hirdetés
hirdetés

Önbizalomépítő technikák

Tanuljunk meg bízni önmagunkban!

Ha megfigyeljük a magabiztos embereket, azt láthatjuk, hogy az élet számos területén sikerek övezik őket. Ha hiszünk magunkban, az másokat is arra ösztönöz, hogy higgyenek bennünk. De mégis hogyan érhetjük el azt, hogy megtanuljunk bízni magunkban?

A siker egyik összetevője az önmagunkba vetett hit, azaz hogy képesek vagyunk magabiztosan képviselni azt, amit csinálunk. Az önbizalom fejlesztése sosem ér véget, ráadásul ez egy hullámzó állapot is lehet: míg egy adott dologban nagyon magabiztosnak érezzük magunkat, addig egy másik területen még bőven akadhat fejlesztenivalónk. Nézzük, milyen technikák segíthetnek nekünk ebben!

Figyeljünk a belső hangunkra!

Hogyan „beszélünk” magunkhoz? Folyamatos az önkritika, az önvád és azoknak a dolgoknak az elemzése, amiket elrontottunk? Vagy inkább biztatjuk, dicsérjük magunkat és meglátjuk azt, hogy mi az, amiben fejlődtünk? A negatív belső monológokat érdemes minél előbb pozitív belső megerősítésekre cserélni, hiszen ez fog elvezetni minket az önszeretethez és az önbizalom erősítéséhez.

Kezdjük kis lépésekkel!

Írjuk össze, hogy mely területeken szeretnénk magabiztosak lenni. Bontsuk le kisebb lépésekre a félelmeink legyőzését! Ha például szorongunk attól, hogy nagyközönség előtt beszéljünk, akkor először gyakoroljunk a tükör előtt, majd egy ismerősünk előtt, aztán több ember előtt és így tovább fokozatosan. Senki sem úgy lesz valamiben jó, hogy már az első pillanattól fogva profi. 

Vegyünk fel magabiztos(nak tűnő) testtartást!

Egy kísérletben Amy Cuddy szociálpszichológus önkénteseket arra kért, hogy álljanak be egy bizonyos pózba. Nekik nem árulta el, de az egyik póz magabiztosságot, a másik csekély erőt sugallt. Két perc után a résztvevőknél mind a tesztoszteron (önbizalommal együtt járó hormon), mind a kortizol („stresszhormon”) szint változni kezdett. Vagyis: ha eljátsszuk, magabiztossá is válhatunk!

Írjuk össze, hogy félelmeink miért elfogadhatók!

Az életünk során szerzett tapasztalataink alakítanak minket, a rossz élményeket is ideértve. Béküljünk meg a múltunkkal és gondolkozzunk el azon, hogy félelmeink hogyan tesznek hozzánk, mit tanultunk meg általuk. A továbblépéshez pedig készítsünk akciótervet: hogyan tudjuk  ezeket a félelmeket kis lépésekben leküzdeni?

Tekintsünk úgy az önbizalomra, mint a siker elengedhetetlen hozzávalójára, és igyekezzük fellelni azt magunkban!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

hirdetés