hirdetés
hirdetés
hirdetés

4 hasznos tipp

Te hogy oldod meg a nyarat munkavállaló szülőként?

A nyári gyerekelhelyezés kérdése egy olyan probléma, amivel a hosszú nyári oktatási szünet miatt évtizedek óta minden magyar családnak meg kell küzdenie. Most, amikor egyre nagyobb a verseny a munkavállalókért, a magyar vállalatoknak azt is érdemes végiggondolniuk, hogy milyen eszközökkel tudják segíteni kollégáikat ebben a kihívásban.

A tízhetes nyári szünet európai összehasonlításban hosszúnak számít, bár nagyon nagy a szórás. Az Egyesült Királyságban és Hollandiában mindössze hat hetet nyaralhatnak az iskolások, viszont Bulgáriában tizenöt hetes nyári szünet dukál a nebulóknak. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy ahol rövidebb a nyári szünet, ott általában év közben többször és hosszabb szünetek során pihenhetik ki fáradalmaikat a gyerekek.

Hazánkban „népszokás”, hogy a nagyszülőkre hagyjuk nyáron a gyereket, de ez nem mindenki számára opció. Az alábbiakban pár olyan tippet osztunk meg, ami kis befektetéssel és gyorsan könnyítheti meg a családos kollégák életét, és amivel így leendő munkavállalók számára is vonzóbbá válhat egy cég.

1. Játszószoba kialakítása

A legtöbb irodai munkahelyen kialakítható egy olyan helyiség, ahol a gyerekes szülők úgy tudnak dolgozni, hogy közben a gyerek is elfoglalja magát. Játékokat akár otthonról is hozhat, sőt a kollégák felajánlhatják a gyerekük által már „kinőtt” játékokat is. Nyilván nem ideális, ha tíz héten keresztül az irodában van a gyerek, de áthidaló megoldásként bevállalható.

2. Engedd, hogy szabaddá tegye a péntek délutánt!

Unalomig ismételt tétel, hogy a rugalmas munkaidő mára alapelvárás. Nyáron ezt kösd össze azzal, hogy péntek délután már csaknem mindenkinek vagy a hétvégi vízparti kikapcsolódáson jár az esze, vagy az azt megelőző péntek esti dugó miatt stresszel. Szervezd úgy a munkát, hogy minél több kolléga péntek délután korán végezhessen, hogy ennyivel is többet lehessen a családdal, és hétfőn kipihenten vegye fel a munkát!

3. Fizetés nélküli szabadság vagy csökkentett munkaidő

Főleg azoknál a cégeknél, ahol nyáron holtszezon van, érdemes fizetés nélküli szabadságban is gondolkodni. Tedd lehetővé a munkavállalódnak, hogy ha kéri, akkor csökkenthesse a munkaidejét, vagy fizetés nélküli szabadságot vegyen ki! Ezzel akár lehetőséget is teremthetsz azoknak a kollégáknak a túlórára, akik többet dolgoznának, és nagyobb szabadságot adsz azoknak, akik valószínűleg amúgy sem a leghatékonyabban dolgoznának, ha folyamatosan a gyerek elhelyezésével kapcsolatos problémákon jár az eszük.

4. Közösségi segítség és információáramlás ösztönzése

Segítsd elő azt, hogy a kollégák egymást segítsék! Hozz létre egy levelezőlistát, vagy online csoportot, ahol a gyerekes munkavállalók információt cserélhetnek. Ahol van nagyszülő, aki szívesen besegít, ott akár még egy plusz gyerek is elférhet. Van a közelben gyerekeknek szóló program? Tudják meg a többiek is! Ha egy napközi táborba küldik a kollégák a gyerekeket, akkor segíthetik egymást a szállítással. Biztasd őket arra, hogy működjenek együtt, és hatékony megoldásokat találjanak!

Simándi Szelim, Director of Public Affairs and Communications ‒ Aeffect Communications and Consulting
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

hirdetés