hirdetés

Utazás mint versenyelőny

Tippek, hogy az utazás jól mutasson az önéletrajzodban

A világ kinyílt számunkra, s gyakorlatilag bármelyik nap repülőre pattanhatunk, hogy új életet kezdjünk, vagy szimplán csak azért, hogy egy kis időre kiszakadjunk megszokott környezetünkből. Mit tegyünk, ha hosszabb időre kiesünk a munkából egy-egy utazás miatt? Hogyan tegyük ezeket az élményeket versenyelőnnyé?

A kisebb-rövidebb külföldön eltöltött időnek számos előnye van: nyitottabbá válunk, tágítjuk perspektívánkat, nyelveket tanulunk/fejlesztünk, fejlődik az önismeretünk, megismerünk más kultúrákat, kapcsolatokat építünk stb. Van azonban néhány tipp, melyet érdemes betartani, ha visszatérve hosszabb távú munkakeresésbe kezdünk:

Csak akkor beszéljünk az utazás során szerzett tapasztalatainkról, ha azok relevánsak a munka szempontjából. Elsajátítottunk egy olyan készséget, melyet hasznosíthatunk jövőbeli munkakörünkben? Fejlesztettük nyelvtudásunkat? Megtanultunk egy külföldi módszert/szemléletmódot, melyet itthon is érdemes lehet meggyökereztetni? Akkor ezeket a tapasztalatokat mindenképp érdemes elmondani az interjún vagy röviden belefogalmazni az önéletrajzba, hiszen ezek képesek olyan pluszt adni, ami miatt felfigyelhetnek ránk a munkaadók. Nem is beszélve arról, hogy vannak olyan munkakörök, amikben előnyt jelent az utazásra való nyitottság, rugalmasság is.

Mindenképp indokoljuk az utazás miatt keletkezett űrt az önéletrajzunkban! Ha hosszabb időn keresztül voltunk távol, mindenképp érdemes megindokolni ezt már az önéletrajzban is, és nyilvánvalóvá tenni a kihagyás okát. Ha ezt nem tesszük meg, előfordulhat, hogy be sem hívnak minket interjúra.

Emeljük ki az utazás adta előnyöket! A következő kérdésekre adjunk választ: milyen készségeink fejlődtek a távollét során (ha nem dolgoztunk vagy önkénteskedtünk, akkor is felfedezhetjük magunkon az utazás hatásait: pl. nyitottabbá váltunk, fejlődött a nyelvtudásunk, a kapcsolatteremtő készségünk, kiléptünk a komfortzónánkból stb.)? Mely tapasztalataink lesznek a munkánkba is átültethetők? Mit tanultunk meg magunkról? Mi volt a célunk az utazással és ebből mi valósult meg? Hasonló kérdésekre számíthatunk az interjúkon is, így érdemes ezeket magunkban átgondolni előtte, hogy válaszunk összeszedett és meggyőző legyen. 

Ha pedig éppen elutazás előtt állunk, akkor nézzük meg, hogy hogyan hozhatjuk ki abból a legtöbbet:

Ha tehetjük, önkénteskedjünk! Nem csak azért, mert jó hatással van a jóllétünkre, ha segítünk másoknak és hozzájárulunk egy nemes projekthez, hanem azért is, mert az önkéntes vállalások a munkáltató szemszögéből is értéket képviselnek. Számos különböző projektbe kapcsolódhatunk be, bárhol is járunk: a környezetvédelemtől a nyelvtanításig rengeteg különböző területen kipróbálhatjuk magunkat. 

Lépjünk ki a komfortzónánkból! Az utazás egy nagyszerű alkalom önmagunk megismerésére és fejlesztésére. Figyeljünk magunkra és arra, hogy hogyan reagálunk egyes helyzetekre. Tágítsuk komfortzónánkat, győzzük le félelmeinket, utána pedig merüljünk el annak felszabadító érzésében, hogy megcsináltuk!

Tegyük értelmessé az utazást! Bár önmagában egy idegen ország és kultúra felfedezése is számos izgalmat és kalandot tartogat, ha hosszabb időre szakadunk ki megszokott környezetünkből, tűzzünk ki egy célt, egy projektet, melyet szeretnénk megvalósítani ez idő alatt. Régóta szerettünk volna megírni egy könyvet vagy elindítani egy vállalkozást, csak nem volt rá időnk vagy kellő inspirációnk? Itt az idő, hogy belevágjunk! Távol az otthonunktól kevesebb elvárás helyeződik ránk, így könnyebben belevághatunk az eddig elnapolt projektek megvalósításába. Ha pedig nem érzünk ehhez affinitást, kereshetünk külföldön is alkalmi munkalehetőséget, ahol szintén alkothatunk valami maradandót vagy megtanulhatunk egy új módszert, szemléletet, esetlegesen egy új szakmát is. Ne féljünk belevágni!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés