Mától bárkiből lehet toborzó, és még sokat is kereshet vele
Azzal mindenki tisztában van, hogy a kapcsolatok aranyat érnek, de mostantól tényleg százezreket kereshet gyakorlatilag bárki egy-egy tehetséges ismerősével egy magyar startup, a Talentuno jóvoltából. A Talentuno applikációja a héten robbant be a köztudatba, az ígéretes startup a HR tech forradalom hevében valóságos jobbegyenest vitt be a recruitment szakmának. A startup a szektor demokratizálását tűzte ki célul, és a tömegek kezébe adja a lehetőséget, hogy profitáljanak kapcsolataikból.

A keddi Talentuno Recruiters’ Nighton jelentették be az új platform elindulását, és ténylegesen ekkor indították útjára az applikációt is a Start gomb megnyomásával. Az eseményre számos fejvadász érkezett, de magát az elindulást titokban tartották egészen az eseményig. Az esten a keynote speaker Yvette Swagerman, a Netflix egykori HR-ese volt, aki a legújabb HR trendekre is reflektált.

Agilis, nyitott és innovatív a jó recruiter a Netflix egykori HR-ese szerint

A HR tech forradalom dübörög, és bizony azok a recruiterek, akik nem képesek felvenni a fonalat, és nem élnek a technológia által kínált lehetőségekkel, könnyen kiszorulhatnak a piacról. Yvette szerint egy tehetséges recruiter nem csak sodródik az árral, hanem agilis, és megtanulja a maga hasznára fordítani a legújabb innovatív ötletket. Swagermann a Netflixnél szerzett tapasztalatai alapján leginkább a nyitottságra és a tanulásra való fogékonyságban látja a kulcsot ahhoz, hogy valaki a jók közül a legjobbak közé kerülhessen.

Mindenki a saját kapcsolati hálójából profitálhat a hazai startup elképzelése szerint

A technofóbok régóta érezhetik, hogy rezeg a léc, azonban lehetséges, hogy végül nem az AI nyomja le a hagyományos HR megoldásokat, hanem a tömeghez vándorol a hatalom. A megszokott HR-gyakorlatot lábbal tiporja Balázsik Péter és Kelliár Zsolt crowdsourcingon alapuló közös startupja, a Talentuno. Kelliár Zsolt így definiálja magát a terméket: „A Talentuno egy olyan platform, amivel pillanatok alatt feleslegessé tehetjük a hagyományos recruitment ügynökségek munkáját. Mostantól bárki kereshet pénzt a toborzással, ráadásul nagyon egyszerűen és akár tapasztalat nélkül. A lényeg, hogy a barátaidat, ismerőseidet ajánlod különböző pozíciókra, a Talentuno minden mást biztosít. Így egyszerűen profitálhatsz a saját kapcsolati hálódból. A személyes ajánlásoknak mindig is fontos szerepe volt a toborzásban, mi pedig mindenki számára elérhetővé tettük ezt egy web- és mobilapplikáción keresztül.”

Pár kattintással 100 000 Ft feletti jutalék, több tízezer aktív felhasználóra számítanak

A Talentuno használatához nincs szükség semmi másra, mint egy okostelefonra vagy laptopra, és pár ismerősre, így tulajdonképpen bárki sikeres MatchMakerré avanzsálhat egy pár perc alatt. Talent MatchMakernek nevezi a Talentuno azokat a felhasználókat, akik a platformon keresztül pénzt keresnek jelöltek ajánlásával. Aki letölti az applikációt, csak pár kattintásra van a 100 000 Ft feletti igen magasnak számító jutalékoktól.

A keddi eseményen élesben is ki lehett próbálni a platformot, a résztvevőket ugyanis felhívták egy kis játékra, melynek keretében hajóskapitányokat lehetett ajánlani egy fiktív meghirdetett állásra az appon keresztül. A legsikeresebb MatchMaker pedig ott helyben meg is kapta 100 000 Ft-os jutalékát.

A platform ötletgazdái szerint amellett, hogy a felhasználók jól járnak, több pozitív hatása is lesz a crowdsourcing megoldásnak a recruitment szakmára. „A motiváló jutalékok miatt több tízezer aktív MatchMaker (szabadúszó recruiter) felhasználóra számítunk. A hatalmas érdeklődést az is jól mutatja, hogy kevesebb, mint 24 óra kellett ahhoz, hogy a Talentuno váljon Magyarország legnagyobb recruitment szolgáltatójává.  Már 1 nappal az indulás után közel 400 MatchMaker várja, hogy jelölteket ajánlhasson a feltöltött pozíciókra. Az ügyfelek pedig az új üzleti modellnek és technológiának köszönhetően – az iparágban eddig felfoghatatlanul alacsony – 10%-os sikerdíjon toborozhatnak a Talentunón. Ez akár 60%-os csökkenést is jelenthet a jelenlegi költségeikhez képest” – mondta el Balázsik Péter.

Kelliár Zsolt és Balázsik Péter szerint a platform létrehozásával visszahívhatják a munkaerőpiacról kiszorult rétegeket, például a kismamák, a diákok vagy éppen a mozgásukban korlátozottak is egyenlő esélyekkel indulhatnak.

Ők lesznek a recruitment iparág Ubere?

A recruitment szakma crowdsourcing alapokra helyezése és a platform iránti eddigi érdeklődés felveti a kérdést, milyen hatással lesz ez az irány a hagyományos recruitementre. "Több száz HR-es szeme láttára küldte padlóra Kelliár Zsolt és Balázsik Péter az eddig megismert folyamatokat, sőt talán az egész iparágat" – fogalmaz az eseményről tudósító sajtóközlemény. Vajon az Uber után a Talentuno lesz a következő startup, melynek jelenlétéből nem kér az ország?

Az eseményről készült live videót itt lehet megtekinteni.