hirdetés

Tanácsadás

Miért késünk a munkahelyünkről?

Kérdés:

Miért késik az ember a munkahelyéről szinte rendszeresen? Késésen pár percet értek. Nyilván annyi lenne a titok, hogy pár perccel korábbi busszal kellene kezdenem az utamat. De minek induljak el, ha az egyik kollégám egy 22 éve ott dolgozó idős úr, aki már nyitás előtt ott van húsz perccel...

Pár hónapja hirtelen változott meg az életem. Messzebb lakom a munkahelyemtől, és még sorolhatnám. Azt gondolom, hogy nem vagyok már annyira motivált, mint tavaly. Véleményem szerint ez eléggé kihathat a munkakedvemre. Továbbá bánt az is, hogy nem rugalmasak a vezetőim, a kollégáim. Azt látom, hogy nem vagyunk megbecsülve mint alkalmazottak, és már az összetartásunk sem olyan, mint az elején. Szerintem ez is befolyásolja a hozzáállásomat.

Kedves Levélíró, mondhatnám azt, hogy Ön meghozta döntését, bár még saját maga előtt sem meri bevallani: szeretné otthagyni munkahelyét, mert már nem felel meg Önnek.

Torma Kálmán
Torma Kálmán

Gyakori jelenség mindannyiunk életében, hogy lassan elmúlik az összhang belső érzéseink és a világban való létünk, munkahelyünkkel kapcsolatban átélt helyzetünkhöz kapcsolódó érzéseink között.

A változás lassú, apró lépésekben történik meg, amelyek könnyen elűzhetők gondolataink előteréből – ezt elfojtásnak nevezik –, de ettől nem tűnnek el. Előtörnek más viselkedési jegyek jellemzőiben, éppen például az időkezelésben. Miért éppen ott? Mert az időkezelés igen nehéz, összetett dolog. Összeszedettséget igényel az időzítés. Ahhoz, hogy reggel időben beérjünk a munkahelyünkre (vagy határidőre elkészüljünk a munkával) előre kell tervezni, eszközöket kell hozzá használni, akarat kell az álmosság elűzéséhez és a megfelelő éber állapot létrehozásához, és komoly szervezést igényel az utazási körülmények megvalósítása. Ha pedig nincs már meg az a belső összhang, amely arra késztet, hogy fenntartsam a jó érzést, hogy mindezt valamiért érdemes megtennem, akkor kényszerítem magam a tennivalókra, de mintha bebizonyítanám magamnak, hogy nem, nem lehet időben odaérni. Mintha arra várnánk, hogy saját döntésünk helyett a világ döntse el, amit nekünk kellene eldönteni. Vannak, akik ilyenkor nem elkéséssel reagálnak, hanem fokozott fáradtságérzettel, vagy erősen megnövekszik a hibák száma, vagy nehezebben készülnek el határidős munkáikkal. Ahogy a levélíró is pontosan érzi, látja, megváltozott a motivációs állapota, a munkahelyzet fenntartására vonatkozó igénye és összhangérzete.

A leírt jelenség, hogy viselkedésünk beszél helyettünk, mindenkivel előfordul, senki sem kivétel, viszont abban már nagy különbségek vannak, ki mennyire hajlandó észrevenni, hogy valami nem stimmel (lehet, hogy éppen mások jelzik vissza, leggyakrabban a családból, de lehet, hogy munkahelyi kapcsolatokban tükröződik). Vannak, akik a nyomatékos visszajelzések ellenére sem gondolkodnak el a helyzet alakulásának magukra vonatkozó részén. Sokan a körülményeket hibáztatják. Pedig a változás szükségességének  szempontjából teljesen mindegy, hogy a változást kiváltó ok belül vagy kívül jelent meg. Viszont korántsem mindegy, hogy magunkat okolhatjuk-e vagy másra háríthatjuk a felelősséget például motivációnk megszűnéséért vagy csökkenéséért. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hiába hárítjuk a változások okait kifelé, a változás szükségességével szembenézni és azt megvalósítani azok tudják leginkább, akik saját magukkal képesek szembenézni.

Visszatérve a késésre, az időmenedzsment csalóka dolog. Olyan egyszerűnek tűnik különböző okos szabályok bevezetésével rendbe hozni időkezelési problémáinkat, de valahogy nem megy, mintha csak egy varázslat részesei lennénk, mindig ugyanoda érkezünk meg. Valóban így lesz, ha olyan egyszerűnek tekintjük, ahogy szoktuk, hogy ne kelljen szembenéznünk dolgainkkal. Kezeljük tünetnek, és igen mélyen gondolkodjunk el azon, miért is van ez, hogyan alakulhatott ki, milyen érzéseink kapcsolódnak hozzá. Lehet, hogy meglepetések fognak érni bennünket az  önmagunknak megfogalmazott válaszoknál.

Torma Kálmán, vezetői tanácsadó, szervezetpszichológus, TMT Consulting
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés