hirdetés
hirdetés
hirdetés

Agilis sebességváltások – konferencia

Segítünk felkészülni, hogy az agilis szervezet ne frAgile legyen!

Az agilis szervezet kialakítását, működtetését egy forradalomhoz hasonlítani merész gondolatnak tűnhet első hallásra! Azonban a politikatudományban ismert tény, hogy minden forradalom vagy átalakulás három szinten zajlik: az utcán, az államigazgatási rendszerekben és az emberek fejében. És éppen ebben a sorrendben! 

Az átalakulás az utcán hamar végbemegy és nem is feltétlenül agresszíven. A rendszer már egy kicsit lassabb, hiszen az új rendet be kell iktatni, le kell írni és el kell juttatni mindenhová az adott entitáson belül. Végül az egész folyamat az emberek fejében a leghosszabb. Nem azokéban, akik ott voltak az utcán, hanem mindenki máséban. A szokások, a beidegződések ugyanis még akkor is tovább működnek, ha tudjuk, hogy az új jobb és szebb is. Fejben átállni a legnehezebb, és akik vettek már részt tréningen vagy coachingon, azok pontosan tudják, hogy nem elég tudni és érteni az okokat és az előnyöket, a viselkedés és a mindset megváltoztatása idő és gyakorlás. Számtalan nehézség, próba, kudarc és végül siker. Ha mindezek nélkül menne, nem lenne szükség fejlesztő szakemberekre.

Hogyan kapcsolódik mindez az agilis szervezeti átalakuláshoz?

Tekintettel arra, hogy a legtöbb átalakulás a meglévő munkatársi körrel zajlik, miközben van néhány élenjáró és hírnök személy, akik az egész reorganizációt görgetik és képviselik – a fenti példa egy az egyben alkalmazható. Az agilis szervezeti átállásról szóló döntés – ha hosszú előkészítés és harcok árán is, de egy pillanatban megtörténik. Ezt követően a szervezet már hosszabb ideig emészti, hiszen elindul a „hard transzformáció”, kialakul az új munkarend, az új kapcsolódások és a szervezet többi része is igyekszik kialakítani az új működését. Az átalakulás ezen szakasza egy út A pontból B pontba, amely megléphető és egészen jól operacionalizálható. Megvannak a szükséges transzformációs előfeltételek, lépések, megismerhető az új struktúra, a folyamatok és még a napi (ismétlendő) teendők is.

Segítünk felkészülni, hogy az agilis szervezet ne frAgile legyen! 
Gyere el a konferenciánkra, ahol gyakorlati példákon keresztül tudhatod meg, hogyan kerüld el az agilis átalakulás és működés buktatóit! Regisztráció itt.

Hogyan kerülhetjük el az agilis szervezeti működés buktatóit?

Az emberek az agilis szervezetben azonban se nem gépek, se nem folyamatok, ráadásul különbözőek. Az ő áttérésük az agilis működésre – amely jelentősen eltér a korábbitól, gondoljunk csak az agilis manifesztóban megfogalmazott hangsúly-eltolódásokra – természetszerűen lassabban megy végbe. Ha gyorsítani szeretnénk, akkor a transzformációnak erre is ki kell térnie, már a kezdetektől fogva. Az agilis szervezetben is az embereken – az alkalmazkodásukon és a kompetenciáikon – múlik a sikeresség. Nem elég az agilis coachok jelenléte és néhány felkészítő vagy „lélekápoló” tréning, hanem meg kell ismerni az emberek agilis működésének lehetőségeit és korlátait. Fel kell mérni hogy mely kompetenciák vannak meg, és melyek fejlesztendőek, és kikben.

A klasszikus szervezeti működés „ideális szervezeti mintapolgára” ráadásul sok tekintetben eltér az agilis mintapolgártól. Emiatt szinte biztosra vehető, hogy az agilis működéshez szükséges kompetenciák egy része sokaknak kihívást fog jelenteni, miközben lesznek olyanok is, akiknek ez könnyen megy – őket érdemes kinevezni a kulcspozíciókra (például product owner, chapter lead), illetve ők lehetnek az új rendszer hirdetői. A munkatársak ismeretének fényében könnyebb a tréningeket is testre szabni, és könnyebb az agilis coachoknak is felkészülni. Agilis coachok szokták mondani, hogy a megoldandó vagy segítendő helyzeteik (és a mögöttük álló emberek) jól csoportosíthatóak vagy karakterizálhatóak, bár minden szituáció és nehézség egyedi is. Ezeket lehet előre látni, ha a transzformáció szoft oldalával is foglalkozunk.

Az agilis szervezetet agilis emberek működtetik

Azok az emberek, akik attól válnak agilissá, hogy foglalkozunk velük, időt adunk nekik és módszeresen, önismereti lépésekkel (is) segítjük őket az „agilizálódásukban”. Enélkül a legjobban megszerkesztett szervezeti hard transzformáció is visszafordul idővel, vagy egyáltalán nem tud hatékonyan működni.

Tudj meg többet!

Szeretnél többet megtudni az agilis szervezetről? Akkor gyere el a "Ne legyen az Agile frAgile!" konferenciánkra május 23-án, és tudj meg többet iparági szakértőnktől!

Tudd meg, hogyan segíthetjük az agilis átalakulást! Jelentkezz itt!

(x)

Füzér Gábor, Assessment Systems Hungary
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés