hirdetés
hirdetés

Dolgozz kevesebbet okosabban!

Négynapos munkahét egyenlő nagyobb produktivitás?

Az ötnapos munkahét több mint egy évszázada az üzleti világ pillére. Azonban napjainkban a technológia gyors változása számos lehetőséget és változást von maga után. A modern munkaerő sokkal rugalmasabb megközelítést kíván, mint korábban. Adott a kérdés: mi lenne, ha a konvencionális munkahetet is újragondolnánk? Növelhető lenne-e a produktivitás rövidebb munkahét bevezetésével?

Az előrelátó szervezetek már bevezették a négynapos munkahetet és természetesen nem lepődünk meg azon, hogy a munkavállalók lelkes támogatással üdvözlik az új kereteket. A Ricoh Europe kutatásából kiderül, hogy az európaiak több mint a fele (57%) úgy gondolja, hogy a technológia kulcsszerepet játszik egy négynapos munkahét megalkotásában, mivel így véleményük szerint növelhető lenne a produktivitás és a hatékonyság is.

Egy Új-Zélandon működő pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cég például bevezette a négynapos munkahetet egy időre és az alkalmazottak fizetését nem változtatta. A felmérések azt mutatják, hogy nőtt a produktivitás a cégben, ráadásul a munkatársak elkötelezettsége is magasabb lett.

Ez a példa alátámasztja tehát, hogy a termelékenységet és a hatékonyságot nem keményebb és hosszabban tartó munkával lehet elérni. Helyette érdemes több szabadságot adni a munkavállalóknak és ráérezni az igényeikre. Ez nem csak az ő elégedettségüknek, de a céges mutatóknak is jót tesz.

Amíg azonban a négynapos munkahét gyökeret ver, vannak más tényezők is, melyekre fókuszálhatunk a produktivitás növelése érdekében:

Nem csak az irodatér közös, hanem a vallott értékek is

A munka-magánélet egyensúly nem csupán a mai generációknak fontos, hanem hasonlóképp értékes volt a Baby Boomereknek is. Ugyanígy közös értékként fogalmazható meg a magas teljesítmény iránti igény, a well-being programok, a mobilis munkavégzés, és az autonómiaérzet fontossága is. 

Folyamatos fejlesztés és munkavállalói élmény

Manapság az emberek többsége igényli a fejlődési lehetőségeket a cégeken belül. A munkavállalók nagy része úgy érzi, hogy az okos-applikációk segítik őket a munkavégzésben és a produktivitásukat is növelik.

Innovatív víziók

Fontos tudatosítani, hogy a hatékony munkavégzés nem csak a cégek érdeke, hanem a munkaerőnek is (jó esetben) célja, hogy feladatait minél magasabb szinten tudja elvégezni. Érdemes teret adni a munkavállalók innovatív ötleteinek megfogalmazására, hiszen legtöbbször azoktól jöhetnek a leghasznosabb újítások, ötletek, akik az adott munkakört nap mint nap betöltik.

Összességében tehát a produktivitás növelése a munkaerő támogatásában és motiválásában rejlik. A vezetőknek bizalmat kell szavazniuk a munkavállalók felé a rugalmasság biztosításával. 

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

hirdetés