha a munka neki való, tehát ebben az esetben ha szereti a kockázatot, és jól bánik az emberekkel.

A legboldogabb (azaz a depresszió legalacsonyabb kockázatával járó) munkakörök ezzel szemben az építészeké, a mérnököké és a földmérőké az NSDUH vonatkozó adatai szerint.

(forrás: Everyday Health)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

hirdetés