hirdetés

SZJA kedvezmény

Mely betegségek esetén igényelhetek munkavállalóként adókedvezményt?

2021. február 1-jétől főszabályként - a teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazásakor- kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összege bruttó 167 400 Ft, a garantált bérminimumé pedig bruttó 219 000 Ft.  Az állam havonta a minimálbér 5 százalékával támogatja azokat, akik bizonyos betegségekkel élnek együtt. Ennek összege idén egy évre 100 440 Ft – írja a Pénzcentrum.

Még mindig kevesen hallottak a 335/2009-es kormányrendeletről, amely azon súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket sorolja fel, melyekkel ha valaki együtt él, akkor a személyi jövedelemadóról szóló 1995-ös törvény alapján jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére. Nem kell azonban feltétlenül csak a legsúlyosabb problémákra gondolni: a kedvezmény például a laktózintolerancia, a cukorbetegség egyes esetei, vagy a cöliákia esetén is jár, így mindent egybevetve akár az ország lakosságának 35 százaléka is érintett lehet. A kedvezményt viszont sokan nem használják ki, sőt nem is tudják, hogy járna nekik.

Az adókedvezmény összege havonta a törvény szerint a minimálbér 5 százalékával egyezik meg. Ez 2020-ban 8050 forint volt havonta, tehát éves szinten 96 600 forint. 2021-ben az adókedvezmény számítása során már januártól alkalmazható a négy százalékkal megemelt összeg, így az már januártól 8.050 forintról 8.370 forintra nőtt. Ez éves szinten 100 440 Ft-ot jelent.

Ráadásul, ha valaki sosem igényelte még, viszont a betegség ténye már hosszabb ideje fennáll, akkor az első összeg ennek a pénznek a sokszorosa is lehet. Ugyanis az adókedvezményre feljogosító betegségekben szenvedők a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesíthetik.

Ezt a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével tehetik meg. 

Ki igényelheti a kedvezményt?

Az adókedvezmény nem segély, hanem egy engedmény, melyet az állam a dolgozók egy csoportjának biztosít rászorultság alapján. Azoknak biztosítja az állam, hogy kevesebb adót fizessenek a többi adózónál, akik olyan betegségekben szenvednek, melyeket a törvény súlyos fogyatékosságként határoz meg.

A 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet összesen 18 olyan betegségcsoportot (ez hétszáz betegséget jelent) határoz meg, amelyek esetén érvényesíthető az adókedvezmény, melyeket a BNO kódjuk alapján a betegek is azonosíthatnak.

A következő betegségek esetén jár az adókedvezmény:

 • egyes hallási és látási fogyatékosságok,
 • bizonyos mentális fogyatékosságok és viselkedészavarok,
 • egyes mozgásszervi megbetegedések,
 • skizofrénia egyes változatai,
 • a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei,
 • egyes daganatos megbetegedések,
 • egyes immunbetegségek,
 • egyes emésztőszervi betegségek, például Crohn betegség,
 • veleszületett enzimopátiák (az egyes enzimek működésének rendellenességei), például laktózintolerancia, lisztérzékenység, vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb zavarai,
 • veleszületett és szerzett szívbetegségek,
 • egyes fejlődési rendellenességek (például Down-szindróma), vagy
 • az elválasztó mirigyekkel és anyagcsere meghibásodásával összefüggő egyes megbetegedések, többek között az I. és II. típusú cukorbetegség
 • emlő- és petefészek daganat
 • méhnyakrák 
 • endometriózis 
 • here- és prosztatarák.

A betegségek pontos listáját a már említett kormányrendelet melléklete tartalmazza, ami ide kattintva érhető el.

Hogyan lehet igényelni?

Ha valaki igényelni szeretné ezt az adókedvezményt, akkor először is szüksége lesz egy igazolásra, amelyen egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa igazolja, hogy valóban szenved az adókedvezményre jogosító betegségben. Fontos, hogy visszamenőleges igazolás esetén azt is tartalmaznia kell a papírnak, hogy ez a betegség már abban az adóévben is fennállt, amikorra az önellenőrzést végezzük.

Az igazolással a magánszemély két időpontban kérheti a kedvezmény megállapítását a Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV). Az adóelőleg megállapításánál, adóelőleg-nyilatkozattal év közben, valamint a személyi jövedelemadó bevalláskor májusban.

Az igazolásnak tartalmaznia kell:

 • a kedvezményt igénybevevő személyazonosító adatait,
 • lakóhelyét,
 • adóazonosító jelét,
 • az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát,
 • a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását, valamint
 • az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírását. 

 

Balog Lajos, a Pannon-Work rehabilitációs üzletág vezetőjének, komplex rehabilitációs szakértőjének hozzászólása:

Balog Lajos
A fogyatékkal és tartós betegségekkel élők közül egyre többen igénylik és veszik igénybe az adókedvezményüket. A munkavállalók a háziorvosnál, illetve a szakorvosnál, kezelőorvosnál tudják ezt kezdeményezni, amelyet igazolás formájában, akár 5 évre visszamenőleg is igényelhetnek. Ez abban az esetben állja meg a helyét, ha már 5 éve is rendelkeztek az adott betegséggel és arra az adott időszakra vonatkozik, amikor munkaviszonyban voltak. A személyi jövedelemadó kedvezmény tekintetében a leggyakrabban előforduló betegségek a következők: egyes cukorbetegség, Chron-betegség, halláskárosodás, emlődaganatok, szív egyes születési rendellenességei stb.

Növekszik azon vállalatok és cégek száma, aki figyelnek arra, hogy a saját dolgozóik is megkaphassák ezen kedvezményeket. Több esetben és elsősorban a nagyobb cégek erre külön programot is indítanak. Nem ritka, hogy az adminisztrációban is segítséget nyújtanak az érintett kollégának. Emellett az is elmondható, hogy az adott munkahelyen különös figyelmet kapnak, hogy az egészségügyi állapotuknak megfelelően el tudják látni a feladatukat.

A belső átvilágítás révén, amely egy külső, komplex szakértői tevékenység, a cég több oldalról is aktuális, naprakész információt kap az állományáról.  Nem csak arra lát rá a cég, hogy ki lehet jogosult SZJA kedvezményre, hanem az is tisztán kirajzolódik, hogy a meglévő állományi létszámban hány fő megváltozott munkaképességű munkavállaló van az adott munkahelyen. Ennek ismerete a cégek számára, a jogszabályban meghatározott kötelezettségi oldalon is fontos. A komplex szakértői tevékenység a tájékoztatás és a tanácsadás módszereit alkalmazza. Ezek segítségével derülhet fény arra, hogy a tartós betegséggel élő munkavállalót milyen ellátás és egyéb kedvezmény illetheti meg.

A tapasztalatom, hogy a COVID megjelenése óta a munkáltatók szociálisan érzékenyebbé, gondoskodóbb munkahellyé váltak.

(x)

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!