hirdetés
hirdetés

Hogy kell elvonulni?

Ne csak akarj, hanem szállj is ki!

Sokan jutnak el abba a lelkiállapotba az életük során, amikor egyszerűen csak ki akarnak kerülni a hétköznapok nyomása alól. Ki rövidebb, ki hosszabb időre. Van, amikor sok lesz a zaj, a baj és a feszültség, amit el kellene viselni. Ilyenkor jó lenne kicsit megpihenni valahol és kimenekülni az életünkből.

Van, amikor nem egy krízishelyzet vezet el bennünket ehhez a vágyhoz, hanem tudatosan szeretnénk nagy döntéseket meghozni vagy nagy felismeréseket találni. Ilyen helyzetben is jó kívülről ránézni az életünkre vagy a kérdésekre, amelyekre választ keresünk. Ilyenkor jó kicsit kiszállni a mókuskerékből és lecsendesedve keresni a válaszokat. Olyan ez, mint mikor a Mátrix című filmben kilépnek a szereplők egy üres, fehér folyosóra, a két program közötti légüres térbe. Ahol csend van! Ahol nincs zaj! Ott nem futnak a programok. Lehet újat írni, olyat, ami belülről jön, vagy lehet lecsendesedni, megpihenni kicsit anélkül, hogy reagálni kéne bármire.

A fülünkbe duruzsoló majom

Zaj alatt azt a sok felesleges gondolatot értem, ami napjaink kilencven százalékában száguldozik a fejünkben. Keleten erre azt a szimbólumot használják, amiben a zavaró gondolatok nem máshonnan jönnek, mint egy majomtól, aki egész nap ül a vállunkon és duruzsol a fülünkbe. Nem feltétlenül butaságokat, de mindenképpen elveszi a figyelemfókuszunkat a lényegtől. Ezt a jelenséget mindenki érzékeli. A legtöbb ember fejében soha nincsen csend, folyamatosan fut egy végtelen monológ.

Mindenkinek, akinek igénye van erre, megvan a maga módszere arra, hogy hogyan kapcsolja ki a hangokat. A legjobb ilyenkor, ha elvonulunk pár napra és rendezzük a gondolatainkat. Ám ehelyett sok más módszert használunk zajcsökkentésre, aminek a nagy része ugyan lecsendesíti a monológot, de további szorongást szül.

Alkohol, drog, internet mint átmeneti zajcsökkentés

Ilyenek például az alkohol vagy a tudatmódosító szerek. Mások az internet segítségével csitítják el a hangokat és utazgatnak az információtengeren, közösségi oldalakon, de ezzel csak azt érik el, hogy bár kevesebb a zavaró gondolat a fejükben, de sokkal több lesz a felesleges információ. Valaki pedig csak átkapcsol a fejében futó programokról valamilyen számítógépes játékra és azt a programot futtatja tovább. Ilyenkor az emberek észrevétlenül kezdenek átszivárogni egy virtuális valóságba és kapcsolják ki magukat a való életből.

Ugyanezt teszik azok a fiatalok is, akik a telefonjukon keresztül kapcsolódnak egymáshoz. De folytathatjuk a sort azon tévéműsorokkal és sorozatokkal, amelyek szintén kialakítanak egy olyan kitalált valóságot, ahol az emberek nem a saját, hanem a szereplők életén keresztül tapasztalják a világot. Vizuálisan fognak is érdekes utazásokat, nagy teljesítményeket és finom ételeket főzni, de mivel ezt csak nézik, de nem csinálják, ezért semmilyen szinten nem fejlődnek sem a testi, sem a lelki izmaik. Saját életükben továbbra is gyenge marad a megküzdési stratégiájuk. Arról nem is beszélve, hogy a valóságból gyakran kiszakadni akaró emberek egyre nehezebben kapcsolódnak egymáshoz. Nem fognak továbbjutni annál, hogy megfejtik a szereplők személyiségét, és a saját örömüket nem találják meg ezáltal.

Fut a nép

Vannak a fentieknél egészségesebb módszerek is arra, hogyan csökkentsük a zavaró gondolatokat. Ilyen lehet a rendszeres napi edzés, akár diétázással egybekötve, ami folyamatosan az emberek külsején tartja a figyelmet, és csak abból a szempontból egészséges, hogy nem a belső lelki történésein stresszel és feszül a sportoló. Ám épp a külsőre fókuszálás miatt ez a módszer felszínessé is tesz. Bár kétségtelen, hogy kevesebb a lelki beteg a rendszeresen edző és diétázó emberek között, de a lelki fejlődés szempontjából jó, ha a külső célok elérésén kívül belső fejlődési célokat is keres az ember egy idő után.

Rengeteg sport- és futóversenyt szerveztek az utóbbi időben, és ezek pont azért nőttek ki ilyen erővel a semmiből, mert az emberek elméje annyira leterhelődött az elmúlt húsz év információforradalma miatt, hogy nem is bírnák ki ép ésszel ezt a változást. Futni kell, biciklizni és edzőteremben súlyokat emelgetni, mert egyébként kibírhatatlan a test számára az a sok inger, amely a virtuális világból ér minket.

Szintén egészséges irány a jóga és a meditáció, amely keletről szivárgott be és vált sok ember megmentőjévé az elmúlt évtizedben – láthatóan egyre nagyobb népszerűséggel. Ezek a lelki gyakorlatok, ugyanúgy mint a testi gyakorlatok, megnyugtatóan hatnak mind a testre, mind az elmére, és a kitartó gyakorlás segítségével lecsendesíthető az elme. Ám csakis akkor, ha a gyakorló szigorúan megvonja magától az internetet és más virtuális csatornákat is. Ha ezt nem teszi mellé, akkor ezek a belső figyelemre irányuló módszerek ugyanúgy csak ideiglenes stresszcsökkentésre alkalmasak, mint bármilyen más edzés.

A leghatékonyabb és legegyszerűbb módszer arra, hogy testi és lelki egyensúlyban maradjunk, az információs rendszerről való tudatos lekapcsolódás.

Csökkentsd az internetidődet!

Hidd el, netezés közben semmi másban nem veszel részt, mint egy virtuális tömeghipnózisban, ami az üzemeltetőknek pénzkeresetet jelent, és egy lebutított embersereget hoz létre, neked pedig szenvedélybetegséget és szorongást okozhat hosszú távon.

Egyre népszerűbbek manapság az elvonulások, amelyek pont olyanok, mintha kilépnénk a Mátrix fehér folyosójára, ahol nincs semmilyen vizuális vagy akusztikus információ, csak csend van és befelé figyelés.
Elvonulás alatt nem kell semmi misztikusra gondolni. Hívhatjuk elvonulásnak azt is, ha csak három napra kivonulunk egy erdei házba, letesszük a telefont, nem pörgünk rá a szokásos problémáinkra, és mondjuk nem beszélünk senkivel.

Mi történik bennünk egy elvonulás alatt?

Ami ilyenkor történik, az semmi más, mint hogy elkezdünk a felszíni külső zajokról lecsatlakozni. Az erdő azért kell körénk, mert a természetben rejlő tökéletes rend megtapasztalása elkezdi harmonizálni az elménket és ezáltal az érzéseinket is.

Minden, amit egy erdő közepén megtapasztalunk, szinte gyógyító hatású. Egyszerű, tiszta és rendezett. A természet látványa és hangjai hamar elkezdik feltölteni az elvonulót azáltal, hogy egyszerűek, semlegesek, és kiszorítják a sok felesleges és szorongató információt, ami a városban szétzilál bennünket.

Ha esetleg úgy vonul el valaki, hogy van mellette egy olyan ember, akinek naponta ki lehet önteni a maradék feszültséget és fel lehet tenni kérdéseket, akkor még válaszokat is találhatunk a kínzó problémáinkra.

Sokan érzik úgy, hogy időnként kiszállnának. Én mindenkit csak megerősíteni tudok abban, hogy erre nagy szükség van, és ne csak gondolkozzanak ezen, hanem tegyék is meg. Az ember, ha figyel, akkor sok megnyugtató és lelket erősítő dolgot találhat a csendben és rendben, amely egy erdő mélyén van. 

Megszervezni és elindulni a legnehezebb, de ha valaki végre odaér a csendes befelé fordulásba, és lekapcsolódik a netről, beengedi az erdőt, akkor már az első órában elkezdi érezni, hogy alakul ki benne a harmónia. Az erdő, a természet régebb óta vesz körül minket, mint az internet hálózata, és valószínűleg állandóbb is marad a világban…

A cikk az Üzlet és Pszichológia 2019. október-november havi számában jelent meg. Az újság megvásárolható a nagyobb újságárusoknál, vagy megrendelhető itt.

Tóvári Zsuzsa
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés