hirdetés

Megoldás a kiégésre 3 lépésben

Munka, ami szerelem volt, de kényszerré lett

Érezted már úgy, hogy a munka, amibe lelkesedéssel kezdtél bele, már inkább vesződést ad, mint örömöt? Már nem is emlékszel, mikor voltál utoljára szabad a kimerültségtől? Úgy érzed, hogy csak dolgozol, de nem jutsz előre? Ha a kérdésekre igennel feleltél, érintett lehetsz a kiégésben. A közhiedelemmel ellentétben ez abszolút orvosolható ügy. A megoldás pedig rengetegszer kivitelezhető munkahelyváltás nélkül is, sőt!

A kiégés nagyon komoly veszélyek előszobája. Az üzleti életünkből indulva rendkívüli magánéleti és egészségügyi gondokat okozhat a testi és lelki oldalon is. A legyengült immunrendszerről pedig a COVID alatt épp elég rémhírt olvashattunk. Mindez önmagától ritkán oldódik meg.

„Rám ez nem vonatkozik! Másokkal ellentétben én bírom a gyűrődést!

Sűrűn hallom ezt, ugyanakkor nem ritka, hogy e mondatok kijelentői is eljutnak arra a pontra, hogy segítséget kérjenek, gyakran pont tőlem. Persze ez nemcsak az egóról szólhat. Mi van, ha a munkád a hobbid is egyben? Mi a helyzet, ha komoly céljaid vannak, amiért muszáj többet dolgozni? Mi történik, ha másokról kell gondoskodnunk?

A jó hír: van megoldás

Mikor klienseim kiégéssel keresnek meg, sűrűn mondják, hogy már nemhogy munkahelyet, de legszívesebben szakmát, vagy akár országot is váltanának. A közös munka eredményeként viszont általános tapasztalatom, hogy nemhogy szakmát nem váltanak, de jóval magasabb eredményeket nyújtanak eredeti hivatásukban, mint korábban, radikálisan javult elégedettség mellett. Tehát Te, kedves olvasó, egyáltalán nem vagy egyedül, ha magadra ismertél a korábbiakban, ráadásul van remény.

Hogyan kezdjünk neki a megoldásnak?

Az első lehetőség, hogy az interneten elérhető ingyenes jótanácsokkal próbáljuk magunkat kisegíteni. Ennek előnye, hogy kényelmesnek, idő- és pénztakarékosnak tűnik. A saját komoly kiégésem kapcsán magam is így kezdtem neki. Cserébe sajnos ez igencsak megbízhatatlan iránytű. Egyesek csodapirulákkal, mások varázsmeditációkkal, megint mások pedig kitartásra buzdító motiváló sorokkal igyekeznek megszabadítani bennünket a kiégés terhétől. A helyzet az, hogy ezek az utak hosszú távon sokkal idő- és pénzigényesebbek, mint az elmélyülés. A drága, de felkészületlen tanácsadók segítségéről nem is beszélve.

Miért nem működnek a híres jótanácsok a kiégés kivédésében?

Ismert, hogy számos stresszcsökkentő beavatkozás eredménytelen hosszú távon. Néhány meglepő tudományos felfedezés, ami gondolatébresztő lehet az okokkal kapcsolatban:

a, A pozitív fantáziák, víziók sokszor nemhogy a célokhoz nem vezetnek el, de depressziós tüneteket okozhatnak.

b, Egy idő után a több munka alacsonyabb eredményességhez vezet. Van egy pont, ami után a munkaminőség csökken, és nemcsak az érzelmi életünk, de a teljesítményünk látja kárát a terhelésnek.

c, A hálagyakorlatok erőltetése fordított hatást is kiválthat bizonyos körülmények között.

d, A magas elvárások és nagy célok nemhogy nem vezetnek a garantált sikerhez, de pozitív irányú összefüggésben vannak a kiégéssel.

e, A túlzott felelősségvállalás nemhogy boldogsághoz és sikerhez, de gyakran depresszióhoz és kiégéshez vezet.

f, A mindfulness és meditációs gyakorlatok bizonyos esetekben növelik a szorongás szintjét, ahelyett, hogy csökkentenék.

A felsoroltak csupán szemelvények a kutatási eredmények hatalmas tárházából. És már csak a felsoroltak is ellentmondanak annak, mint ami a csapból is jótanácsként ömlik. Persze vannak kivételek. De mindez min múlik? Erre a legjobb, ha rendszerszemlélettel adunk választ.

I. Lépés – Ismerjük meg a kutatásokat!

Százezrek dolgoznak csendben azon, hogy szigorúan megalapozott vizsgálatokon keresztül megtalálják a valódi válaszokat a problémák természetére és megoldására. A kutatók szava gyakran elveszik a hatalmas zajban, már ha egyáltalán fordítanak arra áldozatos munkájuk mellett, hogy a kutatás mellett az eredményt is eljuttassák másokhoz. Keressük hát aktívan ezeket a hiteles információforrásokat!

II. Lépés – Értsük meg a saját helyzetünket mélységében!

Tudjuk, hogy ha valaki vashiányos, akkor lehetnek fáradtságszerű tünetei. Ez nem újdonság, ahogy az sem, hogy gyógyszeres pótlással a tünetek enyhíthetőek. Ugyanakkor nyilvánvaló az is, hogy ha valaki nem vashiányos, de kimerült, annak ugyanez a gyógyszer nem fog segíteni. Figyelembe kell venni, hogy az életünk és körülményeink egyediek. Két különböző ember esetében is állhat egészen más a kiégés háttérben. Más pszichés, biológiai háttérrel, igényekkel és körülményekkel rendelkeznek. Miután értesültünk a legfontosabb kutatási eredményekről, keressük meg, hogy mi okozza a probléma gyökerét nálunk. Akár szakértői segítséggel, akár önállóan.

III. Lépés – Kezdjük megoldani kísérletező hozzáállással!

Mivel a kutatások sem mindenkire vonatkoznak, és a felfedezések alól is vannak kivételek, kezdjük a lehetőségeket letesztelni! Mi történik, ha az „A” megoldást használjuk? Mi van, ha a „B” -t próbáljuk ki? Szerencsére vannak általánosítható, kutatások alapján is működőképes stratégiák, amiken lépésről lépésre haladhatunk.

Ahhoz, hogy ez összeálljon, két éven át elemeztem a világ 100+ országainak tudományos kutatásait és publikációit a témában. Több mint 1300 kutatást és metaanalízist olvastam el, mire kiviláglott a fény az alagút végén. A megoldási úttal viszont nemcsak saját magamnál, de számos ügyfélnél is rendkívüli pozitív változásokat figyeltem meg és kaptam visszajelzésként.

Mivel magyar nyelven nem találtam kielégítő könyvet erről, megírtam a magamét. A lépésről lépésre megoldás a Business Burnout Biblia című könyvemben olvasható. Ebben 400+ tudományos publikációt hivatkozok le. A könyv Prof. Dr. Bagdy Emőke ajánlásával, illetve az Árukereső.hu alapítójának és számos kiemelkedően sikeres személy méltatásával jelent meg. A kutatásokon, saját és ügyfélsztorikon kívül négy kimagaslóan tapasztalt személy gondolatai is szerepelnek: Gerendai Károly, Dr. Beck György, Hegedüs Éva és Kürti Tamás sorai.

A cikk eredetileg az Üzlet és Pszichológia 2021. február–márciusi számában jelent meg. Az újság megrendelhető itt.

Bíró Péter Bence, pszichológus, A lépésről lépésre megoldás a Business Burnout Biblia című könyv szerzője
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! Apex Toplistás pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2021. április 16.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés