hirdetés
hirdetés

Workshop

Pozitívan, mégis reálisan – így állítsd az agyad kreatív üzemmódba!

Mikor hasznos a pozitív hozzáállás, és hogyan lehet jól alkalmazni? Molnár-Logemann Zsófia klinikai és egészségpszichológus "A sikeres hétköznapok pszichológiája" címmel az ELTE PPK Kutatók Éjszakáján megtartott workshopjáról már írtunk korában itt. Ugyanez a workshop egy másik fontos témát is körüljárt, ez pedig a pozitív hozzáállás termelékenységre kifejtett hatásának kérdése.

A pozitív érzések nyomán az agyunk kreatívabb üzemmódba vált, szögezte le Molnár-Logemann Zsófia. Ezért aztán, még ha szánt szándékkal nem is kell pozitív hozzáállást erőltetnünk magunkra, az mindenképp hasznos, ha például egy meetinget, brainstormingot vagy visszajelzést valamilyen pozitív üzenettel indítunk – ugyanis ez olyan csatornákat nyit meg az agyunkban, amelyeken keresztül aztán képesek leszünk új gondolatokat befogadni. Agyunknak van egy védekező hozzáállása, és van egy másik, amely nyitott és pozitív, mondta el a workshop vezetője. Számos helyzetben az utóbbira van szükségünk, ilyenkor tehát érdemes ezt a hozzáállást „előhívni”. Ez nem azt jelenti, hogy ne maradjunk a realitás talaján: maradjunk reálisak, de koncentráljunk a jóra!

A kártya-"trükk"

Egy meetinget például kezdhetünk azzal, hogy pozitív érzelmeket kiváltó képeket ábrázoló kártyákat terítünk ki egy asztalra, és ezek közül mindenki kiválaszthatja azt, amelyik legjobban tetszik neki. Ezután mindenki elmondja, miért váltott ki belőle jó érzéseket a kiválasztott kép. Ezzel pozitív érzelmeket hívunk elő a megbeszélés résztvevőiből, amivel pedig megalapozzuk a hatékonyabb meetinget.

A workshopon is kipróbáltuk a kis színes képek technikáját – jelentem: működött!

Indirektebb módon azzal is kiválthatjuk a pozitív érzelmeket, ha például azzal kezdjük a megbeszélést, hogy felsoroltatjuk a csapattagokkal, vagy mi magunk felsoroljuk, mi az, amit jól csináltunk az elmúlt időszakban. A lényeg: ne tőlünk független pozitív szavakat mantrázzunk, hanem olyan érzéseket hívjunk elő, amelyekhez mi magunk tudunk kapcsolódni. A nemet mondáskor is hasonló technikát alkalmazhatunk, például: „Nagyon örülök, hogy felkértél erre a feladatra. Sajnos nem tudom vállalni, mert..." A visszautasított fél egy ilyen felvezetés után elfogadóbb lesz az elutasításunkkal és annak indoklásával kapcsolatban, mint ha egyszerűen csak nemet mondtunk volna neki.

A szendvicstechnika mégis működik?

Ha negatív kritikával indítjuk a visszajelzést, azzal jó eséllyel azt érjük el, hogy a másik ember agya védekező üzemmódba kapcsol, azaz „bezáródik” előttünk. Ezért érdemes valóban valamilyen pozitív meglátással, megjegyzéssel indítani akkor is, ha a későbbiekben negatív kritikával illetnénk a másik embert, például: „Tetszett az előadásodban, hogy voltak benne szép, színes kártyák. Legközelebb viszont beszélhetnél inkább erről és erről a témáról...” Ez így hiteles, azonban sokan azzal rontják el a szendvicstechnika alkalmazását, hogy valamilyen nagy dicsérettel kezdenek, majd ezt követi egy éles váltással egy megsemmisítő kritika (a tényleges mondandó). Ez így a legritkább esetben hat hitelesnek, ellenben ha azzal kezdjük a visszajelzést, hogy egy tényleges pozitívumot említünk meg, és ezt követi a kritikai megjegyzésünk, akkor a kettő közti szakadék nem lesz áthidalhatatlan, és mivel végig igazat mondtunk, a mondanivalónk is hitelesen fog csengeni. Itt is az a lényeg, hogy ne magunkra erőltessük a pozitivitást, hanem a valódi pozitívumokra helyezzük a hangsúlyt.

A fenti és a fentiekhez hasonló technikák alkalmazásával tudatosan tehetünk azért, hogy gondolataink és érzéseink összekapcsolódjanak, a pozitív érzelmek kiváltásával pedig megnyitjuk agyunk kreatív, befogadó csatornáit.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

hirdetés