hirdetés
hirdetés
hirdetés

Toborozz kékgallérosokat online!

Majd akkor találsz géplakatost, ha ő is sokat utazhat

Az álláskeresők leginkább olyan munkalehetőségek iránt érdeklődnek, ahol utazni lehet, de meglepő módon 2019 egyik divatos állása volt a mentőtiszt és a postai kézbesítő is. Hiába, ha közben kongott a piac az ürességtől lakatosok, hegesztők vagy éppen darukezelők után kutatva. A jó hír azonban, hogy a kékgallérosok egyre inkább elérhetők online toborzással is.

A munkaerőhiánynak köszönhetően egyre fontosabbá vált az online toborzás az alacsonyabb pozíciókban is. Korábban az állásportálok egyet jelentettek a fehérgalléros ajánlatokkal, így a szakmunkák és segédmunkák területén kevésbé volt jellemző az internetes álláshirdetés, de az utóbbi évek munkaerőpiaci változásai, valamint az új felhasználói szokások lehetővé tették, hogy a munkaadók állásportálokon keresztül is eredményesen elérjék a megfelelő kékgalléros jelölteket. Mindezt bizonyítja az a tény is, hogy 2019-ben a leginkább kékgalléros állásokban erős Workania oldalán 60%-kal megnőtt az álláshirdetések száma az egy évvel korábbihoz képest. Mindeközben az alacsonyabb végzettségű álláskeresők is egyre nagyobb hatékonysággal használták az online felületet: tavaly átlagosan 11%-kal megnőtt az állásajánlatokra bejövő reakciók száma, az érettségizett felhasználók 35%-a, a szakközépiskolát végzettek 19%-a, valamint az általános iskolai végzettséggel rendelkező jelöltek 17%-a pedig jelentkezett valamilyen állásra.

KIKET KERESTEK LEGINKÁBB?

A Workania.hu oldalon 2019-ben meghirdetett három leggyakoribb pozíció sokmindent elárul a jelenlegi hazai munkaerőpiacról, ugyanis leginkább géplakatost, munkást, valamint hegesztőt kerestek, de a lista további része sem indul el más irányba: raktáros, épületlakatos, CNC gépkezelő, villanyszerelő, operátor, szerelő/javító, karosszérialakatos, CNC programozó, eladó, adminisztratív alkalmazott, valamint segédmunkás a sorrend. Kitűnik, hogy továbbra is leginkább a gyártás-termelés, a gépipar, az építőipar, valamint a kiskereskedelem dominált, ezeken belül is egyértelműen a hiányszakmákat magukba foglaló kékgalléros állások, de a legkeresettebb pozíciók közé bekerült egyetlen irodai munka betöltéséhez is általában elegendő a középiskolai végzettség.

KIKRE VOLT EGYRE ÉGETŐBB SZÜKSÉG?

A tavalyi év hiányszakmáiról sokat elárul az is, hogy mely területeken nőtt meg leginkább a toborzás 2018-hoz képest. A Workania oldalán megjelenő álláshirdetések alapján tavaly az épületlakatosok, a karosszérialakatosok, valamint villamossági szerelők iránt nőtt meg legjobban a kereslet, de háromszor több álláshirdetés jelent meg a géplakatos, a csőszerelő és az esztergályos pozíciókban is. Jelentősen megnőtt az érdeklődés a festők-mázolók és a darukezelők iránt, ezekben a pozíciókban ráadásul nagyon kevés a szabadon elérhető munkavállalók száma.

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett szakmunkáshiányra nagy hatással vannak a külföldi cégek, ugyanis óriási az elszívóerejük, emiatt kevés megfelelő jelölt marad a hazai piacon. Ennek megfelelően a magyarországi munkaadók leginkább béremeléssel tudnak reagálni. Sokat javít továbbá egy kékgalléros állásajánlat hatékonyságán, ha feltüntetik a várható bért.  A Workania tavalyi kutatása alapján átlagosan kétszer-háromszor többen jelentkeznek egy olyan álláslehetőségre, melyben szerepel a felkínált bér.

ÉS VÉGÜL KIK JELENTKEZTEK?

Érdemes összevetni a keresletet a kínálattal, amiből kiderül, hogy mely területeken dolgoznának a legszívesebben az álláskeresők, mik a divatos munkák, illetve milyen pozíciókban lehet a legkönnyebben új alkalmazottat találni. Az elmúlt évben a Workania oldalán a legtöbb pályázó a steward/légiutas-kísérő pozícióra érkezett, majd az idegenvezető és a coach következik. Egyértelmű, hogy a magyar álláskeresők szívesen lépnének ki az irodai környezetből, és az utazást lehetővé tévő állások iránt érdeklődnek. Vagy pedig olyan jól fizető, trendi területen dolgoznának, ami speciális tudást igényel: ilyen például a CRM specialista, a grafikus, vagy éppen a marketing menedzser. Meglepő, de a bejövő jelentkezések számát tekintve tavaly divatszakmának számított a mentőtiszt, a postai kézbesítő, valamint az au-pair is, hiszen legnépszerűbbek közé tartoztak és az év folyamán több ezren jelentkeztek ezekre a pozíciókra. Érdekesség, hogy 2018-hoz képest a lakberendező, az idegenvezető, a kommunikációs munkatárs, a SEO specialista és a CRM specialista mellett leginkább a raktáros pozíciók iránt nőtt meg az érdeklődés az álláskeresők felől. (x)

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre! Digitális automatizáció a marketingben: Mire való a chatbot és mikor érdemes használni? Milyen lehetőségek vannak vele a márkaépítésben? Mi a szerepe az ügyfélkapcsolatban? Mi a jó chatbot stratégia?

Elhalasztva! A rendezvény új időpontban kerül megrendezésre!

hirdetés