hirdetés

Inspiráló könyvek krízis idejére

Olvasnivaló karantén idejére és az újrakezdéshez: az irodalomterapeuta ajánlata

Ma egy különleges könyvajánlóval jelentkezik Karantén-könyvajánló rovatunk: ezúttal Rudolf Panka irodalomterapeuta meséli el, neki milyen könyvek segítettek a karantén idején, és ajánl hasznos olvasnivalókat az újrakezdéshez.

Piers Paul Read – Életben maradtak

„Igaz történet alapján” – ez a megtörtént események alapján íródott könyv tette rám az egyik legnagyobb hatást a hasonlóak közül. A kötet fiatal uruguayi rögbijátékosok sorsát mutatja be, akik a hetvenes években repülővel lezuhantak az Andokban. Többhónapos megpróbáltatásaikat végül néhányan csodával határos módon túlélték. Elsőre azt gondolhatjuk, a szörnyűségek leírása dominál a kötetben. Valójában azonban megmutatja, mi történik akkor, amikor egy kis közösség, akik akaratuk ellenére össze vannak zárva egy szűk térbe, képes kooperatívan, reziliensen, a csoporttagok egyéni erősségeinek kihasználásával mozgósítani olyan energiákat, amiknek a létezéséről korábban talán nem is tudtak. Sokat tanulhatunk tőlük hasonlóan nehéz helyzetben. Csak félig komolyan azoknak ajánlom, akik szeretnek abból erőt meríteni, hogy „mindig lehetne rosszabb is”. :)

Samuel Beckett – Godot-ra várva

Az utóbbi hónapokban úgy érezhettük, egy szürrealista drámába cseppentünk. Az általunk ismert valóság szabályai felborultak, teljesen új körülményekhez kellett alkalmazkodnunk. Ráadásul csak várunk, várunk valamire, ami ki tudja, mikor jön el. Pontosan úgy, ahogy Estragon és Vladimir, Beckett hősei. Ez a dráma értékes művészeti alkotás, most, amikor színházba még sajnos nem tudunk eljutni, a képzeletünk segítségével pótolja ezt a kulturális élményt. Irodalomterapeutaként javaslom az olvasóknak, hogy keressenek közös pontokat saját megélésük és a két szereplő lélekállapotai között, majd pedig gondolkodjanak el azon, milyen pozitív kicsengést találnának ki a dráma hősei számára. Ez reményt nyújthat ebben a helyzetben.

Viktor E. Frankl - ... és mégis mondj igent az életre

Ha valaki tudja, hogyan lehet egy negatív élethelyzetet átfordítani pozitívba, az Viktor E. Frankl, aki a második világháborúban túlélte a koncentrációs táborok borzalmait. Ennek ellenére nem omlott össze, hanem megalapította az egzisztencialista iskolához tartozó logoterápiát. A logoterápia az értelemkeresés módszere – rávilágít, hogy minden negatív helyzetben, mindenki életében van értelem, és csakis az egyén az, aki ezt képes megtalálni saját maga számára. Fontos, hogy olyan tevékenységekre fordítsuk energiáinkat, amikkel magunk számára definiálható értéket tudunk teremteni – legyen szó munkavállalásról vagy éppen egy járványhelyzet okozta, kihívásokkal teli élethelyzetről.

Almási Kitti – Bátran élni

Egy válsághelyzet mindig lehetőséget is rejt magában. Lehetőséget felülvizsgálni addigi működési módjainkat, rutinjainkat, céljainkat. Mindig is lenyűgözött azoknak az embereknek a története, akik képesek voltak egy-egy trauma után minőségibb életet élni, mint előtte. (Persze a trauma sokszor fájdalmas és nehéz feldolgozását nem lehet megúszni!)

Sokan érezhetjük ebben a helyzetben is, hogy trauma ért minket, el kell gyászolni a járvány előtti életünket. Ám lehetőségünk van tiszta lapot nyitni, és átgondolni, vajon úgy éltünk eddig, ahogy igazán szerettünk volna? A járvány emlékeztet rá, hogy egy életünk van, és nem mindegy, milyen minőségben éljük. A képességeinknek és értékrendünknek megfelelő munkát végeztük? Olyan emberekkel vettük körbe magunkat, akik gazdagítják az életünket? Ezekkel a kérdésekkel való szembenézésben segít Almási Kitti Bátran élni című könyve.

 

Új rovatunk indításával segítséget szeretnénk nyújtani olvasóinknak az eligazodáshoz abban, hogy miket érdemes olvasni és hallgatni ebben a rendkívüli helyzetben. HR-vezetők, coachok és egyéb szakemberek osztják meg olvasóinkkal azokat az olvasmányokat, amelyek őket inspirálták, előrevitték ebben az időszakban. A korábbi ajánlókat itt és itt olvashatjátok.

Rudolf Panka, irodalomterapeuta
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

hirdetés