hirdetés
hirdetés

Coaching eszköz

Mihez van tehetségem?

Novak Djokovic, a világhírű teniszcsillag olyan videót tett közzé, amelyen épp fülsértően hamisan hegedül. Az aláírás ez volt: „a családom biztos boldog, hogy a teniszt választottam a hegedülés helyett.” Az emberek nagy része azonban nem találja meg ilyen egyértelműen az útját, mint Djoko. Hogyan tudjuk kideríteni, mi az, amiben igazán tehetségesek vagyunk?

Aki már halad egy önismereti úton, az könnyedén fel tudja sorolni néhány erősségét, például hogy kitartó, jó problémamegoldó, vagy megnyugtató hatással van a környezetére. A tehetség azonban ennél mélyebb dolog: olyasvalami, amelyet kibontakoztatva erőfeszítés nélkül nyújthatunk magas teljesítményt, érhetünk el sikereket, kerülhetünk flow állapotba.

Az alábbiakban néhány olyan technikát mutatok be, melyek közelebb visznek a tehetségünk felismeréséhez. Közülük néhányat Sir Ken Robinson Elemedben vagy? Fedezd fel a benned rejlő tehetséget c. könyvéből merítettem.

Mi az, amiben jó vagy?

A feladat: írj egy listát a készségeidről, képességeidről, mindazon tevékenységekről, amelyeket könnyedén és szívesen végzel, amihez jól értesz. Gondold végig, mi az, amiért dicséretet szoktál kapni, amit gyakran emlegetnek a környezetedben. Addig meg se állj, amíg összesen kétszer annyi tétel nem szerepel a listán, mint az életkorod.

Ha elakadsz, kérj segítséget. Kérd ki a környezeted véleményét, kérdezd meg a családtagjaidat, barátaidat, kollégáidat: mi az, amit szerintük kiemelkedően jól csinálsz?

Ha kész a lista, nézd át, és próbálj összefüggéseket felfedezni. Melyik tételek alkotnak közös halmazt? Hogyan valósulnak meg ezek a kompetenciáid a mindennapokban? Van-e más módja az adottságod kihasználásának? (Például ha rendrakásban jó vagy, akkor egy szervezetben jól tudnál folyamatokat szervezni, rendszert alkotni.)

 

Próbáld ki!

Ha van olyan tevékenység, amelyet régóta szeretnél kipróbálni (pl. argentin tangó), itt az ideje a tettek mezejére lépned. Ahogy az ismert motivációs idézet tartja: „Egy év múlva azt fogod kívánni, bárcsak ma elkezdted volna.” Keress olyan közösséget, klubot, tanfolyamot, online kurzust, amely lehetőséget ad, hogy kipróbáld magad az új elfoglaltságban. Szánj rá időt és energiát. Így kiderülhet, milyen élményt jelent számodra az adott tevékenység, és van-e hozzá érzéked. Ilyenkor gyakran olyan tevékenységekre lelünk, melyek sokszoros energiával töltenek fel.

Mérföldkövek

Gondold végig az életed egy szakaszát (vagy akár a teljes életedet): melyek voltak a legjelentősebb csúcspontok, ahol kiugró sikert értél el, vagy nagyon boldognak érezted magad? Milyen erősségeidnek köszönhetted ezeket? Ábrázolhatod is az életutadat: a csúcspontokat jelöld kis zászlóval, írd vagy rajzold rá, milyen esemény történt, és alá írd le a készségeidet, képességeidet, melyek közreműködtek a sikerben.

Érdekes megfigyelni, hogy van-e a felsoroltak között olyan kompetenciád, amely többször előfordult, ám az utóbbi év(tized)ekben megfeledkeztél róla, vagy nem kap elég teret az életedben. Ennek az adottságodnak az újbóli „felizzítása” fordulópontot hozhat az életedbe.

Mindannyian hallottunk sikertörténeteket olyanokról, akik harminc-negyven évesen találták meg a munkát, amely egyben a hobbijuk is − örömet okoz számukra, és igazán ki tudnak teljesedni benne. Az ügyfeleim között van például adószakértő, aki gyerekeknek kezdett mesekönyveket írni; stratégiai tanácsadó, aki zsonglőrködni kezdett; és logisztikai szakember, aki a vendéglátásban indított vállalkozásában találta meg önmagát. Mi a közös bennük? Keresték a tehetségüket, és mertek váltani felnőttként is. Erre biztatlak Téged is, kedves Olvasó.

 

Szabados Andrea
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án. SAVE THE DATE!

hirdetés