hirdetés
hirdetés
hirdetés

Sakk, siker és felelősségvállalás

A Bátor Táborért sakkoztak a Morgan Stanley dolgozói

Játékos, szórakoztató és nem utolsósorban társadalmilag is hasznos munkáltatóimárka-aktivitással lepte meg a Leichner Ödön sétányon sétálókat a Morgan Stanley szerda délután. A Morgan Stanley Sakk Piknik elnevezésű eseményen a befektetési bank hazai leányvállalatának budapesti sakkcsapata mérkőzött meg a magyar női sakkválogatottal egy jótékonysági sakktorna keretében. Eközben a cég dolgozói és az érdeklődők számos szórakozási lehetőség közül válogathattak, és mindemellett még arra is fény derült, hogyan segíti elő a sakk, hogy sikeresebb vezetők legyünk. Képes beszámolónk az eseményről.

A Morgan Stanley irodaház mögötti füves részen felállított sátrakban és a szabadban is egész délután folytak a sakk-játszmák, lehetett óriássakkozni és szimultán partit játszani egy sakknagymesterrel, a profik mérkőzését pedig kivetítőről figyelhettük. MIndeközben egy kisebb sátorban VR-szemüveget próbálhattak ki a szép számban összegyűlt érdeklődők, de sokakat vonzott a csocsóasztal is, a HR sarok nevű standnál pedig a jövő Morgan Stanley-s munkavállallóit várták a vállalat munkatársai információkkal, szórólapokkal és stresszlabdákkal.

A képre kattintva galéria nyílik!

Nemcsak a munkáltatói márkaépítés, de hangsúlyosan a társadalmi felelősségvállalás jegyében is zajlott a cég munkavállalóinak és külsős érdeklődőknek, álláskeresőknek egyaránt meghirdetett rendezvénye. A szervezők elmondták, hogy a dolgozók minden évben adományt  gyűjtenek különböző eseményeikhez kapcsolódóan, amelyet a vállalat alapítványa megdupláz, a befolyt pénzekből pedig ez alkalommal a Bátor Tábort és a Polgár Judit Sakk Alapítványt támogatják.

Nem légből kapott ötlet volt

A Sakk Piknik egy beszélgetéssel vette kezdetét "Sakk és karrier – amit a sakkból tanulhatsz, hogy sikeresebb legyél" címmel. Az egyik résztvevő, Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője elmondta, hogy a Morgan Stanley-nél világszerte komoly sakkélet zajlik, az irodák között rendszeresen online sakkbajnokságokat rendeznek. A budapesti iroda ezeken a bajnokságokon rendszerint jó eredménnyel szerepel, és ezen felbuzdulva döntöttek úgy, hogy idén kihívják a magyar női sakkválogatottat. Beszélgetőtársa, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester, nyolcszoros sakkolimpikon és az esemény fővédnöke hozzáfűzte: látta, hogy a Morgan Stanley-nél a sakkot valóban komolyan veszik, így örömmel állt a kezdeményezés mellé.

A képen balról jobbra: Polgár Judit, nemzetközi sakknagymester, az esemény fővédnöke, Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője és Krizsó Szilvia, a beszélgetés moderátora

Mire tanít a sakk a versenyszférában és a vezetésben?

A beszélgetés moderátora, Krizsó Szilvia kérdésére, hogy a sakk és az üzlet mennyiben mozdítják elő egymást, Fogarasi Norbert válaszában kifejtette: mivel irodáikban túlnyomó többségben az úgynevezett STEM (természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai) területekről érkező szakemberek dolgoznak, ezért el lehet mondani, hogy jelentős átfedés van a sakk és az ő munkájuk által megkívánt gondolkodás között. Elárulta, hogy ő maga már több mint harminc éve versenyszerűen sakkozik, és a sakkhoz szükséges gondolkodásmód a vezetésben is segítségére van. Fontos párhuzamnak látja a sakk és a vezetés között, hogy mindkét esetben valamiféle időkorlát mellett kell lehetőleg optimális döntéseket meghozni – fogalmazott.

Várják a szimultán sakkverseny versenyzőit.

Polgár Judit hozzáfűzte, hogy ő az élete minden területén hasznosítja a versenyszerű sakkozással töltött évtizedeiben megszerzett készségeit. Mint fogalmazott: a sakk kreativitásra, rugalmasságra és újratervezésre is tanít: arra, hogy "optimistán, a hibás lépéseket a hátunk mögött hagyva új dolgokba tudjunk belekezdeni". Saját alapítványa éppen ezért is foglalkozik többek közt azzal, hogy alsó tagozatos gyerekeket sakkozásra tanítsanak, illetve tanítókat képeznek ki a sakkal való oktatásra. Elmondta: a sakk nagyon sok szempontból tudja fejleszteni a gyerekeket, többek közt kreativitásban, a matematikai készségekben vagy a csoportmunkához szükséges készségekben is.

A női STEM-karrierek népszerűsítésének fontosságára is felhívták a figyelmet a sakkozók

Fogarasi Norbert elmondta: nem véletlen, hogy éppen a női sakkválogatottat hívták ki játszani, hiszen a Morgan Stanley-nél fontos célkitűzésük a STEM-karrierek népszerűsítése a nők körében. Több erre koncentráló programjuk is van, például a középiskolás lányoknak szóló Smartiz vagy az anyák munkaerőpiacra történő visszaintegrálását célzó Return to Work program. Polgár Judit ehhez kapcsolódva hangsúlyozta: az egész társadalom felelőssége, hogy a lányokkal elhitessék, hogy képesek a "férfiasnak" kikiáltott szférákban (például a STEM-területeken) is érvényesülni. Erre saját gyerekkorát hozta fel példának: úgy gondolja, nagyban hozzásegítette a későbbi érvényesüléshez az, hogy neki annak idején magasabbra tették a lécet, mint általában a lányoknak szokták.
Fogarasi Norbert hozzátette, hogy a belső motiváció megléte elengedhetetlen, bármilyen területet is válasszunk, de a visszajelzés, a bátorítás igenis fontos. A rugalmas munkavégzés lehetőségének biztosítását és a céges kultúrába integrálását is kiemelte mint olyan lépéseket, amelyekkel a cégek hatékonyan tehetnek azért, hogy támogassák a női munkavállalókat.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés