hirdetés
hirdetés

Beszélgetés Marc Coleman-nel

Más út nincs: álljatok készen a folyamatos átalakulásra!

A Spark Institute izgalmas és inspiráló Data driven HR estjének harmadik felszólalója Marc Coleman volt, a világ legnagyobb HR tech konferenciájának, az UNLEASH-nek a CEO-ja, akinek a neve mára összeforrt a munka, a HR és a HR tech jövőjével. Az est másik két előadásáról szóló beszámolónk ide (Frankó Csuba Dea) és ide (Bodonyi Dániel) kattintva olvasható.

Ezen az estén Marc a közönség által feltett kérdésekre válaszolt.

A "Future of the HR" témáról beszélve Marc kifejtette, hogy amikor erről beszélünk, akkor az agilitás a téma: az a kérdés, hogyan tud a HR agilisebb lenni. A startup cégek esetében ez könnyű, hiszen ők alapból agilisek, de a HR esetében nehezebb. Több útja is van annak, hogyan válhat stratégiai partnerré a HR. A digitalizáció exponenciális fejlődése ebben segíti ezt a területet (data driven HR, HR analytics, AI stb). Ezeken keresztül lehet megtalálni a jövő útját. Az ügyféloldalról szerzett adatokkal eddig a sales és a marketing foglalkozott a leginkább, a HR általában mindig "utolsó ennél az asztalnál". Mindeddig a mérési tevékenységei elégedettségi kutatásokban merültek ki, de most már itt az ideje, hogy ezt a konfúz állapotot megszüntesse a HR, és igazi stratégiai partnerré váljon.

Amikor a HR-en túli világ került szóba, Marc kijelentette: amikor a humán erőforrás menedzseléséről beszélgetünk, fontos megemlíteni az olyan emberi tényezőket is, mint a fizikális, a mentális, vagy akár a financiális jóllét. Ennek egyik kulcstényezője a megfelelő alvás. Marc itt Arianna Huffington nevét említette meg, aki azzal a témával foglalkozik, hogy a megfelelő feltöltődés hogyan befolyásolja hosszú távon a teljesítőképességünket, és van kihatással akár a sikereinkre is.

Marc Coleman (balra) az est másik előadójával, Bodonyi Dániellel beszélgetett

A mesterséges intelligencia világával kapcsolatban Marc úgy fogalmazott: ez már nem valami megfoghatatlan terület, hanem szintén olyasmi, ami ma már itt van körülöttünk. Az algoritmusok és a machine learning világa szabadságot is hozhat.

Amikor a HR nehézségei kerültek szóba, Marc megemlítette: lassan 25 éve hallgatja a HR-esektől, hogy mennyire nehéz dolguk van, és most már ő is látja ezt a saját cége fejlődése kapcsán. Néha valóban nem könnyű kiválasztani a legjobbakat, a tehetségeket, akár távoli országokból is, és aztán a megtartásuk sem bizonyul egyszerű feladatnak. "Egy cég óriásivá válásának a sikerében sokszor áldozattá is válhatunk" – fogalmazott. Az abban rejlő nehézségekre is rámutatott, hogy akár még 5–6 évvel ezelőtt is másképp kellett menedzselni az embereket, de azóta nagyon sokat változott a környezet.

Hogyan lehetne "eladni" a HR-eseknek az adatvezérlet HR-t? Ez cégfüggő Marc szerint. A HR korábban HR-eseknek szolgáltatott, most pedig minden a beosztottakról szól, de ez egy jó változás. Az, hogy a HR célok mennyire sikeresek, sokban függ a fizetési adatoktól. Például az nagyon beszédes tud lenni, ha megnézzük a CEO-k motivációs célkitűzéseit. Egy biztos: minden folyamatos változásban van, és ez mindenkinek meglehetősen sok stresszel jár, de késznek lenni a folyamatos, percről percre történő átalakulásra. A döntésekhez pedig adatokra van szükség.

Szirtes Hajnalka, vállalati pszichológus, coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés