hirdetés
hirdetés
hirdetés

Definíció

Tudja, mit jelent a Sabbatical és a Gap Year?

Korábban írtunk már a Sabbatical fogalomról. Sajnos hazánkban még nem annyira elterjedt kiégés elleni megoldás ez, mint például az Egyesült Államokban vagy épp Ausztráliában. Így talán érdemes tisztába tenni, hogy miről is beszélünk pontosan. 

Mit jelent a Sabbatical?

Latin, görög és héber eredetre is visszavezetik a  sabbatical szót, valaminek az abbahagyását jelenti. A gyakorlatban egy hosszabb, legtöbbször két hónap és egy év közötti időszakot fed le, amikor az ember hivatalosan pihen, nem dolgozik.

Az eredeti szónak köze van a héber shmita kifejezéshez is, amely bibliai eredetű, és a föld hétévenkénti, egy évig tartó pihentetését írja elő. A munka világában (elsősorban egyetemeken, kutatóközpontokban, akadémiai intézményeknél) egyre több országban (például az Egyesült Királyság-beli munkahelyek több mint 30 százalékánál) vezetik be ezt a fajta alkotói szünetet. Ilyenkor a munkavállalók vagy utaznak, vagy megvalósítják egyéb álmaikat, céljaikat, ami lehet például egy könyv megírása.

Gap Year

A Gap Year ugyanígy egy hosszabb (rendszerint egyéves) szünetet jelent a tanulás, munka körforgásában, de ezt inkább az érettségi után töltik le a fiatalok, mielőtt pályát választanak. Ilyenkor utazgatnak, önkéntes munkát végeznek, nyelvet tanulnak, vagy bármilyen módon élettapasztalatot szereznek, önállósodnak. Ausztráliában és Új-Zélandon ezt a hagyományos tevékenységet „doing an OE”-nak (Overseas Experience: tengeren túli kalandozás) hívják.

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Nap című konferenciát. A nap, amikor az employer branding szakma találkozik.

hirdetés