hirdetés
hirdetés

A tervezés egyenlete:

Változó HR kihívások + Komplex szolgáltatói megoldások = Flexibilis munkaerő

A HR feladata a köztudatban leginkább az állásinterjúk lefolytatása, pedig tevékenysége rendkívül széles skálán mozog. Hozzá tartozik a bérszámfejtés, teljesítményértékelés, szervezetfejlesztés és természetesen a toborzás és a jelöltek kiválasztása mellett a munkaerő-gazdálkodás. Összefoglalva: motivált munkavállalók biztosítása, megtartása a vállalat sikeressége érdekében.

Ami azonban az utóbbi időben megfigyelhető az agilis szervezeteknél, hogy a HR szerepe felértékelődött. Üzleti célokkal összehangoltan működik, stratégiai kérdések megvitatásában, és a vezetői döntéshozatalban is részt vesz. Ez az egyik változás, ami kihívásként jelentkezik. A másik, hogy a megszokott toborzási rutinok nem működnek, megváltoztak az álláskeresési szokások. Mindezek már a vírus berobbanása előtt megjelentek, amit a vírus tovább erősített. A digitalizáció ma már nem alapkövetelmény, hanem a működés feltétele. A következő területeken a HR szereperősödése egyértelműen a pandémiás időszakhoz köthető: a hatékony belső kommunikáció, tájékoztatás, kapcsolattartás, higiéniai előírások, home office-, távmunka szabályzatok, egészségvédelem.

Az a kérdés is felmerül, hogy ebben a pandémiás helyzetben miként alakul a munkaerőpiac. Szerencsére elmondható, hogy most rengeteg a beruházás, így munkaerő-kínálat nem sokat változott egyes területeken. A kékgalléros vagy az IT szektorban továbbra is a hiány, a kereslet dominál, osztja meg tapasztalatát a munkaerő-gazdálkodást 30 éve támogató Pannon-Work Zrt.

Meglátása szerint a jelen piaci környezetben a kiszámíthatatlan gazdasági ingadozások miatt a rugalmas munkaerő-megoldásokra van leginkább szükség. Ez biztosítható egy komplex munkaerőszolgáltatási rendszer keretein belül. A flexibilis munkaerő megoldással úgy számolhatnak a partnerek, hogy a közvetítés, a fizikai és szellemi kölcsönzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint a diák és a nyugdíjas foglalkoztatás bármelyikével tudnak gazdálkodni.

Oly módon történik, hogy a munkaerőt kereső céggel közösen megbeszélik a munkaerőigényt a feladatok tükrében. Ehhez készül egy díjmentes kalkuláció, amit átbeszélve tud a cég dönteni a számára legoptimálisabb erőforrás megoldás mellett. Értelemszerűen a komplex megoldás fontos eleme a RPO, a hatékony toborzás, közvetítés és fejvadászat is, ahol a szakértői szolgáltatás - szakmailag és földrajzilag is - széleskörű kapcsolatrendszer, valamint a saját adatbázis teszi igazán a piachoz alkalmazkodóvá. Az ilyen jellegű együttműködésnek további előnye az, hogy a szakértők a bérszámfejtés, a munkaszerződések, munkavédelem terén is jogbiztonságot nyújtanak.

A leírtak igazolására a Pannon-Work Zrt. Budapest régiós közvetítési vezetője, Vígh Zsófia által megosztott példa igazán beszédes. „Megújuló energiák analitikájával foglalkozó partnerünktől 2018 márciusában kaptuk a megbízást, hogy a kb. 10 fős csapatot, 9 fő IT szakemberrel szeretnék bővíteni. Kifejezetten válogatott, modern technológiákkal dolgozó szakembereket kellett keresnünk, akiket általában nagyon nehéz felkutatni és bevonzani. Márciusban be is lépett az első emberünk, őt júniusig 5 Java full stack fejlesztő, 1 Data scientist, 1 tesztelő követte, ősszel pedig plusz 2 Data scientist és 1 fejlesztő csatlakozott a csapathoz. Partnerünk azóta is kizárólagosan csak velünk dolgozik.”

A költségcsökkentés - a rugalmas foglalkoztatási formák szakszerű kombinálásán kívül -az utóbbi időben nagy figyelmet érdemlő rehabilitációs foglalkoztatás terén jelentős eredményeket mutat.

„Van olyan partnerünk, akinél a tavalyi évben a Covid okozta gazdasági visszaesés miatt az egyik legfontosabb célja a megtakarítás volt. Így esett a belső átvilágításra a választásuk, amivel nagymértékű rehabilitációs hozzájárulást tudtak megtakarítani, több évre visszamenőleg is. Ezen felül pedig jelentősebb szochó kedvezményt is igénybe tudtak venni”- mondta el Balog Lajos, a HR szolgáltató rehabilitációs üzletágvezetője.  

A flexibilitás és a stabilitás látszólag ellentmond egymásnak, a leírtakból azonban látszik, hogy a flexibilitás - minden téren - egyik alapköve a stabilitásnak.

A Pannon-Work Zrt. szakembereiben egyesül az elmélet és gyakorlat, így szakértőként állnak az Ön rendelkezésére. Keressen bennünket!

Ha keresi a választ az alábbi kérdésekben, szánjon pár percet a kérdőív kitöltésére, és segítünk. 

Növekvő teher a HR vállán?

A HR hagyományos feladatai szerteágazóbbak, mint valaha. A stratégiai szerepvállaláson túl egyre több új kihívással találkoznak munkájuk során. A pandémiás helyzet okán gyakran előfordul a létszámstop, máshol a legfontosabb kérdés a munkaerő megtartás, vagy a toborzás.

HR kihívásokban tehát nincs hiány.

Mi lehet a megoldás?

Amennyiben szeretne javaslatot kapni kihívásai megoldására, kérjük, töltse ki a maximum 5 percet igénybe vevő rövid KÉRDŐÍVET

KATTINTSON IDE

Mit nyerhet vele?

Szakértő kollégáink válaszként rövid időn belül e-mailen egy lehetséges megoldási irányt küldenek Önnek. Amennyiben HR kihívása összetettebb, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. már most, vagy a kérdőív egyéb megjegyzésben jelezheti.

(x)

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! Apex Toplistás pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2021. április 16.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés