hirdetés
hirdetés

Hogyan segítsünk kollégáinknak?

Minden napra jut egy újabb leépítés

2020 júniusában 376 ezer fölé emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon. Az adatok alapján az látszik, hogy ugyan az elmúlt hónapokhoz képest ez a szám jelenti a csúcsot, a munkanélküliség a most következő időszakban még tovább növekedhet, viszont várhatóan mérsékeltebb ütemben. Az országon végigsöprő elbocsátási hullám rengeteg bizonytalanságot ébresztett a munkavállalókban – a leépített munkatársak támogatása pedig kiemelten fontos a nehezített munkaerpiaci terepen. Mi vár most az elbocsátott kollégákra álláskeresőként? Cikkünkben konkrét eseteket mutatunk be azzal kiegészítve, hogyan tudunk a lehető legtöbb, legkézzelfoghatóbb támogatást adni a dolgozóknak ebben a helyzetben.

A leépítés ténye még a munkaerőhiány idején is megviseli a dolgozókat. Az elmúlt időszak következtében kialakult munkaerőpiacon az új állás megtalálása azonban hatványozottan nehezebb lett, mint az elmúlt években bármikor.

Jelenleg nem csak azzal kell megküzdenie egy elbocsátott munkavállalónak, hogy újból kikerül a munkaerőpiacra, hanem azzal is, hogy a piac beszűkült, az állásajánlatok száma drasztikusan lecsökkent néhány hét leforgása alatt. A tavaszi időszakban például fele annyi álláshirdetés volt elérhető a Profession.hu állásportálon, mint a korábbi év ugyanezen időszakában. A kevés hirdetés mellett pedig elhúzódó kiválasztási folyamatokról is beszámoltak az álláskeresők. Mindez azt mutatja, hogy ebben a helyzetben az álláskeresési folyamat hosszabbra nyúlhat, ami pedig akár hónapokig bizonytalanságot jelenthet az érintett családoknak. A nehéz helyzetet tovább mélyítheti, ha egy családon belül mindkét pénzkereső elveszíti az állását, hatalmas pénzügyi feszültséget eredményezve mindezzel.

Gondoskodó létszámleépítő projektjeink keretében több olyan történettel is találkoztunk az elmúlt időszakban, amelyek minden cég számára tanulságosak lehetnek. Az alábbi esetek a munkavállalói oldalon megélt nehézségekre hívják fel a figyelmünket, és arra, milyen sokat is jelenthet a támogatás – akár az emberi oldalról közelítjük meg, akár pedig az esetleges perek elkerülésének opcióját vagy a munkáltatói márkánk védelmét látjuk benne.

1. Amikor az állás elvesztése mellett családi kihívások is nehezítik a továbblépést

Szakértőként sajnos számtalanszor láthattuk, hogy a munkahely elvesztésével egyidejűleg gyakran a családi kihívások is csőstül jöttek. Egy betegség, családtag elvesztése, válás, az anyagi bizonytalanság következtében kialakuló feszültségek mind-mind rá tudják nyomni a bélyegüket az egyébként sem könnyű helyzetre, amelyet a munkahely elvesztése okoz. Jelen esetünkben egy háromgyerekes családapa házassága ment tönkre. Mint családfenntartó, egyszerre veszítette el a munkahelyét, biztos jövedelmét és családját. Ez komoly trauma volt, amely terhe az állásinterjúkon nyújtott teljesítményére is hatással volt. Egy ekkora krízishelyzeten való átlendülés sokkal tovább tarthat, ha a nehéz helyzetbe került illető semmiféle segítséget nem kap. Ebben az esetben támogatásra, az önértékelés újraépítésére volt szükség, amit már rövid időn belül sikeres továbblépés és elhelyezkedés követett.

2. A közlés mint a leépítés egyik legfájdalmasabb pontja

Leépített munkavállalók beszámolói alapján tudjuk, hogy a felmondás nem megfelelően történő közlése mély nyomokat hagy az érintettekben – sokan ezt emelik ki a leépítés legfájdalmasabb részeként. Jelen esetünk is arra hívja fel a figyelmet, mekkora szerepe van a megfelelő, empatikus kommunikációnak a folyamatban. Esetünk főszereplője 30+ év munkaviszonnyal a háta mögött, pár évvel nyugdíj előtt állt, amikor újonnan kezdett vezetője támogató hozzáállás hiányában, hidegen kezelte a felmondást. Az érintett így rendkívül nagy sérelemmel, érzelmileg feldúlt állapotban vált munkanélkülivé. Mindez pedig az állásinterjúkon is erősen érződött – negatív színben tüntette fel volt munkaadóját, bizalmatlan volt az interjúztatóval szemben, ez pedig hosszú időre sikertelenné tette a munkakeresést az amúgy sem könnyű helyzetben lévő nyugdíj előtt álló álláskeresőnek. A düh és erős indulatok elkerülhetők a megfelelő emberi bánásmóddal és kommunikációs eszközökkel, amelyek remekül tanulhatók vezetői oldalról. Az elbocsátás közlésére való vezetői felkészítés kulcs lehet az ilyen helyzetek elkerülése érdekében.

3. Szakértői támogatással a negatív szemlélet ellen

A leépítésben érintett munkatárs az elbocsátás hírének közlését követően lelkileg teljesen összezuhant, kilátástalannak látta a helyzetét. A leálló munkaerőpiacról szóló hírek pedig tovább mélyítették a negatív szemléletét. Egy ilyen állapotba került munkatársnak gyakran pszichológiai támogatásra is szüksége lehet abban, hogy reálisan felmérje a helyzetét, és sikeres legyen az új állás megtalálásában.

4. Visszatérés a munkaerőpiacra 20 év után

Talán nem is gondolnánk, hogy 20 éves munkaviszony után egy önéletrajz megírása, egy interjúra való felkészülés mekkora kihívást is jelenthet. A jelen esetünkben érintett kolléga önbizalmának felépítésében kulcsszerepet játszott a LinkedIn-profil elkészítése és a keresési csatornák átbeszélése. A vállalatoknak fontos felismerniük, hogy az ezekben a kérdésekben való segítségnyújtás áttörést jelenthet a bizonytalan, pesszimista álláskeresési hozzáállásban.

A feljebb részletezett esetek egyrészt rávilágítanak arra, hogy a támogatás lerövidíti az álláskeresési időt, így csökkentve az egyéni és akár a családi szinten is megjelenő pszichológiai és gazdasági kihívásokat, másrészt pedig a vállalatok is profitálhatnak a gondoskodásból.

Hogyan profitál egy vállalat a támogatásból?

A leépített munkavállalók segítése egyoldalról védi a felépített munkáltatói márkát, és segít elkerülni a munkaügyi pereket. Ezen túlmenően pedig, amennyiben a vállalat nem szünteti be teljesen a működését, tehát a továbbiakban is foglalkoztat munkavállalókat, segít elkerülni a munkavállalói elkötelezettség csökkenését, amely a munkaerőpiac rendeződése után akár felmondásokat is eredményezhet. Ezentúl a támogatás arról is biztosítja a maradókat, hogy a munkavállaló valóban érték a cég számára – hiszen még egy elválás esetén is gondoskodást biztosít a részükre.

Alapos és jól megfogalmazott lépésekkel, tiszta és a cég minden tagjára kiterjedő kommunikációval az elbocsátás könnyebben feldolgozhatóvá válik – a leépítetteknek továbblépést, a bennmaradóknak pedig biztonságérzetet adva. Egy későbbi sikeres toborzás alapja lehet mindez.

Munkáltatóként fel kell ismernünk, hogy a több éve lojálisan nálunk dolgozó kollégáink, akiket esetleg érint a vállalatunknál a leépítés, nagy valószínűséggel nem látják tisztán a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, nem tudják, milyen lehetőségeik vannak jelenleg. A pontos információk hiánya mellett azonban érzéseik vannak azzal a piaccal kapcsolatban, ahol álláskeresőként helyt kell állniuk – a sok leépítésről szóló hír félelmet, bizonytalanságot jelenthet esetükben. Támogassuk őket a továbblépésben – például egy outplacement programban. Ne engedjük el munkatársaink kezét a nehéz időszakban sem.

Csikós-Nagy Katalin, fluktuáció és outplacement szakértő, HR-Evolution Kft.
a szerző cikkei

Tóth Nikolett, pszichológus, HR tanácsadó, HR-Evolution Kft.
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! Apex Toplistás pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2021. április 16.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés