hirdetés
hirdetés
hirdetés

Be a dog Company

Miben segíthet egy irodakutya?

Manapság egyre több cég törekszik arra, hogy minél otthonosabbá tegye a munkahelyi környezetet a dolgozók számára. Ha már kénytelenek vagyunk napi 8-10 órát a munkahelyen tölteni, akkor legyen ez a lehető legkellemesebb közeg. A kellemes légkör kialakítását segítheti, ha a munkáltató megengedi, hogy a kutyás munkatársak behozhassák a kedvenceiket. Ahhoz azonban, hogy ez valóban javítsa a munkahelyi légkört, és ne újabb konfliktusok forrása legyen, egy sor feltételnek teljesülnie kell.

Mi kell a kutyabarát irodához?

Először is a legfontosabb, hogy minden munkatárs beleegyezzen abba, hogy kutya legyen az irodában. Ha csak egy valaki is úgy érzi, hogy ez számára zavaró, akkor jobb hagyni az egészet. Különösen akkor, ha egy munkatárs allergiás, vagy tart az állattól. Hiba azt gondolni, hogy ha valaki fél a kutyáktól, akkor majd egy állat állandó jelenléte elmulasztja a félelmét. A kutyáktól való félelmet okozhatja egy korábbi rossz élmény, de lehet egy ösztönös, gyerekkortól meglévő érzés is. Egy irodakutya jelenléte biztosan nem fog javítani a helyzeten, de rontani ronthat rajta.

Arra is érdemes figyelni, hogy a kutya megfeleljen bizonyos feltételeknek. Azok az állatok alkalmasak munkahelyi kutyának, amelyek jól szocializáltak, hozzászoktak az idegen emberek társaságához. Fontos, hogy ismerjék az alapparancsokat, tudjanak egyhelyben maradni, ha arra van szükség. 

Általában igaz, hogy a nagytestű pásztorok, mint amilyen például a komondor vagy a kuvasz, nem alkalmasak erre, mert rendkívül erős bennük a területvédő ösztön. Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy ez miért lehet kényelmetlen egy munkahelyen. Egy, maximum két kutyánál még a kisebb testű állatok közül sem érdemes többet egy irodában tartani. Ha nem jönnek ki egymással, akkor azért, ha pedig túl jóban lesznek, és önfeledt, hangos játékba kezdenek, akkor meg azért.

De nemcsak a kutyáknak, hanem a munkahelyi környezetnek is meg kell felelnie. Olyan irodába érdemes kutyát vinni, ahol nincs vagy csak minimális az ügyfélforgalom. Ahol megoldható, hogy az állatnak legyen egy saját kis zuga, egy fekhelye, ahol nincs se túl nagy zaj, se túl nagy meleg vagy hideg. Mindig figyelni kell arra, hogy egy kis tálban legyen a kutyának vize, és hogy a nap folyamán többször vigyük le egy rövid séta, illetve a dolgát elvégezni. Arra sem árt odafigyelni, hogy a lelkes kollégák ne etessék össze-vissza az állatokat, nehogy sok kényeztető falattól rosszul legyenek.

Miben segíthet egy irodakutya?

Ha mindezek a feltételek megvannak, akkor egy irodakutya nagyon hasznos segítség lehet a jó munkahelyi hangulat megteremtéséhez. Kutatások szerint a bizalmat fokozó, félelemérzetet csökkentő, szeretetért, kötődésért felelős oxitocin hormon nemcsak akkor termelődik, ha emberekkel lépünk kapcsolatba, hanem akkor is, ha állatok vesznek körül minket. 

Amikor a kutyánkkal foglalkozunk, simogatjuk, játszunk vele, vagy csak az ölünkbe hajtja a fejét, a szervezetünk ugyanúgy elkezd oxitocint termelni, mint amikor a szülők a gyerekeikkel foglalkoznak. Az oxitocin pedig csökkenti a stresszt, amiből egy munkahelyen azért akad bőven. Ráadásul egy (munkaidőben legalábbis) közös kutya mindig ad témát, vicces helyzeteket teremthet, oldhatja a kollégák közötti feszültséget.

Bármilyen meglepő, de több kutatás készült már a munkahelyi kutyák emberekre gyakorolt hatásáról. Egy 2012-es amerikai felmérés szerint azok a gazdik, akik bevihették magukkal az állataikat, sokkal nyugodtabbak maradtak a nap végére, mint azok, akik otthon hagyták a kedvenceiket. Érdekes eredmény, hogy a vizsgált emberek közül azoknak volt a legmagasabb a stresszszintje, akiknek egyáltalán nem voltak háziállataik. 

Nemcsak a lelki, hanem a testi egészségre is jó hatással lehet egy irodai kutya. Az a napi többszöri pár perces testmozgás ugyanis, amit az állat sétáltatása jelent, jó hatással van a szívre, a vérkeringésre és a mozgásszervekre is. Nem véletlen tehát, hogy a világ egyik legismertebb cége, a 85 ezer embert alkalmazó Google évek óta azt hirdeti magáról, hogy “We are a dog Company“, azaz ők egy kutyás cég, ahol a négylábú kedvenceknek mindig van helye.

Innen.

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés