hirdetés
hirdetés

Külföldi szakirodalom

Mit tégy, ha megakadtál?

Daniel Pink, magatartáskutató, számos management sikerkönyv írója és az egyik legnézettebb TED előadás prezentálója. Weboldalán közzétett rövid, inspiráló videói közül válogatunk.


Mit tégy, ha megakadtál?

http://www.danpink.com/pinkcast/episode-1/

Ha egy nehéz döntést kell meghozni, sok embernek segít, ha felteszi a kérdést: -Mit tanácsolnál a legjobb barátodnak ilyen helyzetben?
Ez az egészen egyszerűnek tűnő tanács azon a jelenségen alapul, hogy a legtöbb embernek segít, ha átkeretezi a problémát: ha másoknak kell tanácsot adni, nagyobb valószínűséggel látjuk az erdőt, míg saját világunkban elmerülve inkább a fák kerülnek előtérbe.

Ez a jelenség Salamon-paradoxon néven ismeretes: tudjuk, hogy a bölcsességéről híres királyhoz messze földről járultak tanácsért, útmutatásai, döntései legendásak voltak, de kevésbé ismert, hogy a magánélete kaotikus volt, imádta a pénzt és dicsekedett gazdagságával, fiából pedig sikerült inkompetens zsarnokot nevelni, ami nagyban hozzájárult a királyság későbbi bukásához.
 
Az ebből adódó következtetést - hogy gyakran sokkal okosabbak vagyunk, ha más életvezetését kell irányítani - kísérletek igazolják.  Igor Grossmann és Ethan Kross kutatásai azt mutatják, hogy ha másoknak kell tanácsot adni, kreatívabbak és bölcsebbek vagyunk, jobban mérjük fel saját tudásunk határait, továbbá a kompromisszum és a jövőben bekövetkező változások hatásait és nagyobb sikerrel vesszük figyelembe mások szempontjait. A kísérletek azt is igazolják, hogy ha a résztvevők figyelmét felhívják arra, hogy távolodjanak el a problémától, akkor ez az asszimmetria csökken és saját problémáikra is jobb válaszokat találnak.
 
Végül arra is fény derült, hogy a kor nem befolyásolja ezt a jelenséget, a 20-40 éves korosztályban lévők viselkedése nem különbözött a 60-80 évesekétől - ebben a kérdésben nem jár a kor nagyobb bölcsességgel.
 
 
 
Kalló Miklós, Fekete Hattyú Központ, kreativitás-ökológiai szaktanácsadó
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A legsikeresebb digitális kommunikációs kampányokat és megoldásokat keressük, pontszerzés a Kreatív-MAKSz M+Listán. Hosszabbított nevezési határidő: 12.15.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására január 25-én.

A HRKOMM Award 2017 győztes pályázatainak bemutatása. Időpont: 2018. február 13.

hirdetés