hirdetés
hirdetés

Jó társaságban repül az idő!

Tippek, hogy barátokra lelj a munkahelyeden

Életünk körülbelül egyharmadát a munkahelyünkön töltjük, így nem véletlen, hogy az emberek többségének fontos, hogy milyen közösségben töltik a mindennapjaikat. Talán nem is kell mondani, hogy a munkahelyen szerzett barátságok feldobhatják a legszürkébb napjainkat is, emellett pedig produktívabbá is tesznek minket!

Bár vannak emberek, akik szeretik határozottan szétválasztani a munkájukat és a magánéletüket, a tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a munkahelyi barátságoknak számos előnyös hatása van.

A barátságok jót tesznek az egészségünknek 

A témában végzett pszichológiai vizsgálatok azt találták, hogy a munkahelyi barátságok 50%-al képesek növelni a munkahelyi elégedettségünket. A Harvard kutatói pedig bebizonyították, hogy az egyedüllét szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet, tehát nem ajánlott napi nyolc órát teljesen egyedül eltölteni. A szociális kapcsolataink csökkentik a bennünk felgyülemlett stresszt és javítják a szív és érrendszeri működést.

Tudjuk tehát, hogy a barátságok jót tesznek nekünk, de hogyan alakíthatjuk ki őket? Íme néhány hasznos tipp:

Keresd a közös pontokat!

Kapcsolódj be a közös beszélgetésekbe vagy kezdeményezz te párbeszédeket! Van egy sorozat, ami a kedvenceddé vált? Tudd meg, hogy vannak-e még rajongók a közelben! A legfontosabb talán, hogy mindig legyen meg az a fajta nyitottság, mellyel a többiek felé fordulsz. A nyitott kérdések segíthetnek abban, hogy minél többet megtudj a másikról, pl. „Hova szeretsz járni ebédelni?”, „Mi a terved a hétvégére?”. Egy-egy közös pont felfedezése az ebédszünetben vagy egy kávé mellett hosszabb beszélgetések beindítójává is válhat.

Hívj el valakit ebédelni!

Kezdeményezni olykor nehéz, ám egy próbát megér, hiszen mi lehet a legrosszabb, ami történik? Ha van valaki, aki szimpatikus, ám nem igazán van lehetőséged napközben elérni, akkor hívd el ebédelni! A legtöbb ember szereti az ebédszünetet a munkától távolabb tölteni, egy új hely kipróbálására vagy egy bevált helyre való visszatérésre pedig kevesen mondanak nemet!

Vegyél részt a közös eseményeken!

Az egyik legkönnyebb módja a többiekhez való kapcsolódásnak, ha részt veszel a cég által szervezett csapatépítőkön, eseményeken, közös ebédeken. Ezeken az alkalmakon lehetőséged lesz olyan emberek megismerésére is, akiket nem látsz napi szinten, mert nem kell együtt dolgoznotok. Nem tudhatod azonban, hogy kivel fogod megtalálni a közös hangot, mely aztán egy hosszabb barátság kezdete lehet.  

Kövesd a munkatársaidat a közösségi felületeken!

A közösségi felületeken olykor komfortosabb kapcsolatba lépni másokkal, azonban vigyázz, nehogy tolakodónak tűnj! Mielőtt valakit elkezdesz követni, nézz utána, hogy más munkatársad is az ismerőse-e az illetőnek. Ha megvan a nyitottság, akkor még egy fokkal könnyebbé válhat a kapcsolódás és a közös érdeklődési pontok felderítése.

Vésd emlékezetedbe a jeles napokat!

Könnyen szimpátiát válthatsz ki, ha megjegyzed egyes kollégáidnak a születésnapját vagy névnapját. Ez egy kedves gesztus, ám itt is figyelni kell arra, hogy ne legyen túlságosan tolakodó a közeledésed. 

Ezekből a tippekből inspirálódva könnyebben kapcsolatba kerülhetsz munkatársaiddal, s profitálhatsz a barátságok számos pozitív hatásából. Miért ne kezdhetnéd el még ma?

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

hirdetés