hirdetés
hirdetés

Coaching eszköz

Vezetői kerék

Belső játszmáink mindennapi teljesítményünket és jó közérzetünket teszik kockára. A játszmák mérséklése, a pozitív irányú változás kiegyensúlyozottabb életet és ezzel jobb teljesítményt eredményez. A régóta rögzült szokásokat, hiedelmeket azonban nem lehet egy csapásra megszüntetni, különösen nem önállóan. Mit nyújthat mégis az öncoaching? Ha tudatosabban és felelősségteljesebben gondolkodunk saját belső működésünkről, őszintén tükörbe nézünk, azzal egy határozott lépést teszünk a változás felé.

Szakmai / Vezetői kerék

Az életkerék az egyik legnépszerűbb coaching eszköz: az életünk területeit (munka, baráti kapcsolatok, sport stb.) felírjuk a kerék küllőire, és megvizsgáljuk, mennyire vagyunk elégedettek az egyes területekkel.

Ezt az eszközt remekül lehet használni szakmai, vezetői működésünk elemzésére is.

Gondolja át: mi kell ahhoz, hogy jó vezető legyen, hogy eredményesen végezze munkáját? Írja össze a szükséges készségeket, kompetenciákat, tulajdonságokat, feladatköröket.

A listáról válassza ki a 8 legfontosabbat, és írja fel ezeket egy-egy küllő végére. Ezek után 1-10-es skálán értékelje önmagát, a saját teljesítményét minden küllő mentén. Végül kösse össze a bejelölt értékeket.

Haladó változat: reálisabb lesz az összkép, ha külső nézőpontot is bevon az értékelésbe. Végezzen kisebb felmérést, kérdezze meg munkatársait, beosztottait, főnökét is arról, mit gondolnak az Ön teljesítményéről az egyes elemek esetén.

Most következik a tükörbe nézés. Milyen a kerék körvonala? Döcögősen vagy egyenletesen gurulna? Haladóknak plusz gondolkodnivaló: milyen válaszokat kapott a megkérdezettektől?

Van olyan terület, melyen érdemes lenne fejlődnie az egyenletes haladáshoz? Mit tudna tenni ennek eléréséhez? Mi volt a legmeglepőbb az értékelés során? Mi okozta a legkényelmetlenebb érzést?

A kérdések sorát hosszan lehetne folytatni. Hasznos felismeréseket kaphat már azzal is, ha magában végiggondolja a fentieket. Többet tesz a fejlődésért, ha beszélget erről egy barátjával; a tartós változás érdekében pedig érdemes szakemberhez fordulnia. A coach azzal segít, hogy folyamatosan fenntartja és visszatükrözi a külső nézőpontot a fejlődés érdekében.

Fejben lomtalanítás

Ez a listafeladat azzal segíti elő a belső játszmázás felszámolását, hogy első lépésként tudatosítja a belső feszültséget okozó gondolatokat, reakciókat.

Melyek azok a hiedelmek, szokások, amelyek káros hatással vannak a mindennapi életére, akadályozzák a céljai elérésében?

Ez jellemzően nem „egy ültő helyben” összeszedhető lista. Adjon magának időt, és néhány napig jegyezze fel, ha elcsíp egy-egy ilyen gondolatot, belső reakciót.

Minden esetben írja oda őszintén: mit szolgál ez a fék, milyen előnye van belőle. Ennek megkeresése és tudatosítása a legfontosabb – és a legkényelmetlenebb.

Hogyan lehet elengedni ezeket a gondolatokat? Erre nincs recept. Személyes tapasztalatom alapján – mind „hiedelemgazdaként”, mind pedig coachként – azt vallom: a mélyen rögzült viselkedésformák, hiedelmek nem szüntethetők meg olyan rítusokkal, hogy például felírjuk őket egy papírra, amiből repülőt hajtogatunk, és azt eldobjuk.

A tartós változáshoz idő és külső támogatás szükséges. Ha fejlődni szeretne, keresse meg az Önnek szimpatikus műfajt és szakembert! Nem utolsósorban pedig legyen büszke magára: az öncoachinggal már sokat tett fejlődéséért.

 

 

Szabados Andrea
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására január 25-én.

A HRKOMM Award 2017 győztes pályázatainak bemutatása. Időpont: 2018. február 13.

Toborzásaink kiegészítése LinkedIn kampányokkal. Mire jó, hogyan használható, kinek érdemes, kinek nem? Március 6., 08:30

Gyakorlati Facebook útmutató: Recrutiment branding a gyakorlatban, eszközök és lépések több és releváns jelentkezőért. Március 6., 13:00

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: március 09.

hirdetés