hirdetés
hirdetés
hirdetés

Milyenek vagyunk?

Személyiségünk különböző arcai

– Hogy ő? Ő a legtündéribb lány, akit ismerek: okos, vicces, kedves, segítőkész.

– Ugyanarról az XY-ról beszélünk? Arról az arrogáns, agresszív, rosszindulatú libáról?

– Mi vaaan?!

És tényleg, mi van? Hol az igazság? 

Érdekes megfigyelni, hogy akárhány partnerrel teniszezik az ember, nagyjából annyiféleképp tud játszani. Valakivel alig jön össze egy-egy rendes adogatás, mással pedig szinte percekig nincs egy rontás sem. (Persze egy szint alatt,  - ha az ember semennyire nem tud teniszezni - akkor a másiktól függetlenül sem fog jól teljesíteni.) Egy bizonyos szint felett pedig szintén nincsenek nagy kilengések. Egy Nadal viszonylag ritkán csetlik-botlik a pályán, akárki ellen is játszik, ahogy a Real Madrid ellen is nehéz potyagólt találni. Ugyanígy a személyiségben, viselkedésben is kisebbek a kilengések egy bizonyos érettségi szint felett.

Minél koherensebb, „átdolgozottabb” egy felnőtt ember személyisége, annál inkább hasonlít a mélyebb réteg a mutatni kívánt homlokzathoz és annál ritkábban lép működésbe a gyenge pontokra reagáló „gyermeki” személyiségrész. Ezáltal az illető is ritkábban kerül konflitkusba, könnyebben működik együtt a környezetével. Így az illetőről született – mélyebb és felszínesebb – vélemények is többségében egy irányba mutatnak. (Egy-egy szélsőséges kilengés pedig szólhat a másik félről is…)

Persze egy ember személyisége sohasem értelmezhető abszolút értékben, mindenkire hatással vannak a környezet visszajelzései, saját önbizalmi állapota, önismeretének fejlődése vagy épp az élethelyzetéből adódó motivációs prioritásai.

Egy vezető is attól válik vezetővé önmaga számára, hogy a beosztottak hozzá fordulnak, megerősítik őt ebben a szerepében (ahogy a pszichológus sem a diplomával, hanem a páciensek által kapja a pszichológusi identitást), ugyanígy a személyiségnek is van számos olyan dimenziója, ami a környezet hatására változik. Ezeket a komplex hatásokat érdemes figyelembe venni, amikor a munkapszichológiai tesztek által mért eredményeket tartjuk a kezünkben. Akár munkaadóként, akár munkavállalóként.

A frissen megjelent Üzlet és Pszichológia fókusztémája ezúttal a személyiség és annak mérése. Ha szívesen olvasna e témában, keresse a lapot mától az újságárusoknál, vagy rendelje meg honlapunkon. 

Gábor Fanni, főszerkesztő, Üzlet és Pszichológia - hrpwr.hu
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

hirdetés