hirdetés
hirdetés
hirdetés

A home office 10 aranyszabálya vezetőknek

Ne feltételezd, hogy gesztenyét gyűjt a parkban!

Az Y2Y blog szerzői egy Facebook-bejegyzésben szedték össze azokat az aranyszabályokat, amelyeket minden vezetőnek be kell tartania, ha a home office bevezetése mellett dönt. Fontos téma, ezért változtatás nélkül közöljük a poszt szövegét. A kommentekből is szemezgettünk.

Mint azt egy korábbi cikkben is megírtuk, az online végezhető új szakmák megjelenése és a munkavállalók preferenciáinak változása kapcsán Magyarországon is előtérbe került a rugalmas, otthoni munkavégzés. De mire figyeljünk oda mindenképp vezetőként ezzel kapcsolatban? Íme 10 aranyszabály!

1. Ne kérdezd meg, hogy miért!

Ha otthonról dolgozik, otthonról dolgozik, nem kell kifogást keresnie. Ha kéményseprő-érkezést kell hazudnia évente 10x, nálatok még nincs home office!

2. Ne kérdezd meg, hogy hol van!

Semmi közöd hozzá. Dolgozik, magánügy, hogy honnan csinálja. Bizalom.

3. Ne adj rá engedélyt!

Ha még mindig engedélyt kér, neki sem természetes, hogy nem kell bejönnie.

4. Ha kell, tiltsd meg!

Ha bármilyen okból szükséged van rá aznap, szólj neki időben, és ragaszkodj a döntésedhez, hogy legyen benn. A skype nem vált ki egy kézfogást.

5. Ha visszaél vele, jelezd azonnal!

Ha kevesebbet vagy másmilyen minőségben dolgozik, mióta home office-ban is van, ne puffogj, szólj neki. Lehet, hogy nem érett rá, de a te dolgod ránevelni.

6. Törődj vele!

Ha sokat van távol és jól csinálja a dolgot, hajlamos vagy megfeledkezni róla. Ne tedd. Van telefonja is, és akkor is elkaphatod, ha véletlen benn van.

7. Ne kérdezd meg, hogy zavarod-e!

Legyen neked is természetes, hogy home office-ban is dolgozik, ne feltételezd alapból, hogy laptop nélkül gyűjt gesztenyét a parkban.

8. Ne tegyél kivételt!

Olyan nincs, hogy valakinek nem lehet. Minden csapattag egyenlő. Ha valakinek nincs laptopja, és egy szinten vele más otthonról is melózhat, véged van.

9. Tartsd a hátad!

Ha a főnökeid sorra szegik meg a fenti pontokat, tarsd a hátad. A te csapatod, attól, hogy feljebb még nem csinálják jól, te csinálhatod. Valakinek el kell kezdeni.

10. A szabályok rád is vonatkoznak!

Élj a lehetőséggel, égjen be neked is ugyanolyan természetesre, mint a többieknek.

A bejegyzésre érkezett kommentek többsége és a lájkok száma is azt mutatja, hogy az olvasók jellemzően egyetértenek a fenti pontokkal. Ugyanakkor egy-két kiegészítés is érkezett. Az egyik felhasználó arra hívta fel a figyelmet, hogy "A 2. ponttal azért lehet vitatkozni. A HO Magyarországon jelenleg csak auditált környezetből lehetséges, kvázi nem teljesen magánügy, hogy honnan dolgozik a kolléga. Ettől függetlenül nem kell kérdezgetni, de a HO nem digitális nomád életmód, egy baleset esetén a munkáltatónak is van felelőssége."

Ez alapján a 2. pontot talán így lehetne átfogalmazni:  "Tisztázd a bevezetéskor a játékszabályokat, és ha ebbe beleegyezett, utána ne kérdezgesd folyton!"

Egy biztos: a témával érdemes foglalkozni, sőt foglalkozni kell, mint azt az iránta megnyilvánuló érdeklődés is mutatja. Legfontosabb talán a fent idézett kommentre érkezett kiegészítés a blog szerzőitől, vagyis: már az elején tisztázzátok a játékszabályokat (, és aztán tartsátok is magatokat ezekhez)!

(forrás: y2ycoaching.blog.hu, Y2Y Coaching)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés