hirdetés

Coaching helyzetek

Mikor érdemes coach-hoz fordulnod?

A coaching már régóta nemcsak a felsővezetők körében népszerű, de egyre többen fordulnak ehhez a segítséghez magánemberként is karrierjük vagy magánéletük problémáival. Melyek azok a tipikus élethelyzetek, amelyekben érdemes coach-hoz fordulnunk?

A coach segít tisztázni a célt

“Nem tudom, milyen irányba induljak, van egy csomó ötletem, elképzelésem, vágyam, de túl sok a lehetőség, nem tudok dönteni”. Ha valaki például szeretne vállalkozást indítani, de több jó ötlete is van, nem tudja, melyiket valósítsa meg, vagy szeretne karriert váltani, és több másik terület is érdekli, érdemes coach-hoz fordulni. A coaching során ekkor megvizsgáljuk a különféle ötleteket, megnézzük, melyikben mi a vonzó, és megkeressük azt a verziót vagy kombinációt, amivel az ügyfél a leginkább elégedett. A coach segíti az ötletekkel kapcsolatos érzések, esetleges aggodalmak feldolgozását. A folyamat végére az ügyfél tisztán látja, mi a célja, ami felé aztán lépéseket tud tenni.

A coach támogat, hogy te lehess a saját belső iránytűd

“Elfogadjam-e a kapott állásajánlatot/előléptetést? Belevágjak-e egy adott vállalkozásba, vagy ne?” Ilyenkor a coach segítségével meg lehet nézni a pro és kontra érveket, végiggondolni az egyes döntések következményeit. A coaching célja, hogy az ügyfél olyan döntést hozzon, amit nem a másoknak való megfelelés befolyásol, hanem a saját belső “iránytűje” mutat számára, így a döntéssel később is elégedett lehet majd.

A coach kiránt a reménytelenségből

Amikor az ügyfél úgy érzi, nincsenek lehetőségei, illetve minden lehetőség rossz, helyzete teljesen reménytelen, és nem látja a problémájára a megoldást. Ilyenkor a coach új nézőpontokat ad, segít távolabbról szemlélni a helyzetet, és felfedezni a lehetséges megoldásokat, amelyeket az ügyfél, mivel addig a problémára koncentrált, nem vett észre.

A coach-csal a felszín alá áshass

“Látszólag minden rendben, nincs okom panaszra, mégis rosszul érzem magam. Szeretném megérteni ezt a helyzetet, és jobban lenni.” A coach segít megérteni, mi is a felszín alatt a probléma, mi okozza a szorongást, a belső feszültséget. Ezután lehet továbblépni, és feldolgozni az elakadás, szorongás okait.

A coach az asszertív konfliktuskezelést támogatja

“Hogyan oldjam meg a konfliktust a párommal, főnökömmel, kollégámmal, barátnőmmel?” A számunkra fontos személyekkel sokszor nehéz konfrontálódnunk, mert nem szeretnénk elveszíteni az adott kapcsolatot (vagy a munkahelyünket). A coach tud hatékony konfliktuskezelő módszereket javasolni, és védett közegben el is lehet játszani, kipróbálni a párbeszédeket, utána pedig megvizsgálni, vajon célravezető volt-e a kommunikáció adott formája. Az ügyfél így fel tud készülni a konfrontációra, és nagyobb az esélye, hogy a konfliktust békésen megoldó és saját érdekeit képviselő módon fog részt venni az adott szituációban.

A coach segít megbékélni önmagaddal

“Szeretnék változtatni magamon, magabiztosabb/nyitottabb/barátságosabb, stb. lenni.” Amikor úgy érezzük, hogy egy bizonyos tulajdonságunk, például a zárkózottságunk vagy önbizalomhiányunk komolyan akadályoz minket a mindennapi életünkben, és nem vagyunk kibékülve önmagunkkal, a coaching segíthet az önismeret fejlesztésében, az erősségek és a fejlesztendő területek jobb megismerésében, és a vágyott állapot elérésében. A coach és ügyfele közösen átbeszélhetik, az ügyfél számára mit jelent például magabiztosnak lenni, miben lenne más az élete, ha magabiztossá válna, és mi akadályozza jelenleg, hogy úgy viselkedjen, ahogy szeretne. Az irracionális gondolatok, félelmek helyett reálisabb kép alakul ki az ügyfélben önmagáról, és a másokkal való viszonyáról.

További hasonló bejegyzésekért kattints a szerző blogjára!

Kormos Lilla, karrier coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!

hirdetés