hirdetés
hirdetés

Employer Branding Survey

Minden, amit tudni akartál a hazai munkáltatói márkaépítésről

A hiánypótló kutatást - amely a hazai vállalatok munkáltatói márkaépítési gyakorlatát vizsgálja - immár második éve az Employer Branding Award megbízásából a BrandExcellence Program kutatói készítették. A kérdések összeállításában és az eredmények értékelésében a Bindermann I The Employer Branding Company munkatársai működtek közre szakmai partnerként. A márkakutatók kérdéseire mintegy 100 közép - és felsővezető válaszolt. A mintában szinte minden iparág képviseltette magát: kereskedő, gyártó és szolgáltató cégek egyaránt. A válaszadók több mint 80 százaléka minimum 50 főt foglalkoztat.

A válaszadó vállalatok 68 százaléka foglalkozik tudatos munkáltatói márkaépítéssel, míg 15 százalék tervezi, hogy foglalkozni fog vele 1 éven belül, 10 százalék pedig az elkövetkezendő években. A tavalyi felméréshez képest 15 százalékkal nőt a tudatos employer brandinget alkalmazó cégek száma. A vállalatok típusa alapján kiemelkednek a minimum 1000 főt foglalkoztató vállalatok, ahol 88 százalék az employer branding stratégiával rendelkezők aránya.

Azoknál a vállalatoknál, ahol tudatosan építik a munkáltatói márkát és legalább 50 főt foglalkoztatnak:

  • Közel azonos mértékben jelölték meg legfontosabb célnak a fluktuáció csökkentését és az új munkaerő bevonzását.
  • A válaszadók több mint 50 százaléka a legfontosabb célcsoportnak a senior szakembereket definiálta, utána a fizikaiak (24%) és a fiatalok (17%) következnek, a vezetőket senki nem jelölte. Ez azért is érdekes eredmény, mert a hazai piaci trend éppen általában a fiatal munkavállalók preferenciáját mutatja.
  • A munkáltató márka kialakítása és megvalósítása a legtöbb vállalatnál azonos területekhez tartozik. A HR a vállalatok 71 százlaékánál irányítja a folyamatot, ezeknek közel harmadánál a marketinget is bevonják. Azoknak a vállalatoknak a számaránya viszont, ahol a szakterület kizárólag a marketinghez tartozik, kevesebb mint 10 százalék. A válaszadók további 10-10 százaléka kommunikációt és cégvezetés nevezte még meg, mint akik részt vesznek az employer branding alakításában vagy megvalósításban.
  • A válaszadók mindössze 21 százaléka jelölte meg, hogy alkalmaznak kizárólag employer brandinggel foglalkozó dedikált munkatársat.
  • A vállalatok mérete alapján jelentős különbség van a tekintetben, hogy rendelkeznek-e belső kommunikációs specialistával. Az 500 fő alatti vállalatoknál az aránya 23 százalék, míg az ennél több munkavállalót alkalmazó vállalatoknál 83 százalék.

A márkaépítésre fordított idő, energia és pénz 

A megkérdezett vállalati döntéshozók 37 százaléka növelni fogja az employer brandingre fordított kiadásokat 2019-ben, 21 százalék szinten tartja, 33 százalék még nem döntött róla, és kevesebb mint 5 százalék tervezi csökkenteni. A munkáltatói márkaépítéssel kapcsolatban 2018-ban a legnagyobb kihívást még az anyagi források biztosítása jelentette, mely a válaszadók 68 százalékánál okozott problémát, ugyanakkor ez az érték 2019-ben 30 százalékra csökkent. 2019-ben a legnagyobb kihívásnak az osztályok közötti együttműködést jelölte meg a válaszadók csaknem 40 százaléka. Az employer branding eredményességét csupán a megkérdezett vállalatok 45 százaléka méri. Azon vállalatok közül, akik mérik az eredményeket 95 százalék a fluktuáción keresztül számszerűsít. A beérkező releváns pályázatok számát 58 százalék, a belső ajánlások számát 42 százalék, az egy főre eső felvétel költségét 31 százalékuk méri. Tanácsadót a válaszadók 48 százaléka alkalmaz munkáltatói márkaépítéshez. A tanácsadót nem alkalmazó cégek 40 százaléka szerint ennek anyagi okai vannak, míg 32 százaléka saját bevallása szerint rendelkezik a szükséges szaktudással.

Hasít a social media

Külső HR kommunikációs eszközként az employer branding során legnagyobb arányban a social mediat és az online állásportálokat használják a vállalatok, több mint a megkérdezettek 90 százaléka. A karrier oldalakat és szponzorációt-CSR-t a vállalatok több mint 80 százaléka alkalmazza előszeretettel a márkaépítésben. Az employer branding során a legkevesebben a „hagyományos” ATL hirdetési eszközöket használják: TV, rádiót, kevesebb mint 20 százalék a megkérdezetteknek, míg a printnél 38 százalék, köztéri hirdetéseknél 27 százalék az igen válaszok aránya. A külső kommunikáció eszközök közül a leghasznosabbnak a social mediát (79%), az online hirdetéseket (70%) és az online állásportálokat (69%) ítélik a válaszadók.

A belső kommunikációs és toborzó eszközök közül a legnépszerűbbek a belső ajánlási program, illetve a belső rendezvények, mindkét eszközt a válaszadók 90 százaléka használja, de a gyakornoki program is előszeretettel kerül alkalmazásra a vállalatok 83 százalékánál. A megkérdezettek a fenti három eszközt jelölték meg egyúttal a leghasznosabbnak is.

(forrás: Brandbook)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

hirdetés