hirdetés
hirdetés
hirdetés

Alulteljesítés

10 ismerős mondat, amit a lusta munkavállalók előszeretettel hangoztatnak

A munkavállalói láblógatás jelensége számos okból következhet, amint arról nemrégiben mi is írtunk. Vannak azonban olyan kollégák, akik mesteri szintre fejlesztették a láblógatást az alábbiakban az ő természetrajzukba nyerhetünk betekintést.

Mindannyiunknak ismerős lehet a helyzet: teljesen elhavazva próbáljuk magunkat kikaparni az egyre növekvő munkahalom alól, és eközben más kollégák a legnagyobb nyugalomban ölbe tett kézzel üldögélnek. Záros határidőn belül nagyon idegesítővé válhat, ha egy kolléga rendszeresen azonnal felszívódik, amint egy feladattal közelítünk hozzá. Ha te is gyakran hallod az alábbi mondatokat egy kolléga szájából, akkor jó eséllyel egy igazi notórius láblógatóval van dolgod.

1. "Ezt meg tudnád inkább te csinálni?” úgy delegálják a munkát, mintha az életük múlna rajta.

Időről időre mindenkinek lehet rossz napja, amikor úgy tűnik, semmi sem jön össze. Ilyenkor jó érzés, ha támaszkodhatunk egy kicsit a kollégáinkra. A lusta munkavállaló ezzel szemben arról ismerszik meg, hogy nemcsak időnként, hanem folyamatosan igyekszik áthárítani a feladatait valaki másra. Ilyenkor a könnyfakasztóan szomorú sztoriktól kezdve egészen a hízelgésig terjed a repertoárja, amit annak érdekében vet be, hogy elérje: ne neki kelljen elvégezni a munkát.

2. "Ezt nem tudom megcsinálni, mert…" ‒ sok beszéd, kevés cselekvés.

A lusta kollégák rendszerint nincsenek híján az önbizalomnak. „Persze, meg tudom csinálni, hagyd csak rám – ez az egyik kedvenc szavajárásuk. Csakhogy nyomás alatt a magabiztosságuk hajlamos elillanni, és ilyenkor kiderül, hogy csak a szájuk volt nagy.

3. "Ez nem rám tartozik, bocs" mindig kéznél van náluk egy jó kifogás, amit mindenféle szégyenérzet nélkül be is vetnek.

Nem számít, milyen probléma merül fel, náluk mindig kéznél van egy jó kis kifogás. Ha rossz irányt vesznek a dolgok, mindig el tudják magyarázni, nekik miért nincs ehhez az égvilágon semmi közük. A felelősség felvállalása vagy egy hiba elkövetésének magukra vállalása az utolsó, ami eszükbe jutna.

4. "De hát ezt mindig is így csináltuk" csak változtatni ne kelljen!

A lusta munkavállalók szeretnek megbújni a jól bevált rutinok mögött, és tökélyre fejlesztették, hogy mindenfajta fejlesztési javaslatot azonnal, csípőből elutasítsanak. Rettegésük a változástól pedig az attól való félelmükben gyökerezik, hogy még a végén valaki rájuk erőlteti: mozduljanak ki a komfortzónájukból. Általában nehéz innovatívnak lenni ott, ahol lusta kollégák is vannak a fedélzeten.

5. "Ezt most tényleg meg kell csinálnunk?" Egész álló nap zsémbelnek és siránkoznak.

Ismét egy olyan kérdés, amit gyakran hallhatunk a lusta kollégától. Lételemük a munkáról való panaszkodás, és hogy zsémbeljenek, ha bármit is el kell végezniük. A nap végére jellemzően többet siránkoztak, mint amennyit dolgoztak.

6. "Megyek, és megkérdezem a főnököt" ‒ soha nem vállalkoznak saját maguk a problémák megoldására.

A munka elkerülésének egy másik nagyszerű módja az, ha egy szinttel feljebb tolunk minden problémát, amellyel szembekerülünk. Minden apróság miatt egy felettessel konzultálnak. Természetesen abban reménykednek, hogy a menedzser majd elvégzi helyettük a munka egy részét, esetleg másnak delegálja. És ezzel máris sikerült időt teremteniük arra, hogy valami mással foglalkozhassanak.

7. "Ezt holnap is ráér megcsinálni!" Jó Pató Pál úr módjára halogatnak.

A lusta kolléga legjobban arról ismerszik meg, hogy minden munka elvégzését addig halogatja, ameddig csak lehet. A kisujjukat se fogják mozdítani egészen az utolsó pillanatig, amikor már nyilvánvalóvá válik, hogy nem lehet tovább halogatni. Azt hisszük, hogy ha van egy kis szabadidejük, akkor hamarabb is megcsinálják? Arra ugyan várhatunk.

8. "Hallottad már, hogy…?" ‒ mesteri szinten űzik a pletykálkodást.

Aki nem holmi munkavégzésre pazarolja a drága idejét, annak sokkal több energiája marad az élet szórakoztató dolgaira. Így aztán az irodában előszeretettel töltik azzal az idejüket, hogy mindenkit ellátnak legfrissebb információkkal – mindenkiről. Ha a szomszéd két hete nem nyírta le a gyepét, garantáltan mi leszünk az elsők, akik értesülnek róla.

9. "Kit érdekel?" ‒ a pluszmunka elképzeléséről még nem is hallottak.

Ha valakinek már a minimum teljesítésével is problémái akadnak, az jó eséllyel nem rajong majd az ötletért, hogy másokat kisegítsen, amikor sok a munka. Nem szerepel a munkaleírásában? Akkor sok szerencsét a rábeszéléséhez, hogy mégis elvállalja egy-egy alkalommal...

10. "Á, most már nincs értelme belekezdeni!" ‒ Ne várjuk tőlük, hogy bármit is elkezdjenek csinálni a nap végén.

A nap végén természetesen teljesen felesleges egy új projektbe belekezdeni. Csakhogy a lusta munkavállaló ezt már a nap vége előtt egy(-két-három) órával is így érzi, és gondolatban már félúton bandukol hazafelé. Jobb, ha valaki mást kérünk meg, hogy segítsen, és mi is haza tudjunk menni.

Mit tegyünk, ha egy igazi lusta kollégával akad dolgunk?

Sok esetben nem nagyon van más választásunk, mint hogy elfogadjuk: egy lusta munkatárssal sodort minket össze a sors. Ugyanakkor fontos, hogy nyíltan beszéljünk a problémákról. Gyakran segíthet egy konstruktív, de határozott elbeszélgetés a kollégával bizonyos konkrét esetekkel kapcsolatban. Ha nem lehet érdemben beszélni vele erről, akkor az a legjobb megoldás, ha minél messzebbről elkerüljük a szóban forgó kollégát, és nem hagyjuk, hogy a mi motivációnkra is negatív kihatással legyen. Kicsit más a helyzet, ha vezető-beosztott viszonyban vagyunk vele, ekkor a korábbi cikkünkben leírt lehetőségeket próbálhatjuk ki.

(forrás: European Business)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

hirdetés