hirdetés
hirdetés

HR és Pszichológia képzés indul!

Mennyire kell egy HR-esnek, vezetőnek pszichológusnak is lennie?

Minden helyzetben emberek vagyunk, akkor is, amikor dolgozunk, vagy amikor veszünk, eladunk dolgokat, amikor vezetők vagyunk, és amikor beosztottak. Az emberi lélektan pedig épp ezért minden helyzetben megjelenik, nem tudjuk levetkőzni a szocializációnkból fakadó sémákat, (rossz) beidegződéseket, melyek szerint dekódoljuk a világot. Ez pedig meghatározza a munkához és a munkatársainkhoz való viszonyunkat is.

Nézzük, hogy melyek azok a hétköznapi szituációk, melyekben óhatatlanul is megjelenik a pszichológia, és sokkal előrébb lennénk, ha lenne egy tiszta rálátásunk ezekre a folyamatokra. Eleve a vezető-beosztott kapcsolatban erőteljesen előjön az autoritáshoz való korábbi (értsd gyerekkori) viszonyunk, és minél jobban hajaz a vezetőnk a szüleinkre (pl. nemben, korosztályban, stílusban) annál könnyebben hívódnak be a gyerekkori sémák, érzések, reakciók. Ilyenkor (is) „remek” játszmákban találhatjuk magunkat, főleg, ha a másik félnek is valami miatt érdekes a helyzet, ami hosszú távon mindkét félnek rossz, fárasztó, destruktív. Nagyon hasznos, ha önismeretünk mentén van egy rálátásunk ezekre a játszmákra, felismerjük és megértjük az ismétlődéseket. 

Milliókba kerülő konfliktusaink

De beszélhetünk a munkahelyi konfliktusokról általában is, kollégák közt, melyek szintén meghatározzák a mindennapjainkat, és mivel munkahelyi környezetről beszélünk, a hatékonyságunkat is. Milliókban mérhető, konkrétan kimutatható kárt okoznak egy munkahelyen a tisztázatlan konfliktusok, amik rontják az együttműködést, az információáramlást, a szinergiákat, és a közhangulatot, míg a másik oldalon rengeteget költenek a cégek a wellbeingre. Ehhez képest néha egy mediátor, vagy csak egy őszinte munkahelyi légkör megállíthatna időnként pimf ügyekből kipattanó (pl. nem köszön, nem tesz rá az emailre, nem hív el ebédelni, helyettem hoz döntést stb.) elfajuló nagyobb konfliktusokat, melyeknek fluktuáció a vége. 

Miben gátol az önismeret - ha nincs?

Nagyon fontos a pszichológia, a személyiségtesztek megfelelő ismerete a kiválasztásnál, és itt is fontos, hogy például az interjúztató a saját torzításait is figyelembe vegye ahhoz, hogy objektív döntést tudjon hozni. Ehhez magasfokú önismeret kell. Ahogy a vezetők esetében is. Általában az önismeret jelentősége a karrierünk során nagyon fontos, egyrészt abban, hogy jól válasszunk munkahelyet, tudjuk, hogy mi meddig jó nekünk, mikor érdemes lépni és merre, megelőzzük az oly divatos burn out-ot, ami néha nem is burn out, hanem életközepi válság, vagy általános útkeresés, csak nehéz címkézni, másrészt, vezetőként, HR-eseként ez egy must. 

Patológiai határok a munkahelyen

Izgalmas téma a pszichopatológia megjelenése és felismerése a munkahelyen, időnként személyiségzavaros (sokszor nárcisztikus) vezetők jelenléte, akiknek nehéz visszajelzést adni. De ide sorolható a munkaalkoholizmus jelenség is, ami ugyanolyan függőség, mint bármelyik más, csak mivel ezért pénzt kapunk, sőt, a szorgalomért dicséretet, így kevésbé látványos, hogy függőségről beszélünk, mely súlyos hiányokat fed.

Ez csak néhány ízelítő téma abból, hogy miért fontos HR-esként, vezetőként vagy épp tanácsóként, coachként tisztában lennünk olyan alapvető pszichológiai folyamatokkal, melyek a hétköznapjainkat befolyásolják, nem csak munkaidő után, de előtte és közben is.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu egy tíz éve működő szakmai műhely, a Süddeutscher Verlag Magyarországi leányvállalata, a PPH Média, Magyarország legnagyobb szaklapkiadója égisze alatt. Tíz év alatt olyan mennyiségű tudás, tapasztalat és szakértői ismerettségi kör halmozódott fel e szakmai műhelyben, hogy úgy éreztük, ennyi idő elteltével rászolgáltunk arra, hogy már ne csak rövid workshopok és konferenciák, de egy hosszabb lélegzetű képzés formájában is tudást adjunk át. Épp ezért hirdetjük most meg a féléves HR és PSZICHOLÓGIA képzésünket.

Röviden a képzésről: 

Kiknek ajánljuk?

Képzésünk célja, hogy a HR folyamatok során felmerülő kérdésekre az alkalmazott pszichológiai tudás segítségével adjunk válaszokat, egy gyakorlatias, egyedi szemléletmódot kialakítva, mellyel egységben lehet majd kezelni a HR folyamatokat. A képzés során az egyes HR tevékenységekhez konkrét eszközöket, módszereket is adunk, melyekkel színvonalasabbá és hatékonyabbá válik a napi munkavégzés. Az itt oktatott pszichológia egy hasznos kiegészítő tudás a HR, vállalatvezetés és coaching mellé. 

Az oktatás formája

A vírushelyzet alatt kizárólag online tartjuk az órákat, de ha lesz lehetőség, és a résztvevők részéről egybehangzó igény a nyitásra, akkor közös megegyezéssel áttérhetünk a blended learning formájára. A HR és Pszichológia egy féléves képzés, mely 2021. februártól-júliusig tart. A félév során tíz plenáris képzési nap van kéthetente pénteken, és nyolc nap egyéni vagy csoportos konzultációs lehetőség szintén pénteki napokon.

A képzés szakmai felelőse és vezető oktatója Földi Miklós Dániel, munkapszichológus, tanácsadó. További szakmai felelős: Gábor Fanni, közgazdász-viselkedéselemző, az Üzlet és Pszichológia és hrpwr.hu főszerkesztője. Az oktatásban további meghívott előadók vesznek részt, többek között:

Magos Anna, szervezetpszichológus (téma: hálózatelmélet), Dr. Székely Vince pszichológus-coach, a Magyar Coaching Pszichológia Egyesület elnöke (téma: pszichológia és coaching), Füzér Gábor, munkapszichológiai tanácsadó, ELTE PPK meghívott előadó (téma: személyiségtesztek, kiválasztás), Torma Kálmán szervezetpszichológus, vezető tanácsadó (téma: konfliktuskezelés szervezeten belül), Gábor Fanni, közgazdász-viselkedéselemző, az Üzlet és Pszichológia és hrpwr.hu főszerkesztője (téma: exitinterjúk).

További részletek megtekinthetőek a honlapunkon.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés