hirdetés
hirdetés

Coaching eszköz

Üzenjünk magunknak!

Azt, hogy megtegyünk valamit, hogy cselekedjünk, és ne csak álmodozzunk, a motivációnk irányítja. A motivációnk pedig a belső szükségleteinkből, vágyainkból ered. Az önmotiváció az a belső erő, ami hajt akkor is, amikor a dolgaink nem úgy mennek, ahogy szeretnénk. A belső motivációból fakadóan kezdünk tanulni valamit, építünk, alkotunk, fejlesztünk, kitalálunk új dolgokat, vagy hozunk meg döntéseket, amelyek sokszor nagyot változtatnak az életünkön. 

Érezzük, hogy sok energia, aktivitás, lendület, elszántság és akaraterő társul a motivációhoz. Előfordul azonban az is, hogy alábbhagy a lelkesedésünk, csökken az energiaszintünk, és nem érezzük magunkat motiváltnak.

Ilyenkor jól jön egy külső impulzus, valamilyen inspiráció, egy mondat valakitől, egy könyv, egy film, vagy az is segíthet, ha befelé figyelünk, meghalljuk a belső hangunkat, és tisztába kerülünk az érzéseinkkel. Érdemes képzeletben egy külső szemlélő szerepébe helyezkedni, és onnan megvizsgálni az életünket, az épp aktuális élethelyzetünket és magunkat. Megfogalmazhatjuk, hogy az életünk egyes területeivel mennyire vagyunk elégedettek, majd azt is megjelölhetjük, hogy mit szeretnénk máshogy. Ebből a számvetésből kikerekedhet egy irány, egy motiváló cél.

Mi az, amivel segíthetünk magunknak, hogy igazán motiváltak legyünk? Fókusz, tudatosság és kíváncsiság: a három kulcsszó. A motivációnk függ a hozzáállásunktól és a gondolkodásmódunktól. Van-e pozitív jövőképünk, hiszünk-e saját magunkban, van-e bennünk kíváncsiság, fejlődni vágyás, és tudjuk-e irányítani a gondolatainkat, vagy hagyjuk, hogy azok irányítsanak minket? Látjuk-e a lehetőségeket? Észrevesszük-e az apró örömöket? Mindez rajtunk múlik.

Miért fontos az önmotiváció fenntartása? Azért, mert ha motiváltak vagyunk, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy örömteli az életünk, hogy elérjük a kitűzött céljainkat, megvalósítjuk az álmainkat, és sikeresek leszünk.

Coachingeszköz: üzenőfal magamnak

Nagyon egyszerű, kreatív eszközt ajánlok az önmotiváció növelésére. Válassz ki egy helyet az otthonodban vagy az irodában, ahol dolgozol, ez lehet az íróasztalod környéke vagy a konyha fala a lakásodban, amit látsz, miközben a reggeli kávédat iszod, és készíts magadnak egy motivációs plakátot vagy motivációs üzenőfalat, esetleg vegyél egy táblát, amire írhatsz, rakj ki egy kartont, amire képeket ragaszthatsz vagy firkálhatsz, rajzolhatsz. A kreativitásodra van bízva az ötlet megvalósítása, kivitelezése.

A lényeg, hogy legyen egy nagyobb üres felület a falon, ahol magadnak üzensz. Erre az üzenőfalra apránként tegyél ki olyan képeket, idézeteket, gondolatokat, amik mosolyt csalnak az arcodra, amik kíváncsivá tesznek, amik erőt adnak, amik növelik az életkedvedet.

Kikerülhetnek ide a korábbi sikereidre emlékeztető mondatok vagy fotók, apróbb vagy nagyobb örömök, amik értek az életedben. Szerepelhetnek az álmaid, vágyaid, mindaz, amit a saját „bakancslistádra” írnál. Ez a saját kis motivációs üzenőfalad, ami rólad szól, inspirálhat a nehezebb időkben. Inspirálhat a cselekvésre, hogy mozdulj, tegyél magadért, és ne kerülj bele egy negatív spirálba. A cselekvés során találkozhatsz új lehetőségekkel, amik lendületet adhatnak, kíváncsivá tehetnek és lelkesíthetnek.

Mi vagyunk felelősek a saját életünkért. Vállajuk is fel ezt a felelősséget, és ne várjunk arra, hogy mások motiváljanak minket. Mi választjuk meg a fókuszt, azt, hogy hova tesszük a figyelmünket. Keressük meg, hogy mi az a munka, amit szenvedéllyel végzünk, mik azok a dolgok, amik érdekelnek minket, mi az a világban, ami kíváncsivá tesz, ami lelkesít, mi az, ami örömmel tölt el a saját életünkben!

Keressük mindazt, ami élettelivé varázsolja a napjainkat!

Vass Andrea, business coach, team és csoport coach, tréner
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

2018. november 15. Az Employer Branding alapszabályai konferencia

A HR emberi oldala - hogy még többet tehess másokért! A hrpwr.hu és az Üzlet & Pszichológia konferenciája november 29-én.

hirdetés