hirdetés
hirdetés

A tolerancia nemzetközi napja

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása napjainkban

1995-ben az UNESCO kezdeményezésére született meg a tolerancia nemzetközi napja, november 16-án. Ez emlékeztet, hogy egész évben fontos a tolerancia kritériumait szem előtt tartani: a konfliktustűrő képességet, a jogegyenlőség elfogadását és az erőszak elutasítását. Ehhez szorosan kötődik a megváltozott munkaképességűek jelenléte a munkaerőpiacon. Számuk Magyarországon több, mint fél millióra tehető.

Vizsgáljuk meg a magyarországi hátteret!

  • A kormány intézkedései hozzájárultak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának növeléséhez, elsősorban a nyílt munkaerőpiacon. Ide tartoznak elsősorban a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató munkáltatók részére kialakított “anyagi ösztönzők”: a rehabilitációs hozzájárulás mértékének jelentős növelése 2010-ben, vagy a szocho kedvezmény bevezetése.
  • A különböző európai uniós programok szintén teret engednek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási arányának emelkedéséhez. Beszélhetünk itt az akár 100%-os bérköltség-támogatásról, illetve adaptációs (akadálymentesítést elősegítő) beruházásokra kiírt pályázatokról, ami a munkáltatók számára szólt. Ezt erősítette a Kormányablakon keresztül igényelhető „Bértámogatás megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatása esetén” nevű programja is.
  • A kormány 2020-at a fogyatékosság évének is nevezte, mely mutatja, hogy országos szinten is kiemelt figyelmet kapnak a megváltozott munkaképességű emberek.

A vírusveszély megjelenésével a cégek felmérték, hogy melyik dolgozó veszélyeztetett erősebben a koronavírus által. (pl. szív- és érrendszeri, tüdő- és légzőszervi, daganatos megbetegedések… stb.) Ez szerint hoztak foglalkoztatásukkal kapcsolatban döntéseket.

A Pannon-Work Zrt állományában is dolgoznak megváltozott munkaképességűek pozíciók széles körében. Nagy foglalkoztatási tapasztalat és a partnerek kiaknázatlan lehetőségei ösztönözték, hogy elindítsa rehabilitációs üzletágát, mely a legoptimálisabban kapcsolja össze a munkavállalót és munkaadót. A rehabilitációs audit révén jelentős költséget tud egy vállalat megtakarítani, ezzel is csökkentve a járvány általi kiadásokat.  

A rehabilitációs üzletág vezetőjét, Balog Lajost kérdeztük, aki pályakezdő kora óta a foglalkoztatási rehabilitációban tevékenykedik. Mi az, ami hajtja Őt nap mint nap, hogy – miként Ő mondta izgalmas feladatait ellássa?   

Nagyon szeretem az egyensúlyra való törekvést a foglalkoztatási rehabilitációban. Kihívás, hogy az emberséget, a szociális közeget, a gondoskodást, a figyelmet is tudjam biztosítani, ugyanakkor erős jogszabályi háttér ismerete elengedhetetlen, ahol hibázni nem lehet. Ezeknek az egyensúlya, komplexitása teszi feladatomat nap mint nap izgalmassá. Az emberek hálásak, ha sikerül egy-egy átvilágítás során eredményt elérni. Amikor a juttatásokat, kedvezményeket megkapják, amire már eddig is jogosultak lettek volna. A cégük pedig ezzel együtt jelentős megtakarítást érhet el. Tehát együtt van jelen a munkámban az emberi és a gazdasági, munkavállalói és a munkáltatói érdek egyaránt.

A Szombathelyen lévő Pannon-Work irodát Nemes Orsolya Krisztina vezeti, akit arra kértünk, meséljen kicsit arról: milyen érzés megváltozott munkaképességűként dolgozni a Pannon-Work Zrt.-nél?

Nem éreztetik velem, hogy megváltozott munkaképességű vagyok. Ha bármikor az állapotomból fakadóan pihenésre volt szükségem, gond és probléma nélkül kaptam lehetőséget otthoni munkavégzésre. Ez hatalmas segítség számomra. Nagyon örülök, hogy a cégem ennyire komolyan felkarolta a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának ügyét. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása nemcsak gazdasági előny, hanem társadalmi felelősségvállalás, ami nagyfokú presztízsnövekedést is eredményez. Hiszen az a cég, aki ebbe időt, energiát fektet, az érintett munkavállalók szemében mindenképp növeli az ázsióját. Emiatt is örülök, hogy tagja lehetek ennek a csapatnak. (x)

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.

Olyan szolgáltatókat kértünk fel előadónak, akik elevator pitchszerűen, max. 10 percben válaszolnak az alábbi kérdésre: „Te most miben tudnád segíteni egy HR-es munkáját?”

hirdetés