hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szociálpszichológia a munkahelyen

Ne erősítsd a munkahelyi irigységet kompetitív jutalmazással!

Az egyik társas érvényesülést szolgáló pszichológiai mechanizmusunk a társas összehasonlításra való törekvésünk, amelynek jellemző megjelenési formája az, amikor az emberek összevetik bérük nagyságát, fizetésen kívüli juttatásaik összetételét, irodájuk méretét, valamint a cégen belüli karrierlehetőségeiket másokéival.

A társas összehasonlítás eredménye egyfajta motivált állapot elérése lehet, amelynek hajtóerejét leggyakrabban az irigység érzelme adja. Az irigység univerzális emberi jellegzetesség, ahogy ezt egy korábbi cikkünkben is olvashatták, azonban a cégek képesek korlátozni megjelenését.

A kompetitív jutalmazási erősíti az irigységet

Ha például a jutalmazási rendszer erősen kompetitív, akkor a munkavállalók nagyobb mértékű irigységet élnek át. Ha viszont a dolgozók autonóm módon végezhetik el feladataikat, valamint vezetőik is tapintatosabban bánnak velük, nem teremtenek kompetitív helyzetet, egységesen jeleznek vissza a teljesítményekre, akkor az egymás közötti irigység előfordulása nagy mértékben lecsökken.

Emellett a munkaadók a dolgozóik énhatékonyság-érzetének növelésével szintén kedvező hatást érhetnek el. Ha például a sikeres kollégákkal könnyű a kapcsolattartás, és a dolgozók úgy látják, hogy a sikerhez vezető út számukra is nyitva áll. Ebben az esetben a motiváló, jóindulatú irigység előfordulása nő, miközben a rosszindulatú változat egyre ritkábban fordul elő.

Ne egyéneket, hanem csoportokat jutalmazzunk!

Kniffin és Sloan Wilson kutatásaik során azt találták, hogy ha a jutalmazási rendszer az egyének helyett kisebb szervezeti egységeket jutalmaz, akkor ez erősíti az egységeken belüli összetartást, és a csoportnormák megerősödéséhez vezet. Így a csoport tagjai nem egymás leértékelésével lesznek elfoglalva, és a versengés helyett a kooperációt részesítik előnyben.

Tisljár Roland, adjunktus, Debreceni Egyetem
a szerző cikkei

(forrás: Üzlet és Pszichológia 2018. április-májusi lapszám)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

A CMA nevezései között ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! Új versenyünkre, az Influra az elmúlt két év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk. Nevezési határidő: április 11.

hirdetés