hirdetés
hirdetés
hirdetés

Család ÉS karrier

„Pelenkázz, tovább élsz!”

Karrier vagy család? Továbbra is sokak dilemmája, pedig kutatások is bizonyítják, hogy a kettő nemhogy gyengíti, de sokszor erősíti egymást.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek, ennek érdekében 2012 óta szerveznek ismert pszichológusokkal előadás sorozatokat „Család és Karrier? címen.

Az idei őszi sorozat egyik vendége Dr. Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem oktatója, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom önkéntese, a Családbarát felsőoktatás munkacsoport vezetője, aki a családot, mint erőforrást vizsgálta kutatásaiban. Olyan kisgyermekes anyukákat keresett fel, akik GYES vagy GYED ideje alatt végezték felsőfokú tanulmányaikat. Utánkövetéses megfigyelésének központi kérdése az volt, hogy az anyák hogyan boldogulnak a felsőoktatás padsoraiban, s miután végeztek, és kikerülnek a munkaerőpiacra, miként állják meg a helyüket. Kell-e választaniuk a család és karrier között, vagy összeegyeztethető a kettő? Valóban erőforrásként tud működni a család a karrier terén is?

Nem a karriertől, a családtól lesz boldog az élet

Az előadó néhány releváns demográfiai adatot is kivetített, amikből kiderül, hogy az élveszületések száma csökken, az átlagos élettartam növekszik, a házasságok száma csökken, a válásoké nő, az alternatív párkapcsolatok egyre népszerűbbek, az első gyermek megszületése kitolódik. (Míg a ’90-es években a nők első gyermeküket 24 éves koruk körül vállalták, ez 20 év alatt eltolódott a 30. életév környékére.)

Ezek alapján egy kevésbé egészséges korfa rajzolható ki öregedő társadalmunkról, 2100-ra ilyen tendenciát követve szinte nemzethalálról beszélhetünk. Az okok között találhatjuk azt is, hogy a kevesebb házasságból, később és kevesebb tervezett gyermek születik. Ez pedig azért is lehet, mert a fiatalok sokkal több időt töltenek a tanulással.

Ha már valaki elvégez egy egyetemet, érthető, hogy szeretné az addig befektetett időt, energiát, anyagiakat a munkaerő piacon kamatoztatni. A karrier kiépítése megkezdődik az egyetem alatt és/vagy után, de mindemellett a magánéletben, a családban is jó, ha helyt tudnak állni, mivel egyik élettér kölcsönhatással van a másikra.

Kopp Mária és Skrabski Árpád azt írja tanulmányában, hogy akik számíthatnak a családra bizonyos élethelyzetekben, azoknál a testi-lelki jólét, és az életminőség mutatók erősebbek.  A jó kapcsolat a családdal egyfajta védőhálót jelent a külvilág káros hatásaival szemben. Egy nemzetközi vizsgálat kimutatta, hogy az a férfi, aki jó kapcsolatot ápol feleségével, ötször akkora valószínűséggel éli meg a 69. életévét, mint kevésbé jó házasságban élő társai. Annak, aki a gyermekével tart fenn boldog kapcsolatot, négyszer valószínűbb, hogy hosszú élete lesz. Nagy igazságot hordoz magában a „Pelenkázz, tovább élsz!” jelmondat. A kutatások is arra világítanak rá, hogy nem a karriertől, inkább a családtól lesz boldog és teljes az élet.

„Segít a párom”

„A jól működő kapcsolat kreatív energiákat szabadít fel.” írja Kopp-Skrabski. Ha egy pár jól működik együtt a mindennapjaiban, szép eredményeket képesek elérni együtt és külön-külön, az élet bármely területén, így a karrierben is. Gondoljunk csak a Nobel-díjas Curie-ékre vagy Hosszú Katinkáékra, de akár különböző tudományok képviselőire, a Kopp-Skrabski házaspárra. A magánéleti kapcsolatok és a szakmai sikerek összefüggenek.

Dr. Engler Ágnes kutatása a fentiek kimutatásáról szól. Több mint 1000 levelezős, 18 év feletti, sokszor már családos egyetemistát kérdezett meg. Megnézte, hogy kik az eredményes tanulók. Mitől függ, hogy valaki sikeres-e a tanulmányaiban? A vizsgálat azt mutatta, hogy a saját család nagy szerepet játszik: házastárs vagy partner létezése, a gyermekeik életkora és száma befolyásolta az eredményességüket. A házasságban élő felnőtt tanulók voltak a legeredményesebbek a tanulmányokban. Sok megkérdezett hasonló mondatokokkal indokolta sikereit: „ott van a párom, aki segít mindenben”. Egy nagyon erős partneri támogatás a szakmai karriert ilyen szempontból is befolyásolni tudja.

Engler nappali tagozatos egyetemi hallgatók körében végzett 2015-ös felmérése szerint, a legtöbben szeretnének házasodni, párjukkal hosszú távú terveket dédelgetnek. Akik párkapcsolati szempontból jobban elkötelezettek, nagyobb gondosságot mutatnak tanulmányaikban, aktívabbak az órán. A másik csoport, akik kevesebben vannak, hanyagabbak, nem annyira elszántak, kevésbé motiváltak, és hajlamosak arra, hogy etikátlan magatartást tanúsítsanak a kreditek megszerzéséért. Mi következik ebből a munka világában? A párkapcsolati és a szakmai elköteleződés összefügg. A munkaerőpiacon végzett teljesítmény is összeköthető azzal, hogy milyen párkapcsolatban élünk. A stabil társas támogatás és családi háttér növeli a szakmai hatékonyságot.

Családanya = energiabomba?

De mi a helyzet a gyermekvállalással? Valóban hátráltató tényezőként jelenik meg a gyermek a szakmai karrierutakban? Több megkérdezett, még gyermektelen interjúalany úgy nyilatkozott a körülöttük lévő édesanya társaikról, hogy úgy látják, a gyermek nem elvesz, inkább energiát ad, szinte „energiabombákká válnak”. Az országos kutatási eredmények is azt mutatják, hogy a családanyák sokkal aktívabbak, komolyabban veszik kötelezettségeiket, felülteljesítenek a gyermektelenekhez képest. A többgyermekesek ráadásul a legjobban teljesítők. Hogyan lehetséges ez? A gyermekek és a család mellett nagyon jól kialakíthatók bizonyos képességek, mint például az időmenedzselés vagy a logisztika (mikor, kit hová kell gyorsan elvinni) készsége. Ezek valószínűleg konvertálhatók a szakmai életútba is.

Volt olyan cégvezető, aki bevallotta, hogy felvételkor pozitív diszkriminációval él a családanyákkal szemben, mivel úgy érzi, hogy a gyermekesek megbízhatóbbak, lojálisak, időben beérnek (mert el kell vinni munkakezdés előtt a gyermeket az iskolába), biztonságot keresnek a munkaerőpiacon és nem váltogatják az állásaikat.

Az adatok tükrében nem állítható, hogy a család és a karrier kiütné egymást, így választanunk sem kell köztük. A kutatási eredményekből kitűnik, hogy a „család vagy karrier” dilemmája feloldható és átfordítható „család és karrier” megoldásra.

 

Vitéz Veronika
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés