hirdetés

Egészség

Sokat kávézol? Lehet, hogy nem is olyan nagy baj!

Sokak számára az átlagos napi kávémennyiség akár 5-10 csésze között is mozog. Eddig úgy tartottuk, hogy egészségünk szempontjából ez nem túl szerencsés, azonban egy kanadai kutatás minderre rácáfol: a kávéfogyasztás védelmet nyújthat a legrettegettebb időskori betegségek ellen mint az Alzheimer- vagy Parkinson-kór.

A torontói Krembil Agykutató Intézet munkatársai a kávé jótékony hatását vizsgálták olyan betegségek kialakulásának kockázatával összefüggésben, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Arra voltak kíváncsiak, a kávé mely összetevői játszhatnak ebben szerepet és mindezek hogyan hatnak a kor előrahaladtával járó kognitív hanyatlásra.

Nem a koffein számít!

A kutatásban koffeintartalmú és koffeinmentes kávékat is vizsgáltak, és hamar kiderült, nem a koffein az az összetevő, ami ellenállóbá teszi a szervezetet a neurológiai betegségek elleni harcban. A kutatásból kiderült, hogy a kávészemek pörkölésekor keletkező fenil-indén molekulák azok, amelyek gátolják azon fehérjék felhalmozódását, amik végül a Parkinson- vagy Alzheimer-kór kialakulásához vezethetnek.

Minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál több ilyen molekula keletkezik, tehát a sötétebb pörkölésű kávé jobban véd a világosabbnál. Kiemelendő, hogy egy természetes vegyületről beszélünk, így nem kell szintetikus anyagokat előállítani a kívánt hatás érdekében. 

Ahhoz, hogy mindezen eredményeket a gyógyítás szolgálatába lehessen állítani, további kutatások szükségesek. Fontos kiemelni azt is, hogy a cikk alapját adó tanulmány szerkesztője a Nestlé alkalmazottja, amely némiképp megkérdőjelezheti a kutatási eredmények megbízhatóságát.

 

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Index, Healthline)
hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés