hirdetés

Elég a bullshitből!

Nem, nem fejben dől el...

Káros, megbélyegző, áldozathibáztató az az elképzelés, hogy pozitívan kell gondolkodnunk és akkor minden jóra fordul. A pozitív gondolkodás jó, de ha erőltetjük, sokszor súlyos árat fizetünk érte.

Amikor az élet nem úgy alakul, ahogy szeretnénk, nagyon nehéz jól érezni magunkat a bőrünkben.  Szorongás, rosszkedv, nyugtalanság, alvászavarok – az élet nehéz periódusainak velejárói, mint hívatlan vendégek, újra és újra  felbukkannak az életünkben.

Baromi nagy tévhit, hogy lássuk meg a problémákban a kalandot, a tanulnivalót! Lássuk meg a dolgok jó oldalát! Ami nem öl meg, az megerősít!

El ne hidd!!!!!

  • El ne hidd, hogy azért érzed rosszul magad, azért pörögsz vagy szorongsz, mert nem vagy elég pozitív!
  • El ne hidd, hogy azért nem sikerül párt találnod, mert „még nem vonzottad be!”
  • El ne hidd, hogy azt, ami most van, mind magadnak köszönheted! Hogy minden betegségnek van lelki oka és hogy ez fejben dől el. 

Egy kis tudomány: ezért nehéz pozitívnak maradni

Agyunk nagymértékben automatizmusok által vezérelt. Stresszhelyzetekben is zsigerből cselekszünk és (figyelj, mert ez fontos) NEM IS TUDUNK MÁSKÉPP!  Amikor az amygdala veszélyt érez, blokkolja azokat az agyi területeket, amik felül tudnák írni a beidegződéseket (a kiakadást, a mérgelődést, az aggódást, szorongást vagy egyéb mentális és viselkedési szokásokat, negatív gondolatokat). 

A pozitív gondolkodás nem elhatározás kérdése!

Hiába határozzuk el, hogy ezentúl másképp lesz: nem stresszelünk, nem idegeskedünk, „bevesszük a leszarom tablettát” vagy abbahagyjuk a túlvállalást, pörgést vagy aggódást. A nyugalmat, béketűrést, nem-agyalást nem tudjuk csak úgy elhatározni! 20-30 éve berögzült viselkedésmintákat csakis gyakorlással, konkrét idegrendszeri áthuzalozással lehet csak felülírni.

Az élet sokszor baromi nehéz. Annyira, hogy bizonyos fejlődési ugrásokat külső segítség, egy másik ember nézőpontja nélkül egész egyszerűen nem tudunk meglépni!

Kell egy ember.
Egy külső szempár.
Egy gyógyszer. Egy módszer.
Egy csoport. Vallás. Vagy bármi.
De egyedül nem megy.

Nem megy mindig, mert az élet csapatjáték.

Horváth Ágnes, mindfulness oktató, alvástréner, TEDx előadó
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

hirdetés