hirdetés
hirdetés

Felmérés

Többet keres egy szakmunkás, mint egy irodai dolgozó

A korábbi évektől eltérően már közel sem tartják egyértelműnek a magyar munkavállalók, hogy a szellemi munka automatikusan magasabb fizetséget, vagy elismerést jelentene, mint a fizikai – mutat rá egy új trendre a Profession.hu kutatása. Az elmúlt két év a vállalatoknál is a kékgalléros dolgozók megtartásáról szólt, egy szakmunkás jelenleg átlagosan tizenckilenc százalékkal keres többet, mint egy irodai adminisztrátor.

Tízből három válaszadó szerint szakmunkával többet lehet keresni átlagosan, mint egy irodai pozícióban, harmincnyolc százalékuk pedig nem lát releváns különbséget az általa tapasztalt keresetekben. Elismertségben még mindig a szellemi munka vezet, csupán tizenöt százalék gondolja úgy, hogy a fizikai munkásokat jobban megbecsülné a társadalom – harmaduk szerint viszont ebben sincsen már különbség.

Ez a trend valószínűleg annak is betudható, hogy a vállalatok 2017-ben és 2018-ban is kiemelt figyelmet szenteltek a fizikai munkásaik megtartására. A Global HR 2011-es felmérésben még csak a cégek huszonnégy százaléka emelt fizetést emiatt, 2017-ben viszont már közel a felük (57 %) jelölte ezt az indokot meg az emelések mögött.

2017-ben a vállalatok harminckilenc százaléka egy alkalommal, huszonhárom százalékuk két alkalommal is emelte a fizikai munkásaik fizetését. 2018-ban eddig a felük egy alkalommal, tizennégy százalékuk pedig már kétszer is adott emelést. Ez az egyre magasabb fluktuáció mellett azért is indokolt, mert a fizikai munkások több mint kilencven százaléka tervezi, hogy nemcsak munkahelyet, de pályát is vált a jövőben. A Profession.hu adatai szerint egy szakmai asszisztens, adminisztrátor, dokumentumkezelő, vagy személyi asszisztens átlagosan tizenkilenc százalékkal kap kevesebb nettó bért, mint egy szakmunkás.


A kutatásról

Online, önkitöltős kérdőív. 1000 fős minta, amelyből jelenleg 745-en aktívan dolgozók. 18 év feletti internetezőkre, nem, kor, iskolai végzettség és település típus szerint reprezentatív.

 

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés