hirdetés
hirdetés

TED

Sétáltasd meg a gondolataidat!

Mindannyian megküzdünk időről időre az ötletek elapadásával, és ez rendszerint éppen akkor következik be, amikor a legnagyobb szükségünk lenne egy friss gondolatra. Ebben a villámgyorsan többmilliós nézettségre szert tett TED-videóban Marily Oppezzo viselkedéskutató elmondja, mit érdemes tennünk, ha jobbnál jobb ötleteket szeretnénk ontani magunkból. Érdemes megfogadni a tanácsait, hiszen a friss ötletekre olykor, különösen szorult helyzetekben igen nagy szükségünk lehet...

A kreatív folyamat során hosszú utat teszünk meg az első ötlettől a végső változat megszületéséig. Sokan mégis úgy gondolják, hogy az első lépés megtétele a legnehezebb: vagyis az ötletgyűjtés, és az új ötlet megszületésének fázisa. Marily Oppezzo négy kutatást végzett el különböző emberekkel, amelyek során az alanyok egy része egy épületben vagy odakint a szabadban tett sétát, míg más részük ült, és mindannyiuknak azonos kreatív feladatokat kelett megoldaniuk - például egy tárgy alternatív felhasználásra kellett javaslatokat adniuk.

Mind a négy kutatás azonos eredménnyel zárult: sétálva több felhasználható ötlet születik meg bennünk, mint ha csak egy helyben ülve erőltetnénk az agyunkat. A kísérletek arra is rámutattak, hogy a megtett sétának rövid távon nagyon jó hatása van a kreatív folyamatokra, akik ugyanis előbb gyalogoltak és utána ültek le, még ülve is sokkal jobb eredményeket produkáltak az ötletelés terén. Vagyis: ha közvetlenül a következő nagy megbeszélésünk előtt teszünk egy sétát, azzal rásegítünk a kreatív gondolkodási folyamatainkra.

Kreativitásunkat Marily Oppezzo szerint többek közt a következők megtételével ébreszthetjük fel, miközben sétálunk:

1. Válasszuk ki, milyen témáról vagy problémáról szeretnénk ötletelni. Ugyanis itt nem a "zuhanyhatásról" van szó, amikor a tus alatt állva hirtelen egy teljesen új ötlet ugrik elő a samponos flakonunkból. Séta közben rendszerint akkor támadnak jó ötleteink, ha már előtte elkezdtünk gondolkodni a témán, ugyanis ilyenkor tudatosan egy más nézőpontból tudunk tekinteni a korábban már átgondolt problémára.

2. Válasszuk ki azt a tempót, ami nekünk kényelmes, lehet ez séta vagy futás. Egyéni, hogy kinek mi válik be, a lényeg, hogy mozogjunk.

3.  Ne ragadjunk le az első ötletnél. Folytassuk! Addig gyűjtsük az új ötleteket, amíg nem bukkanunk köztük egy-két igazán jóra.

4.  Mondjuk ki az ötleteinket hangosan! Headsetet is használhatunk, és felvehetjük magunkat telefonnal, mintha csak kreatív párbeszédet folytatnánk. Ezt azért érdemes így csinálni, mert az írás már maga is egy szűrő: amikor leírni készülünk egy új ötletet, közben átgondoljuk: "Érdemes ezt leírnom?" - és csak utána írjuk le. Ehhez képest Marily Oppezzo azt javasolja: beszéljünk minél többet, és vegyük fel az összes ötletünket, mérlegelni később is ráérünk.

5. Végül Oppezzo azt javasolja: ne csináljuk a végtelenségig! Ha sétálni indulunk, és nem jön az ötlet, nyugodtan menjünk haza, és inkább térjünk rá vissza máskor.

Reméljük, sikerült adnunk néhány jó ötletet... Itt megnézheted az ajánlott TED-videót!

(forrás: ted.com)
hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés