hirdetés
hirdetés

Számlázz.hu csapatfejlesztés esettanulmány

Csillapítja a növekedési fájdalmakat az öröm-alapú HR-eszközpark

Költöztél már nagyobb és szebb lakásba úgy, hogy a dobozhegyek alól, a harmadik napja tartó izomlázas hurcolkodás és a „nem találok semmit” hisztériája közepén a pokolba kívántad az egészet, új lakással és a leendő kényelem ígéretével együtt? Vagy ismerős kamaszkorodból a végtagjaid növekedésének valódi, fizikai fájdalma? Ugyanez történik egy céggel is, amikor apró és ütőképes alapítócsapata szervezetfejlesztésbe kezd. Szeszlér Vera, a Szerethető Munkahely-díjas Számlázz.hu marketing-kommunikációs munkatársa számol be a céges csapatfejlesztési titkokról és tanulságokról.

Ilyenkor a cég birkózik a megfelelő munkatársak megtalálásától a (többszöri) irodaválasztáson át az ideális szervezeti struktúrák kialakításáig minden részlettel – miközben az üzleti folyamatok, és a napi működés változatlanul dübörög vele tovább. Hiszen sikerszériában, növekedésben van.

Még nehezebb a helyzete annak az alapítócsapatnak, amely egyik legfontosabb saját belső értékét éppen a csapatban, saját egymáshoz való viszonyukban látja. Hogyan őrizheti meg – az amúgy üzletileg kiemelkedően sikeres – cég ezt az értéket, ha éppen a csapat változik a legtöbbet? Addigi szakmai kreativitását és profizmusát “egyszerűen” kiterjeszti a szervezetfejlesztésre is?

A Számlázz.hu tizedik és tizenharmadik éve között – három alapítótól közel húsz csapattagig felfejlődve – éppen ez történt. Amikor az első munkatársak megérkeztek a céghez, kiderült, hogy szinte még a különleges fejlesztési metodika átadásánál is súlyosabb feladat a kultúra továbbörökítése. Szerencsés helyzetben voltam, mert marketingesként jöttem, de a csapatfejlesztésben már az első pillanatoktól részt vehettem. A leendő munkatársak felkutatása, interjúztatása (nagyon) profi fejvadász segítségével történt és történik az utóbbi években, de a kultúra őrzése, fejlesztése, és egyfajta belső szívritmus fenntartása ugyanúgy a mi dolgunk, mint eleinte. Mit tehetünk hát, hogy ezt ne feladatként éljük meg? Trükk nr. 1.! Sőt nulladik! Ha ez feladat lenne, máris nem tudnánk sikerrel végrehajtani. Ezt az első titkot csak így, szövegbe rejtve áruljuk el, a könnyedén átfutható felsorolás, azaz a jól definiált cél eléréséhez az eszközök listája még csak most kezdődik.

1. Számlázz.hu Reggeli

Minden szerda reggelünket mini-csapatépítéssel kezdjük: a soron következő reggelisták (félig véletlenszerűen sorsolt páros, más-más területekről egymás mellé terelve) “lakomát” készítenek a többieknek, és falatozás közben félinformális megbeszélést tartunk a hét eseményeiről. Hogy áll az új díjcsomag bevezetése, mikor szül már Adri, jövő utáni héten érkezik az új fejlesztő, mikor költözünk…

2. Világ legjobb irodája

Apropó költözés – az most nem lesz több! Megtaláltuk és nagyszerűen be is laktuk az ország legszínvonalasabb irodaparkjának objektíve legszebb szintjét: a Graphisoft parkban hallgatjuk a tavaszi madárcsivitelést, és a bringás munkatársak vidáman gurulnak végig a Duna partján minden reggel és délután… Olyan környezetben töltjük a napi 8–10 óránkat, ahova jó megérkezni, ahol nagyon alkotni, de nagyon lelazulni is lehet, ami valójában egy csöpp kis éden a rohanó város csücskében.

3. Ha csütörtök: jóga

Apropó bringások, apropó éden – elindult az irodai mozgásprogramunk is. Szóban kifejezett igény volt rá, felkutattuk a legjobb arc szolgáltatókat, kipróbáltuk más mozgásformákkal együtt, közösen pontoztunk, és választottunk. Egy lelkes (és egyre hajlékonyabb és erősebb) kis csapat csütörtök reggel kipakolja üresre a tárgyalót, és jól átmozgatja testét-lelkét, lazul és erősödik, és konkrétan felhasználja az új készségeket a munkájában is. Nem egy nagyon stresszes munkahely, sose volt az, de így már igazi “csill”.

4. Tudatos tudásfejlesztés

Nemcsak engedjük, hanem küldjük a munkatársakat az őket érdeklő konferenciákra, továbbképzésre. Miközben megszerzett tudásunkat behozzuk a cégbe, nem mellesleg a közös szürkeállományunkat tréningezzük (mint mozgással a testet), és ennek a munkánk is hasznát látja. Emellett a cégben összetalálkozó különböző szakterületek – IT, marketing, pénzügy, ügyfélszolgálat, fintech, stratégia – és a fejekben lévő tudás pompásan támogatja egymást, ha megtaláljuk a kommunikációs pontokat. Megtaláltuk, rendszeresen teret biztosítunk neki: a prezentációkon részt venni nem kötelező, mégis mindenki ott van a kölcsönös tudásmegosztó alkalmakon.

5. Beszélgetés. Sok beszélgetés.

Eleinte furcsa volt, amikor az ügyvezető számomra szokatlan terjedelemben válaszolt egy-egy “ártatlannak tűnő” kérdésemre, vagy hogy a fejlesztési vezető olyan háttérinformációkkal bombázott, amikre azt hittem, semmi szükségem. Tévedtem! Szükségem volt arra, hogy lássam: fontos neki a bevonódásom, a tájékozottságom, az érdeklődésem, és fontos neki a visszajelzésem is. Emellett nagy szükségem volt arra, hogy megtanuljam szenvedélyes alapossággal végezni én is a feladataimat – épp úgy, ahogy ők is belemennek egy-egy részletkérdés mélységeibe. Szükségem volt arra, hogy kicsit lelassuljak, és a kézműves programozás mellé, ahogy ők fejlesztették mindig a szoftvert, megtanuljam a kézműves tartalomgyártást. Mert így lehetek hű a márka egyik fő értékéhez. Ráadásul ha felmerül valamilyen konfliktus: már tudunk beszélgetni. Mindig kezünk ügyében a megoldókulcs, mert rendszeresen használjuk.

6. Látni és látszani

A sikeres munkáltatói márkák versenyének világában nem elég jónak lenni, ezt tudnia is kell rólunk a piacnak. Ezért (is) építünk tudatosan employer brandet, és pályáztuk meg a Szerethető munkahelyek díjat. Elnyerni pedig az eddig felsoroltak miatt nyertük el, és a most következő hetedik pont, vagyis a biztos alapok miatt.

7. Alapok: a biztosak

Erről egy fontosat mondhatok: nem vagyunk hippi-cég. Jó fizetések vannak, működik intelligens teljesítményértékelő rendszer, van szervezeti ábra (érthető, egyszerű, megbízható), vannak nagyon komoly vezetői kompetenciák, és van nagyon erős vízió. Ha ezek nem lennének, hiába röhögnénk magunkat hasfájósra egy-egy ‘Game Session Party’ keretében (ja, az is van, mert volt hozzá kezdeményező, és lelkes csatlakozók), hiába hoznánk a legjobb cukrászdákból az ünnepi tortákat a kerek felhasználószámok ünneplésekor, hiába találnánk saját baráti körünkben Számlázz.hu-ügyfelek garmadáját, hogy büszkék lehessünk csodás munkahelyünkre. Bombabiztos földszint nélkül a felsorolás többi emelete huncut gondolat sem lenne.

Oké, de hol maradnak a fájdalmak? Ott, hogy az alapítóknak nulladik lépésként el kellett jutniuk – el kellett juttatniuk magukat, egymást – oda, hogy ezt a növekedést tényleg felvállalják. Ez rengeteg vízióegyeztetéssel járt, és jár ma is. Ott, hogy a csapat építése során igenis voltak félrenyúlások – ahogy mindenhol –, és ezeket beismerni, majd az érintett munkatársakat erről értesíteni valódi, fizikai fejfájást okozott. Ott, hogy minél többen használnak egy fridzsidert, annál gyakrabban találni benne megromlott maradékot. (Ez persze képletes, a fridzsiderünk köszönjük, teljesen jól van.)

A növekedési fájdalmak elkerülhetetlenek. De irányíthatóak! Ha jó irányba hat a fejlődés, a fájdalom elviselhetőre csökken, mert százszorosan is megéri túljutni rajta. Velünk ez történt, és bár az „eszközpark” mindenhol más, a kialakításának motivációja másolható. Kipróbálod?

Szeszlér Vera, Számlázz.hu
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

hirdetés