hirdetés
hirdetés

Külföldi szakirodalom

Mit tégy, ha megakadtál?

Daniel Pink, magatartáskutató, számos management sikerkönyv írója és az egyik legnézettebb TED előadás prezentálója. Weboldalán közzétett rövid, inspiráló videói közül válogatunk.


Mit tégy, ha megakadtál?

http://www.danpink.com/pinkcast/episode-1/

Ha egy nehéz döntést kell meghozni, sok embernek segít, ha felteszi a kérdést: -Mit tanácsolnál a legjobb barátodnak ilyen helyzetben?
Ez az egészen egyszerűnek tűnő tanács azon a jelenségen alapul, hogy a legtöbb embernek segít, ha átkeretezi a problémát: ha másoknak kell tanácsot adni, nagyobb valószínűséggel látjuk az erdőt, míg saját világunkban elmerülve inkább a fák kerülnek előtérbe.

Ez a jelenség Salamon-paradoxon néven ismeretes: tudjuk, hogy a bölcsességéről híres királyhoz messze földről járultak tanácsért, útmutatásai, döntései legendásak voltak, de kevésbé ismert, hogy a magánélete kaotikus volt, imádta a pénzt és dicsekedett gazdagságával, fiából pedig sikerült inkompetens zsarnokot nevelni, ami nagyban hozzájárult a királyság későbbi bukásához.
 
Az ebből adódó következtetést - hogy gyakran sokkal okosabbak vagyunk, ha más életvezetését kell irányítani - kísérletek igazolják.  Igor Grossmann és Ethan Kross kutatásai azt mutatják, hogy ha másoknak kell tanácsot adni, kreatívabbak és bölcsebbek vagyunk, jobban mérjük fel saját tudásunk határait, továbbá a kompromisszum és a jövőben bekövetkező változások hatásait és nagyobb sikerrel vesszük figyelembe mások szempontjait. A kísérletek azt is igazolják, hogy ha a résztvevők figyelmét felhívják arra, hogy távolodjanak el a problémától, akkor ez az asszimmetria csökken és saját problémáikra is jobb válaszokat találnak.
 
Végül arra is fény derült, hogy a kor nem befolyásolja ezt a jelenséget, a 20-40 éves korosztályban lévők viselkedése nem különbözött a 60-80 évesekétől - ebben a kérdésben nem jár a kor nagyobb bölcsességgel.
 
 
 
Kalló Miklós, Fekete Hattyú Központ, kreativitás-ökológiai szaktanácsadó
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, idéntől nemzetközi kreatívigazgatók is a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Hosszabbított nevezési határidő: 03.20.

A Magyar Instagram Körkép 3.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése. Március 21., 09:00

Post-iteken túl: jobb működés, üzleti eredmények, innováció. Service design workshop a DDB szakmai támogatásával április 6-án

Ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! A verseny shortlistesei és nyertesei pontszerzők a Kreatív PR Toplistán! Nevezési határidő: 2018.04.06.

Ismét saleskonferencia április 12-én az Üzlet&Pszichológia és a Kreatív szervezésében.

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Április 20. 09:00

Rendezvényünk célja, hogy jövőbe mutató, már itthon is elérhető, a munkát valóban megkönnyítő gyakorlati megoldásokat mutasson be a közönségnek. Jöjjön el, ismerkedjen a jövőjével május 18-án a Müpában!

hirdetés